Skocz do zawartości

Oznakowanie pojazdów - wrzesien 39

JoncaA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tablica IX

i w ten sposob mamy komplet flag wladz najwyzszych". Gdies mam schemat - strukture Min.Spr.Wojsk., co niewatpliwie bedzie przydatne, ale to juz jutro...

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Wczoraj w CAW-ie przeglądałem rozkazy zewnętrzne DOK VII i zupełnym przypadkiem trafiłem na istotny przyczynek do naszych rozważań. Otóż w numerze 3/1939 dca DOK, z uwagi na to, że szeregowcy nie oddają mu honorów mimo umieszczenia znaku samochodowego dcy OK" na prawym błotniku samochodu, rozkazuje podległym dowódcom zapoznać żołnierzy z obowiązującymi znakami i pouczyć ich o konieczności oddawania honorów. Kolorowy załącznik do rozkazu przedstawia wzór znaku dowódcy OK" o wymiarach 75 x 75 cm i wzór znaku samochodowego dcy OK /proporczyku/" o wymiarach 25 x 25 cm.

A jest to konkretnie proporczyk nr 24 z Albumu". I przy okazji mamy niezbity dowód, że w OK VII Instrukcja" w marcu 1939 była już wprowadzona w życie, przynajmniej na wyższych szczeblach.
  • 3 weeks later...
Napisano

1. Mirek Jastrzebski przyslal mi zdjecie tablicy na woz, o ktorej wspominal kilka postow wyzej. Mamy wiec dowod, ze tablice na pojazdach zaprzegowych conajmniej zaczeto wprowadzac! Miejmy nadzieje, ze zechce skan pokazac w watku (mnie, bez porozumienia z nim, nie wypada)
2. Kolejne potwierdzenie choragiewek na samochodach: gen. Bortnowski odbiera z Fiata 518 defilade piechoty. Zdjecie z 16 lipca 1938 roku. Gen. Bortnowski byl wowczas generalem do prac" w GISZ i p.o. inspektora armii (inspektor armii i szkol). Na prawym blotniku choragiewka, raczej 25x25. Szczegolow nie widac. Zdjecie silnie retuszowane.

• 1 year later...
Napisano
Samochód Pana Prezydenta Rzeczypospolitej nie jest zaopatrzony w tablice rejestracyjne, lecz jest oznaczony z przodu i z tyłu godłem państwowem (biały orzeł na czerwonem polu). Przy przejazdach uroczystych oznaczony jest chorągwią z godłem państwa." (H. Wilczyński, Kodeks Kierowcy", Warszawa 1934)

Ciekawe, czy oznaczenie to wprowadził Minister Komunikacji czy Spraw Wojskowych? Bo z jednej strony prezydent to osoba cywilna, ale z drugiej strony, jego samochód wchodził w skład jednostki wojskowej - kolumny zamkowej. Cytowana książka nie podaje niestety źródeł zawartych weń aktów prawnych. Przy okazji:

Tablice rejestracyjne kolumny zamkowej różnią się od normalnych tem, że są zaopatrzone w cyfry rejestracyjne od 1 do 25, oraz, oprócz litery W - w litery ZK."
Napisano
Proporzec to jest moim zdaniem Chorągiew Rzeczypospolitej, w prowadzona z końcem 1927 (nie pamiętam daty, ale to jest w Dzienniku Ustaw). Gdy Prezydent urzędował na Zamku, to też na maszt taką chorągiew wciągano.
Napisano

Tablica taka jak u kolekcj[onera](?), tylko umieszczona w innym miejscu.
Jak podał sgh: Samochód Pana Prezydenta Rzeczypospolitej nie jest zaopatrzony w tablice rejestracyjne, lecz jest oznaczony z przodu i z tyłu godłem państwowem (biały orzeł na czerwonem polu).
Warszawa, Krakowskie Przedmieście, przełom marca i kwietnia 1928 r.(?)

Napisano

Znalazłem - dyskutowaną Chorągiew Rzeczypospolitej wprowadzono rozporządzeniem Prezydenta RP z dnia 13 XII 1927, art. 1, ust. 2. Tym samym aktem prawnym (art. 1 ust. 1) wprowadzono w ogóle nowy wzór godła państwowego, projektu prof. Z. Kamińskiego.

Mam kolorowe załączniki, ale niestety bez tekstu, więc nie wiem, jak sprecyzowano np. warunki używania Chorągwi.

• 2 months later...
Napisano
Do Adama Jońcy.
Proszę przedstawić na forum zdjęcie tablicy, które kiedyś przesłałem. Nie mam swojego zdjęcia i nie mam możliwości wykonania kolejnego zdjęcia- tablica w chwili obecnej znajduje się na ekspozycji w muzeum. Kilka lat wstecz miałem problemy z umieszczeniem zdjęcia na forum i stąd całe zamieszanie. Zapomniałem o całej sprawie.
  • 3 months later...
  • 1 month later...
Napisano

Generalny Inspektor Sił Zbrojnych marszałek Edward Śmigły-Rydz. Zaolzie - październik 1938 r.
Widoczny proporzec.

Napisano

Samochód Pana Prezydenta Rzeczypospolitej nie jest zaopatrzony w tablice rejestracyjne, lecz jest oznaczony z przodu i z tyłu godłem państwowem (biały orzeł na czerwonem polu). Przy przejazdach uroczystych oznaczony jest chorągwią z godłem państwa." (H. Wilczyński, Kodeks Kierowcy", Warszawa 1934)

W/w sposób znakowania samochodu Prezydenta był stosowany juz co najmniej w 1928 r. vide fotka. Prezydent Mościcki odjeżdża po uroczytsośc wręczenia sztandaru 9 psk w Grajewie IX.1928 r.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie