malaszewiczanin Napisano 16 Luty 2006 Autor Share Napisano 16 Luty 2006 Na Polonii dzis byl program o poszukiwaniach na bylym lotnisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 13 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2006 odnowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 20 Maj 2006 Autor Share Napisano 20 Maj 2006 Moze ktos ma jakies nowe informacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 3 Sierpień 2006 Share Napisano 3 Sierpień 2006 Witam.Spójrz w Google Map lub Google Earth. Dotąd widać zarys pasa. Jeszcze lepiej widać to z wysokości ok. 200-300 m o poranku (jak jeszcze jest rosa).Pozdrawiam - Szarubek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 11 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2006 Wesolych Swiat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CIECHU Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 ja słyszałem że w 1939 roku stacjonowały tam 33 samoloty pzl p37łoś" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 28 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2006 W tym czasie wyprodukowano w Polsce okolo 90 Losi. W przezdzien wybuchu wojny stancjonowalo tam w sumie 70 samolotow.A jak baza wygladala w czasie okupacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 29 Grudzień 2006 Share Napisano 29 Grudzień 2006 W Małaszewiczach nigdy nie było 70 Łosi.W dniu wybuchu wojny było tam tylko 31 samolotów tego typu (i to jest największa ich ilość na tym lotnisku), z czego:- 20 Łosi należących do 220 Dywizjonu Bombowego (rezerwowego) przybyło do Małaszewicz z Okęcia dopiero 24/25 sierpnia- 7 Łosi należało do Eskadry Ćwiczebnej Bombowej- 4 Łosie były własnością KZLŁosie X oraz XV Dywizjonu Bombowego (łącznie 36 samolotów) 31 sierpnia zostały przebazowane bezpośrednio z Okęcia na lotniska polowe:- X Dywizjon do Ułęża- XV Dywizjon do Podlodowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 30 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2006 Mialem na mysli ogolna liczbe wszystkich samolotow w przedzdzien wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 15 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2007 Moze ktos ma jakies nowe informacje na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rapidboy Napisano 30 Wrzesień 2007 Share Napisano 30 Wrzesień 2007 Witam wszystkich. Odnawiam temat i proszę o wszelkie informacje jakie posiadacie na temat lotniska w Małaszewiczach. Jak zauważyłem wiele cennych informacji zostało przesłanych na priv. Jeśli nie sprawiło by to wielkiego kłopotu prosił bym również o przesłanie mi powyższych informacji. Z góry wielkie dzięki. Z Pow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 3 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2008 Hej!Po raz kolejny podnosze ciekawy temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rapidboy Napisano 18 Styczeń 2008 Share Napisano 18 Styczeń 2008 Witam. Widzę że kolega malaszewiczanin próbował podnieść temat i jak widzę nie bardzo ktoś sie przyłącza... Szkoda... Również jestem za odnowieniem tematu i ponowię swoją prośbę o materiały zamieszczoną powyżej, a na którą nie było odzewu. I znowu z góry podziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 21 Styczeń 2008 Share Napisano 21 Styczeń 2008 W 1936 po północnej stronie torów kolejowych została rozpoczęta budowa lotniska wojskowego oraz bazy paliwowej dla lotnictwa. W dawnym forcie twierdzy brzeskiej wbudowano w kazamaty zbiorniki o pojemności 278 tyś. litrów benzyny, łącząc ten magazyn rurociągami z podobnym o pojemności 480 tyś. Litrów, na terenie lotniska (widoczny na zdjęciu). Na lotnisku zbudowano 14 hangarów. Na polach wsi wzniesiono wówczas kilka bloków wojskowych (naprzeciw, obecnego kampingu) w których zamieszkali lotnicy z rodzinami oraz baraki dla żołnierzy z obsługi lotniska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 21 Styczeń 2008 Share Napisano 21 Styczeń 2008 resztki zachowanego rurociągu wciąż istnieją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 21 Styczeń 2008 Share Napisano 21 Styczeń 2008 Potężne żelbetenowe słupy to przypuszczalnie pozostałości po Hangarach zniszczonych przez niemców.W maju 1939 roku w sytuacji nadciągającej nieuchronnie wojny wyższe dowództwo postanowiło przenieść WOS do bazy lotniczej Małaszewicze pod Brześciem. Wojsko miało przybyć tu rzutem kolejowym i lotniczym. Na miejscu przydzielono jednostce jeszcze trzy Fockery F VII, co powiększyło liczbę posiadanych samolotów do sześciu. Wszystkie one otrzymały zadanie wysadzenia desantu dywersyjnego na tyłach wojsk niemieckich w Prusach Wschodnich. Niestety, o godzinie 5.30 w dniu 1 września 1939 roku lotnisko Małaszewicze i baza WOS zostały silnie zbombardowane przez niemiecką Luftwaffe. W wyniku nalotu zniszczone zostały lub uszkodzone wszystkie Fockery, a oprócz nich inny sprzęt latający znajdujący się wówczas na terenie Małaszewicz.Spadochroniarze nie wzięli, więc udziału w walce zgodnie ze swym przeznaczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 