Skocz do zawartości
  • 0

Kolejne łuseczki

Sebek

Pytanie

Napisano

Witam
Trafiło się niedawno 5 obok siebie-wszystkie z charakterystycznym karbem nad kryzą-coś ciekawego?
Pozdrawiam
Sebek

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A jednak ta po lewej ma inne oznaczenia...nie spojrzałem za pierwszym razem-poprzednio leżała bokiem...ale też ma karby...

Napisano

Tu są ostatnie dwie ze znalezionej piątki-najwidoczniej brano jak leci do elaboracji bo te mają inne bicia.
Pozdrawiam
Sebek

Napisano
Do bjara: nie wiem czy to był polski (nie czytałem bić), a karby miał w miejscu, gdzie zwykle na łusce oznacza się powtórną elaborację, tyle że były co najmniej drugie tyle dłuższe. Zarówno pocisk" jak i łuska" stanowiły jedną całość (wykonane z jednego kawałka mosiądzu).
Napisano
O, właśnie takiego z lewej grzebnąłem w sobotę. A już myślałem, że sobie pocisk saperką odrąbałem, bo strasznie krótki jest. A tu panie, niespodzianka :)
Napisano
Moletowana obrączka oznacza powtórną elaborację/napełnianie/.Ciekawe o tyle ,że Polska firmy Pocisk jest z wczesnych lat prod.Pozostałe z Austrii.Było to oznaczenie /P/we wcześniejszych postach.pozdr efes
Napisano
W sobotę kolega trafił nabój szkolny do Mausera. Pocisk z łuską stanowią jedną całość. Nad kryzą jest również karbowany, ale karby są dłuższe niż przy powtórnej elaboracji.
Napisano
Nie jest drewniany ,jest to nabój bez żadnego pocisku - ślepak. Nie jest natomiast zagniatany w gwiazdkę. Jako że były chyba tylko stalowe jest rzakością (przynajmniej u mnie).

pzdr

bjar_1
Napisano
Wz1977 - to ''''''''' nad kryzą oznacza powtórną elaborację. Łuski po wystrzeleniu zbierano ,wymieniano spłonki ,napełniano prochem i wtykano pocisk. Często po elaboracji ,amunicja nie była ostra ,lecz np. z drewnianym pociskiem (jakieś 90% moich wykopków polskich łusek z '''''' miało drewniane pociski).

pzdr

bjar_1
Napisano

Odgrzeję kotleta:),raczej granatnik,walki nad Bobrem 45' woj. lubuskie.Ciekawostką jest niklowana,błyszcząca łódka.

Napisano

Mietek - z mosiężnym zagniatanymi w gwiazdkę jeszcze się nie spotkałem.
Nabój na fotce nie ma żadnego pocisku - w szyjce łuski jest tylko otworek średnicy 3 mm.

Napisano
I kolega Jerzyk zdaje się zakończył dyskusję :)
Jerzyk - masz może fotki ,albo rysunki wszystkich wymienionych przez Ciebie naboi?

pzdr

bjar_1
Napisano
Mam mosiężny zagniatany w gwiazdkę, ja zaś nie spotkałem się z takim jak Twój :)
Czyli co wiemy:
- zaganiatane w gwiazdkę (mosiądz i stalowe) - garłacz
- wersja bez pocisku z dziurką - garłacz
- pocisk drewniany - ślepak

Nie wiemy czy był - pocisk drewniany - garłacz.
Napisano
Swego czasu znalazłem kilka sztuk cwiczebnych łusek i naboi, właśnie z zaznaczonym szlaczkiem". Bicia na tych łuskach były różne : astriackie, niemieckie z I wś i polskie. Po prostu na amunicje szkolną z drewnianymi czubkami wykorzystywano łuski z odzysku. Ich niezawodność nie musiała byc taka jak ostrej anunicji.

Pzdr AK77
Napisano
Może w początkowym okresie wojny były mosiężna w gwiazdkę (jakie ta twoja ma bicia?) ,później robili takie jak moja ,stalowe (1943 r.)?

Napisano
Oba przytoczone przeze mnie cytaty (ang. i niem.) mówią wyraźnie, że był taki nabój - z drewnianym pociskiem, do wystrzeliwania garłaczy. Myślę, że info ze stronki Lexikon der Wehrmacht nie jest wyssane z palca.
Napisano
beaviso - masz całkowitą rację, jednak w cytatach nie jest jasno powiedziane, czy chodzi o nabój do rusznicy z garłaczem (i tu nie ma problemu, te były na 100% z drewnianymi), czy karabinu mauzera.
Chyba, iż jest to w innej części tekstu.
No i jak taki nabój wyglądał?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie