Forteca Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 o co stało się wczoraj to śmiechu warta igraszka"Jasne, masz 120 % racji :(Jak wszyscy wiemy Rosja to bezduszny kraj w którym życie człowieka, jednego lub wielu nie ma żadnej wartości."Wszyscy... no jasne - kolejne 120 % racjiRosjanie wykorzystali dobrą wolę terrorystów"Dobra wola terorystów - to powinno wejść do kanonu języka polskiego, nabierając nowego znaczenia. Rozumiem że w dobrą wolą było też rozbieranie dzeci i odmowa dostarczenia im pożywienia i wody.I skąd masz taką dokładna relację ?? Byłeś tam ????Można Rosjan nie lubić, ale bez przesady - zrestą, już kilka lat temu W. Łysaik, którego o sympatię do Rosji trudno posądzić, pisał o czeczeńskiej aberracji Polaków"
piterb1 Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 po raz kolejny najpierw sie domniemuje ze terorystami nie sa czeczency, potem ze jak juz wolają o wolna czeczenie, to ze nie reprezentuja narodu- a jak juz wymorduja zakladnikow w tym wypadku dzieci - to ze tak naprawde to prowokacja fsb. wniosek z tego tylko jeden -zwolennikow czecznow nalezy hospitalizowac.
dago Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 Paranoja, przeczytałem tu już tyle usprawiedliwień bandytów, że jawią mi się jako świetlani bohaterowie opiekujacy się wręcz dziecmi które okrutni rosjanie chcą skrzywdzić. Pomyślcie, na początku dla treningu zabili 15 osób (bandyci, nie rosjanie), a potem około 250 ofiar, tylu ludzi nie ginie od przypadkowych kul antyterrorystów, to wynik świadomego likwidowania zakładników przez naszych ojowników". Nie można tego usprawiedliwić postawą rosjan (którą potępiam) w Czeczenii , i nie jest to moment do dywagacji politycznych bo STAŁA SIĘ TRAGEDIA za którą odpowiadają bandyci. Czy tak trudno to pojąć? Udowadnianie byłych, obecnych i przyszłych win" rosjan, Putina czy cyklistów nie ma tu nic do rzeczy. To bandyci zabili tych ludzi i od początku do końca odpowiadają za tragedię. Wtym momencie Rosji należy współczuć, tak jak to było 11 września czy po tragedii w Hiszpanii. Tymczasem pod ambasadą rosyjską pustki. Czy śmierć rosyjskich dzieci mniej znaczy niż śmierć hiszpanów czy amerykanów? Czy jesteśmy tak idiotycznie zaślepieni nienawiscią do wszystkiego co rosyjskie, że te dzieci mają dla nas mniejszą" wartość?TO SIĘ NAZYWA...HIPOKRYZJA
beaviso Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 Niech ci wardzi" bandyci wysadzą w powietrze Kreml i Putina wraz z całą swoją przestępczą, zamordyczną świtą - wtedy nawet bym się ucieszył.Ale za tak bestialski akt napaści na dzieci te czeczeńskie, bandyckie, śniade (tu soczysta litania epitetów) s.syny nie mają dla mnie racji bytu i - chcąc nie chcąc - staję po tej samej stronie co Putin, choć wódki bym z nim nie wypił.Ciekawe co zrobi świat. W USA aktualnie najważniejszy jest huragan, potem plastikowa kampania plastikowych kandydatów na plastikowego prezydenta (który jednakże będzie mógł po objęciu prezydentury nacisnąć również plastikowy czerwony guzik), a potem dopiero ta tragedia. Zlewka, ale chciałbym się mylić. Skończyć trzeba z fanatycznymi terrorystami, ale także z gnojeniem upodlonego i ogłupionego ruskiego narodu przez grupę komuchów.