24 Styczeń 2008 Share Napisano 24 Styczeń 2008 Witam ponownie. Wiem, że to zdjęcie było, ale wstawiam je celowo, gdyż znalazłem takie samo zdjęcie z podpisem zniszczony Łoś na lotnisku w Małaszewicze, ustawiony do filmu Kampfageschwader Lützow. Z dopiskiem w głębi Żubr.A więc wynika z tego, że fotki wstawione przez bodziu000000 to kadry właśnie z tego niemieckiego filmu propagandowego, ja osobiście tego filmu nie oglądałem i tu moje pytanie czy ktoś może to potwierdzić a jeżeli posiada ten film mógłby przesłać na priva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Sporo o Małaszewiczach jest w necie, ale kolega malaszewiczanin" szuka czegoś konkretnego, bo ciągle odświeża temat :)Wg. informacji do których dotarłem (taka jedna mądra książeczka) w dniu wybuchu wojny stacjonowało tam 40 Łosi (myślę że zaokrąglono tę cyfrę, ale dokładając Fokkery mogło tam być ponad 40 samolotów). Inna ciekawostka- na kilkanaście dni przed wybuchem wojny wysłano jednego inżyniera z Warszawy aby samoloty uzbroił. Jednak jakoś tak wyszło, że powiedzieli chłopu, iż ma skopać ogródek a nie dali mu łopaty, chociaż to zostało napisane tak pokręconym tekstem, że z drugiej strony możnaby zrozumieć, że karabiny miał, tylko...nie miał dyrektyw (?!) :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2008 Witam ponownie. Z czego sie orientuje w dniu wybuch wojny stacjonowalo w Malaszewiczach 31 Losi ( dla wojska dostarczono wtedy 92 Losi ). W sumie w bazie w Malaszewiczach stacjonowlao okolo 70 samolotow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 28 Styczeń 2008 Share Napisano 28 Styczeń 2008 dostarczono" to chyba niewłaściwe słowo. Poprostu ilość Łosi na wyposażeniu wojska (zbudowanych i kompletnych- nie koniecznie uzbrojonych) wynosiła ok. 90.70 samolotów mówisz? Możliwe możliwe. Małaszewicze stały się ważnym lotniskiem. Niestety tak łatwo namierzonym i wymiecionym przez Luftwaffe jak fabryka PWS.Mówisz, że stacjonowało w Małaszewiczach 31 Łosi? Chyba są to dane niedoszacowane. Bardziej prawdopodobne jest coś koło 37-39 Łosi.Pozdrawiam,Pokemon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 29 Styczeń 2008 Share Napisano 29 Styczeń 2008 Witam ponownie. Obydwaj macie racje panowie, ponieważ 31 Łosi stacjonowało w dniu 1 września na lotnisku w Małaszewiczach, a następnie w pierwszym tygodniu września przybyło do bazy w Małaszewiczach jeszcze 8 Łosi czyli łącznie było ich 39. Z tego 9 zbombardowano 1 września, 10szt przekazano jako uzupełnienie do Brygady Bombowej, 1 Łosia przejeła 24 Eskadra, 6 uległo zniszczeniu podczas ewakuacji, 4 w trakcie ewakuacji wylądowały w ZSRR, 6 ewakuowano do Rumunii.Spośród 92 Łosi zbudowanych do wybuchu wojny 8 rozbito,36 znajdowało się w dwóch Dyonach Brygady Bombowej, 31 w bazie w Małaszewiczach ( były tam zarówno Łosie używane przez XX Dyon Szkolny, jak i Łosie w trakcie uzbrajania oraz stanowiące rezerwe)5-w Dyonie Doświadczalnym ITL, 15-na Okęciu, 17-w Mielcu, 6-w remontach, 6-w szkolnictwie. W produkcji znajdowało się 32 Łosie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 5 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2008 Odnawiam ten temat. Moze ktos wie cos nowego o bazie lotniczej w Malaszewiczach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pucha Napisano 6 Lipiec 2008 Share Napisano 6 Lipiec 2008 kol. malaszewiczaninie - prawdopodobnie w ciągu ostatnich 4 lat zdobyłeś sporą wiedzę nt. lotniska. Może zamiast podbijać/odnawiać/odświeżać itp. zawarłbyś w swoich postach jakieś wyniki swojego dochodzenia, to może też naprowadzić użytkowników na jakiś trop a i wątek stanie się ciekawszy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 7 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2008 Po przejęciu przez niemców lotnisko w Małaszewiczach min. służyło jako port dla szybowców transportowych Messerschmitt Me-321 i samolotów transportowych Messerschmitt Me-323 Gigant, ktore to latały z zaopatrzeniem na front wschodni.O bazie w Małaszewiczach można także przeczytać we wspomnieniach Zygmunta Wasilewskiego Obyś żył w ciekawszych czasach" oraz w Ostatniej Walce" Jana Zumbacha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 24 Styczeń 2009 Share Napisano 24 Styczeń 2009 Sorry za odgrzewanie starych kotletów, ale chciałem mieć pytanie do kolegi malaszewiczanina (lub kogoś innego siedzącego w temacie), doszperałem się w starych dokumentach że jeden z moich przodków, został 26 sierpnia 1939 odkomenderowany do XX dywizjonu bombowego konkretnie do 221 eskadry bombowej, i tu rodzi się moje pytanie do kolegów siedzących w temacie tej bazy, jak się dowiedziałem ten dywizjon Łosi był w trakcie organizacji. Jak sie także doczytałem z waszych wpisów 1.09.1939 lotnisko poniosło ciężkie straty. Gdzie została ewakuowana baza w późniejszym okresie kampanii? Jakie były losy tego XX dywizjonu? W dokumentach znalazłem zapisek że mój krewny złożył broń 18 września był w personelu naziemnym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.