SZZ Napisano 31 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2004 Witam!Wypowiedź nr44 w wątku Tannenberg Denkmal (fantastyczne znaleziska - gratuluję wszystkim) podsunęła mi pomysł na kolejny wątek. Czy są wśród was byli lub czynni harcerze, którzy przyznają się do tego, że przynależność do harcerstwa miała wpływ na ich wrażliwość, świadomość historyczną i wybór hobby?Pozdrawiam,SZZ - kiedyś ćwik w 22 Szczepie Watra" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 jestem nadal instruktorem harc.i chyba wielu z nas tu takich jest z przeszloscia..pozdrowiownka z pabianic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 Chyba każdy był zuchem lub harcerzem - przynajmniej ci urodzeni przed 1975 rokiem. były ochotnik (prawie tropiciel) 16DH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 Włanie, prawie każdy, bo ja na przykład nie byłem:))))Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 Ja też nie.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 10 lat temu, 44LDH KIWI, LUBLIN - do dzisiaj wspominam super obozy na Mazurach, to były fajne czasy.Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ms Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 uplyw czasu zatarl w pamieci konkretne nazwy, stopnie, jednostki czy jak to tam sie zwalo ale sie bylo" i sie jakos to nawet tam szczatkowo wspomina, calkiem sympatycznie i bez ideologoicznych podzialow i zgryzot wzajemnych jakie teraz panuja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 55 DHDPoż wywiadowca, mialem nawet zastep :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 oczywiscie 55 GHDPoż a nie DHDPoż :)szukalem tej wypoiwiedzi nr 44 i jakos nie moge znalesc, czegos co by do harcerstwa inspirowalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 A ja mam harcmistrza i Harcerza Rzeczypospolitej i pochodzę z 14 Drużyny Harcerzy im. 14 Pułku Ułanów Jazłowieckich z Socho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 Byłem od 1979 do 1996 czynny cały czas mam ogromny sentyment oraz cały sprzent drużyna 67 harcerska z Torunia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecio Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 Były drużynowy 225 WDHiZ im. Htm. S.Żółkiewskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 Były Odkrywca z 69 WDH. Przydało się w życiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 31 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2004 Cytat z wypowiedzi nr44, który był inspiracją dla rozpoczęcia wątku - dedykuję FrozzerowiWitam Wspaniały wyjazd,wspaniałe wspomnienia, z fantami troszkę gorzej ale spotkanie ludzi "metalicznie zakręconych historią przyćmiło niepowodzenia w poszukiwaniach. Dzięki dla A2 za pomysł spotkania, za kawałek porządnego wykładu pozwalajacego nam cofnąć się 90 lat wstecz - A2 gratuluje wiedzy; Witman jesteś naprawde wspaniałym facetem -potrafisz się dzielić i budować nastrój hmmm drużyny -(przypomniały mi się czasy w harcerstwie :)"Pozdrawiam,SZZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzasiek Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 Byłem ale to było tak dawno ,że juz nie pamietam nawet w jakiej drużynie.Ale to było inne harcerstwo i inne czasy...niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 to byla 44 wypowiedz?liczylem je od gory i jest tam chyba ich ponad setka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 Melduje sie byly drużynowy 410 Warszawskiej Druzyny Harcerzy Europa'92" z Hufca Warszawa Srudmiescie SH (Stowarzyszenie Harcerskie) Oj byly czasy he he. Dostalem nawet nieoficialne odznaczenie Swiniaka Obozowego" za kawaly jakie robilismy kadrze. Znaczy ja tylko patrzylem no moze co najwyzej stalem na czatach hie hie Mam nadzieje ze nieczyta tego zaden poszkodowany" :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garfield Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 Od prawie roku 37 ŻDH Piaseczno i otwarta pruba na młodzikapzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 Witam!!!Tez bylem i zuchem i harcerzem. Tak sie rozpoczela moja zabawa z mundurem. U nas w miescie harcerstwo bylo mocno rozwiniete. Ukonczylem nawet kurs zastepowego i druzynowego. Tak jak inni pisali uwazam ze to byly inne czasy i inne zasady wyjazdow na obozy, rajdy ... Dostalem niezla szkole na obozach (nalezalem do druzyny rozpoznawczej).Zreszta ... ja chce wrocic do tych czaaaaaasoooow :(Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 5 Harcerska Drużyna Morska w gdańsku. To były czaaaaaaaaaaasy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werdan Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 190 DH im. Andrzeja Małkowskiego w Płocku. W służbie przez 6 lat :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiba Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 w samodzielnym pluton przy 1 SDW Delta,młodzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boro Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 Przyboczny 1 Drużyny Harcerzy Starszych im. 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej...Hufiec Czerwonak...Od 1981 roku do dziś w służbie"...Czuwaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike110 Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 Ja jestem ojcem" Samodzielnego Zastępu Harcerzy Starszych Kolumbowie" ZHP Olsztyn. PWD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZUKAM. Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 Przyboczny Drużyny Harcerzy LSO Cień" w ZamościuDrużynowy I Zamojskiej Drużyny Harcerzy ZHR CZART" ZamośćDrużynowy I Krakowskiej Drużyny Harcerzy ZHR DG Żmija" KrakówSwoją droga ciekawe czy ktoś się zajmuje niezależnymi ruchami harcerskimi w latach 80tych? LSO - liturgiczna słuzba ołtarza ( w myśl zasady jak trwoga to do Boga) - ruch harcerski dość powszechny na Lubelszczyźnie. Pełnił między innymi służbę porządkową podczas wizyty Ojca Świętego w Lublinie w 1987 r. brązowe mundury. Na lilijkach na guzikach spiłowany napis HP" (ganiali za to). Podobnie na lilijkach noszonych zamiast krzyża harcerskiego.harcowanie dało mi BARDZO dużo. Niezaprzeczalnie bardzo dużo. Pozdrawiam druh Kaktus" w stanie spoczynku ;)Pozdrówki zwłaszcza dla harcerzy z I NDH im. Lisa Kuli ze Stalowej Woli jezeli tu się pojawiają:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.