mietek Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 Nie ma to jak siła mediów. Jest oczywistą tragedią, iż jest tyle ofiar.Jednak jakoś nikomu nie przeszkadzało mordowanie przez Rosjan całych rodzin i wsi czeczeńskich. Jakoś nie widziałem, choćby na tym forum, ktokolwiek np. Forteca, Dago, czy Pieterb poruszał ten temat i się oburzał (z resztą całkiem słusznie). Czyżby dla Was życie dzieci rosyjskich/osetyjskich było więcej warte niż czeczeńskich?Czym dzieci ze szkoły różniły się od tych dzieci z Czeczenii? Poza narodowością oczywiście?Przecież w Czeczenii zabito kilkadziesiąt do 100.000 ludzi.co z okaleczonym dziecku z Czeczenii przebywajacym w Polsce: http://fakty.interia.pl/news?inf=539635co z zabitymi cywilami (uwaga zdjęcia są brutalne): http://www.kavkazcenter.net/russ/photo/agishty/page2.shtmlhttp://www.kavkazcenter.net/russ/photo/genocide/page4.html Dla mnie to właśnie jest hipokryzja, udawanie iż problem nie istnieje, byle tylko nie rozdrażnić Rosji. Rosjanie mogą więc mordować? No i byle nie było przy tym kamer, bo okropnie wyglądają pozabijane i popalone dzieci? Skoro nie pokazali w telewizji to przecież nic się nie dzieje?Czyba iż przyjmyjemy, iż jest to wojna totalna i wszyscy zabijają dzieci, kobiety, starców i jeńców. Wtedy faktycznie jest to norma i dyskusja nie ma sensu, bowiem nie dyskutuje się o sprawach oczywistych.Jedynymi, którzy pomogli Czeczenom byli radykalni Islamiści i teraz mamy tego skutki. Islam puka do drzwi Europy zarówno z zachodu, jak i wschodu.Jest tylko kwestią czasu kiedy będziemy mieli podobne wydarzenia w Polsce.
Forteca Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 Kolego, radze czytać dokładnie, czyli ze zrozumieniem...Mój pierwszy post (z apelem do Bociana odnośnie wycięcia wątku) dotyczył uwago Polsmola, przyznającego BANDYTOM moralne prawo" do brania dzieci jako zakładników. Jasne ??
polsmol Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 Mietek ma absolutną rację. Oceniając tylko ataki terrorystyczne i zapominając o ich przyczynach robicie bardzo poważny błąd. Jedynym odpowiedzialnym za tę tragediję jest PUTIN!!! a nie andyci" ktrórych do zbrodni pchnęła polityka kremla. Rosja może to wszystko skończyć w 24h wycofując się z Czeczenii, ale tam pod powierzchnią jest czysta KASA czyli złoża ropy!! W Rosji jedyną wartością jest dolar więc nie ma co liczyć na wycowfanie wojsk dla dobra obywateli rosyjskich". Szczerze mówiąc mam nadziję, że nowa kamapnia terrorystyczna będzie kontynuowana i że tym razem celem będą mundury albo najlepiej instalacje naftowe czy gazowe bo wtedy napewno nasz wspaniały zachód" zaiteresuje się problemami czeczenów.
polsmol Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 ...skąd masz taką dokładna relację ?? Byłeś tam ???? .."Całą opercję śledziłem na żywo, ale z domu. Z tąd wiem między innymi, że dzieci były rozbierane przez rosjan albo same się rozbierały. Świadczy o tym jednoznacznie rozkład poparzeń spowodowanych eksplozją. Poparzenia były tam gdzie nie było ubrania a więc: od kolan w dół, głowa i ręce. Świadczy to, ze ubrania zdjęto po ekslozji a więc po rozpoczęciu szturmu. Kolejną moją obserwacją jest to, że nie było strzelania do dzieci a wysokości trzymania broni". Wymyślił to sobie nasz wybitny" specjalista od antyterroryzmu czyli poseł Dziewólski w rozmowie z TVN 24. Dzieci były poparzone lub ranione odłamkami bomb które zdetonowano zaraz po rozpoczęciu ataku. O przygotowaniu do wysadzenia części budynku wszyscy wiedzieli już poprzedniego dnia.Profesjonalizm rosyjskich sił specjalnych to fikcja!!! Dowodem są dwie spektakularne porażki Dubrowka i Osetia. Nie ujmóję nic wyszkoleniu żołnierzy bo na tym się nie znam, ale organizacja i dowodzenie (a właściwie jego brak) są do niczego. Być może w Rosji piorytetem jest zabijanie napastników a nie ratowanie zakładników, ale do tego wystarczyłoby bombardowanie.
