Sebek Napisano 6 Wrzesień 2004 Autor Napisano 6 Wrzesień 2004 WitamTrafiło się niedawno 5 obok siebie-wszystkie z charakterystycznym karbem nad kryzą-coś ciekawego?PozdrawiamSebek
Sebek Napisano 6 Wrzesień 2004 Autor Napisano 6 Wrzesień 2004 A jednak ta po lewej ma inne oznaczenia...nie spojrzałem za pierwszym razem-poprzednio leżała bokiem...ale też ma karby...
mietek Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 Dla mnie nowość. Do tej pory słyszałem jedynie o nabojach zagniatanych w gwiazdkę.
Sebek Napisano 8 Wrzesień 2004 Autor Napisano 8 Wrzesień 2004 Tu są ostatnie dwie ze znalezionej piątki-najwidoczniej brano jak leci do elaboracji bo te mają inne bicia.PozdrawiamSebek
feeder Napisano 11 Wrzesień 2004 Napisano 11 Wrzesień 2004 Do bjara: nie wiem czy to był polski (nie czytałem bić), a karby miał w miejscu, gdzie zwykle na łusce oznacza się powtórną elaborację, tyle że były co najmniej drugie tyle dłuższe. Zarówno pocisk" jak i łuska" stanowiły jedną całość (wykonane z jednego kawałka mosiądzu).
bjar_1 Napisano 11 Wrzesień 2004 Napisano 11 Wrzesień 2004 Stawiam ,że był to polski nabój ćwiczebny.pzdrbjar_1
beaviso Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 O, właśnie takiego z lewej grzebnąłem w sobotę. A już myślałem, że sobie pocisk saperką odrąbałem, bo strasznie krótki jest. A tu panie, niespodzianka :)
beaviso Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 A czy ten z lewej jest drewniany? Bo jeśli nie to jednak mam ułamanego.
efes Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 Moletowana obrączka oznacza powtórną elaborację/napełnianie/.Ciekawe o tyle ,że Polska firmy Pocisk jest z wczesnych lat prod.Pozostałe z Austrii.Było to oznaczenie /P/we wcześniejszych postach.pozdr efes
feeder Napisano 8 Wrzesień 2004 Napisano 8 Wrzesień 2004 W sobotę kolega trafił nabój szkolny do Mausera. Pocisk z łuską stanowią jedną całość. Nad kryzą jest również karbowany, ale karby są dłuższe niż przy powtórnej elaboracji.
bjar_1 Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 Nie jest drewniany ,jest to nabój bez żadnego pocisku - ślepak. Nie jest natomiast zagniatany w gwiazdkę. Jako że były chyba tylko stalowe jest rzakością (przynajmniej u mnie).pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 8 Wrzesień 2004 Napisano 8 Wrzesień 2004 Feeder - czy nabój ten jest polski i ma wytłoczenia w pocisku? One właśnie były tak znakowane.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 8 Wrzesień 2004 Napisano 8 Wrzesień 2004 Wz1977 - to ''''''''' nad kryzą oznacza powtórną elaborację. Łuski po wystrzeleniu zbierano ,wymieniano spłonki ,napełniano prochem i wtykano pocisk. Często po elaboracji ,amunicja nie była ostra ,lecz np. z drewnianym pociskiem (jakieś 90% moich wykopków polskich łusek z '''''' miało drewniane pociski).pzdrbjar_1
zebu74 Napisano 3 Marzec 2015 Napisano 3 Marzec 2015 Odgrzeję kotleta:),raczej granatnik,walki nad Bobrem 45' woj. lubuskie.Ciekawostką jest niklowana,błyszcząca łódka.
mietek Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 Są też mosiężne zagniatane w gwiazdkę.bjar - czyli ten twój ma krótki drewniany pocisk. Możesz daś zbliżenia na sam pocisk.
bjar_1 Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 Mietek - z mosiężnym zagniatanymi w gwiazdkę jeszcze się nie spotkałem. Nabój na fotce nie ma żadnego pocisku - w szyjce łuski jest tylko otworek średnicy 3 mm.
bjar_1 Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 Fotki nie są najlepszej jakości ,ale chyba to widać.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 I kolega Jerzyk zdaje się zakończył dyskusję :) Jerzyk - masz może fotki ,albo rysunki wszystkich wymienionych przez Ciebie naboi?pzdrbjar_1
mietek Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 Mam mosiężny zagniatany w gwiazdkę, ja zaś nie spotkałem się z takim jak Twój :)Czyli co wiemy:- zaganiatane w gwiazdkę (mosiądz i stalowe) - garłacz- wersja bez pocisku z dziurką - garłacz- pocisk drewniany - ślepakNie wiemy czy był - pocisk drewniany - garłacz.
AK77 Napisano 8 Wrzesień 2004 Napisano 8 Wrzesień 2004 Swego czasu znalazłem kilka sztuk cwiczebnych łusek i naboi, właśnie z zaznaczonym szlaczkiem". Bicia na tych łuskach były różne : astriackie, niemieckie z I wś i polskie. Po prostu na amunicje szkolną z drewnianymi czubkami wykorzystywano łuski z odzysku. Ich niezawodność nie musiała byc taka jak ostrej anunicji.Pzdr AK77
mietek Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Dzieki.Teraz już wiemy jakie były. Jednak fotk, przekroje i opisy techniczne to by się przydały :)
bjar_1 Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 Może w początkowym okresie wojny były mosiężna w gwiazdkę (jakie ta twoja ma bicia?) ,później robili takie jak moja ,stalowe (1943 r.)?
beaviso Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 Oba przytoczone przeze mnie cytaty (ang. i niem.) mówią wyraźnie, że był taki nabój - z drewnianym pociskiem, do wystrzeliwania garłaczy. Myślę, że info ze stronki Lexikon der Wehrmacht nie jest wyssane z palca.
bjar_1 Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 Taki jak mój nazywał się fachowo - Treibpatrone für Gewehrgranate".
mietek Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 beaviso - masz całkowitą rację, jednak w cytatach nie jest jasno powiedziane, czy chodzi o nabój do rusznicy z garłaczem (i tu nie ma problemu, te były na 100% z drewnianymi), czy karabinu mauzera. Chyba, iż jest to w innej części tekstu.No i jak taki nabój wyglądał?
Pytanie
Sebek
Witam
Trafiło się niedawno 5 obok siebie-wszystkie z charakterystycznym karbem nad kryzą-coś ciekawego?
Pozdrawiam
Sebek
57 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.