bjar_1 Napisano 10 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2004 Czy są na forum jeszcze jacyś zapaleni kolekcjonerzy sprzętu kuchennego typu manierki ,menażki i sztućce?Pokażcie swoje zbiory! Oto moje garczki" - 90% znaleziona własnorecznie (przeważnie w starych domach).1,2 - niemieckie manierki stalowe z I w.ś.3 - radziecka manierka sanitariusza z 1930 r.4 - radziecka Krasnyj Wyborżec" z 1938 r.5 - rosyjska wypr. w Dietmarze w 1909 r.6 - rosyjska Wulkan" Warszawa - 1899 r.7 - niemiecka Feldflasche 31 (DMN 34)8-15 - polskie manierki wz.3816,17 - austro-węgierskie manierki z I w.ś.18 - austro-węgierska manierka wz.1419 - niemiecka wz.31 (komplet)20 - niemiecka wz.31 (komplet)21 - niemiecka wz.31 kubek i manierka stalowa ,komplet)22 - niemiecka wz.31 (komplet)23 - niemiecka Kokos" - komplet24 - czechosłowacka Meva" - 1923 r.25,26 - polskie manierki wz.3127 - amerykańska z 1918 r. (aluminiowa)28 - amerykańska z 1944 r. (aluminiowa)29 - amerykańska z 1944 r. (stal nierdzewna + kubek)30 - amerykańska z 1945 r. (stal nierdzewna)31 - brytyjska manierka z pokrowcem32-39 - niemieckie manierki wz.31 - różni producenci i rocznikiA-G - niemieckie menażki wz.31 (A-stalowa ,D-pokrywa od niemieckiej z I w.ś.)Pochwalcie się swoimi zbiorami!pozdrawiamna maxa zajarany sprzetem kuchennym bjar_1 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 10 Wrzesień 2004 Share Napisano 10 Wrzesień 2004 A nie masz tam w kolekcji (skądinąd całkiem ładnej) carskich kociołków? Moja kolekcja jest dosyć skromna. Nie mam wszystkiego na jednym zdjęciu. Przesyłam na razie fińską (tz. fiński jest korek dół" niemiecki, ale być może finowie tak robili..?). Mam jeszcze coś co kształtem przypomina menażkę,ale rozmiary ok. 30 na 15 cm sugerują, że to chyba jakiś nietypowy kociołek. Może ktoś to zidentyfikuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2004 No carskiego kociołka jeszcze nie trafiłem ,są za to dwie polskie menażki stalowe sprzed 1939 r. (nie ma ich na fotce).pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 10 Wrzesień 2004 Share Napisano 10 Wrzesień 2004 No wlaśnie co to jest? Wykopek. Na cywilny sprzęt raczej nie wygląda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2004 A nie jest to włoska menażka wykorzystywana przez oddziały niemieckie? A jak nie włoska to coś z Bałkanów chyba. Nie wiem dokładnie.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 10 Wrzesień 2004 Share Napisano 10 Wrzesień 2004 Cześć bjar_1. Jeżeli będę miał jutro aparacik, wrzucę kilka naszych przedmiotów. Nie mam tak wielu jak Ty, aletęż jestem z nich zadowolony. pozd. wons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 10 Wrzesień 2004 Share Napisano 10 Wrzesień 2004 Niemiecka manierka zastępcza wz. 31 (na szyjce data 43 r.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2004 Spoko spoko - wstawiajcie! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 10 Wrzesień 2004 Share Napisano 10 Wrzesień 2004 bjar_1 a ten kubek (H)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 10 Wrzesień 2004 Share Napisano 10 Wrzesień 2004 A te amerykańskie 27, 28 czym oprócz roku produkcji sie różnią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2004 27 - rok 1918 ,sygn. : ACA 1918 USA28 - rok 1944 ,sygn. : A.G.M.& CO. 1944 USA.manierka z 1918 r. pozatym ma szyjkę wykonaną z mosiądzu ,ta z 1944 r. jest cała aluminiowa.bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2004 Kubek H jest nieregulaminowy ,aluminiowy z przynitowanym uchem. Sygnowany - 'ZENITH FEIN ALUMINIUM' ,znaleziony na pobojowisku z 1945 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp Napisano 10 Wrzesień 2004 Share Napisano 10 Wrzesień 2004 witamu mnie kiepsciutko z manierkami narazie tylko :-dwie polskie wz.38-niemiecka wz.31-niemiecki kokos" (afrika korps ) wraz z ebonitowym kubkiem a z menazek:-menazke polska (jakas powojenna :P)-i menazka niemiecka wz.31narazie tylko tyle ,ale mam nadzieje ze sie powiekszy zbior ;)pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2004 I kilka niemieckich sztućców - od lewej :- widelec aluminiowy sygn. : orłem Luftwaffe , W.J.S.41- widelec ze stali nierdzewnej sygn. : orłem , F.W.W.42- widelec ze stali nierdzewnej sygn. : orłem , F.W.W.42- łyżka ze stali nierdzewnej sygn. : orłem ,'ROSTFREI FBCM 41'- widelec aluminiowy sygn. : NOWA 40 i orzeł- widelec aluminiowy sygn. : orzeł ,pod tym litera 'M' (Kreigsmarine?)- łyżka ze stali nierdzewnej sygn. : orłem , W.A.L.41pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 U mnie też skromnie:- Menażka stalowa WH sygnowana CFL43- Manierka aluminiowa WH z kubkiem sygnowana MN40, kubek MN36- Manierka WH bez sygnatur- Niezbędnik aluminiowy WH sygnowany H.H.L.39- Łyżka stalowa od niebędnika WHI teraz pytanie. Dlaczego manierka nie ma adnych sygnatur?Pzdr. klOki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 Wreszcie ciekawy temat jestem zapaleńcem teotów kuchennych moze dlatego ze lubie jesc ;)Jutro przesle moje zdjecia kuchennej kolekcjiA i mam czy sie pochwalic........cdn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominiczeq Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 Witam. Ja mam tyle ile mi potrzeba :) Bicia wyraźne-powinno być widać. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominiczeq Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 Druga strona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominiczeq Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 No i do kompletu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 Menażka włoska z II WŚ. Znaleziona za stodołą.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 No i musiałem oddać aparat... Nie zamieszczę dziś fotek, ale napiszę co mam. Mamy polską manierkę z września - taką jak wyżej,kilka manierek niemieckich z II wojny, menażki niemieckie i rosyjskie, kubki do manierek niemieckich. Mamy też kilka widelców i łyżek z ładnymi sygnaturami. Mamy pytanko:dziś znalazłem aluminiowy korek od niemieckiej manierki z sygnaturą u góry: SS40.oznacza to kod producenta,czy też należał on do ss? bjar_1 mam prośbę. W naszym posiadaniu jest manierka kokos" z bakielitowym kubkiem, ale bez pasków. Czy mógłbyś zamieścić zdjęcia, ewentualnie wymiary czy cokolwiek co posłużyłoby do odtwożenia pasków na tej manierce? pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 SS to kod producenta. Często jest mylone z Shutzstaffellen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 12 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2004 Wons - spróbuję zrobic Ci fotę tych pasków. Jakby coś ,to podeślę na maila.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 bjar mam pytanie pod nr 10 jest manierka wz 38 Polskajest na niej siodełko czy to oryginal czy kopia jestem tym zainteresowanypozdrawiam marek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 12 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2004 No pewnie że oryginał.... Nie no żartuję! Kopia!bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.