polsmol Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 Dodam jeszcze kilka zdań, zeby była jasność. Mi też się nie podoba, że zakałdnikami były dzieci i że były ofiary i że na świecie jest tyle zła i niesprawiedliwości. Zaiste wolałbym oglądać szturm na Kreml zajęty przez Czeczenów. Niestety jest to narzie niemożliwe (a szkoda). Nie mam zamiaru idealiczować terrorystów pro czeczeńskich, ale nie mam prawa (jak i my wszyscy) potępiać ich za to, że grają takimi kartami jakie dał im przeciwnik i na których urzywanie przywala cały świat w zamian za stabilne dostway ropy.
mietek Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 Co do moralności, wg. nas nie mają prawa używać dzieci. Jednak jesli to byli Czeczeni, to ich moralność jest podejżewam zupełnie inna. Ile mogli mieć oni lat? 20-30-40?Czyli ich połowa, czy wręcz cała część życia była w warunkach wojennych, widzieli śmierć znajomych, rodziny, bezsilność walki. Skoro zabijano ich dzieci, mogą robić to samo. Wojna demoralizuje i zmienia punkt widzenia.Co do dezorganizacji szturmu, nie mam TV więc opieram się na fotkach z www. Wyglądało to bardziej jak walki w mieście i to pospolitego ruszenia i cywili.Choć mam poważne wątpliwości czy np w Polsce było by dużo lepiej skoro nie ma zintegrowanego systemu zarządzania kryzysowego.Ciekawe też są 2 rzeczy. Jak bardzo rozdmuchany będzie konflikt i w co się przerodzi. Szczególnie jak wśród terrorystów będą Ingusze i Gruzini.No i gdzie nastąpi kolejny atak, powinien być w ciągu max. 14 dni, jednak raczej w ciagu tygodnia.
mike110 Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 Nic nie usprawiedliwia zamordowania dzieci, które poszły na rozpoczęcie roku szkolnego. Tym, którzy to zrobili należy się długa i bolesna śmierć. A co do rosyjskich sił specjalnych to radze sobie przypomnieć kiedy jakiekolwiek państwo z tzw.Zachodu miało do czynienia z tego rodzaju zamachami terrorystycznymi (500-1000 zakładników i 30-40 uzbrojonych po zęby i gotowych na samobójcza śmierć ojowników"). Przypominam akcję Delty w Iranie...
mietek Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 Zgadza się, wg. nas nic nie usprawiedliwia, wg. atakujacych usprawiedliwia, poprostu punkty widzenia.Co do służb specjalnych, jeśli jest prawdą: http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040904/swiat/swiat_a_12.html to zupełna porażka.Kazdy właził gdzie chciał.Z resztą słuzby i atak to jedno, a zapewnienie transportu, wody, porządku na zapleczu, leków, miejsc w szpitalach, krwi i setek innych rzeczy to kolejna sprawa. W Hiszpanii przy 170 zabitych i 1900 rannych udało się zapewnić transport, opiekę medyczną, psychologów itp, co zapewne uratowało życie wielu ludziom.
polsmol Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 A Hiszpanie nie mieli tyle czsu na przygotowania. Oni dziłali z marszu a rosjanie mieli conajmniej 24h żby przygotować zaplecze.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.