mietek Napisano 11 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2004 Czy może ktoś mi podesłać na maila tekst:Czołg lekki Renault R-35/R-40" Andrzeja Kińskiego z NTW nr 9/2001?Czy jest jakieś znane zdjęcie polskiego R-35?Czy były one malowane w polski kamuflaż?Może były jakies modyfikacje konstrukcji dla WP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 11 Sierpień 2004 Share Napisano 11 Sierpień 2004 Zobacz swoją pocztęPzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 11 Sierpień 2004 Share Napisano 11 Sierpień 2004 tekst juz ci zdaje sie wyslali,wiec tylko: 1.sa zdjecia 2. kamuflaz francuski 3. zadnych modyfikacji. Czolgi R40 dopiero we Francji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 11 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2004 A można by zdjęcia prosić..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 11 Sierpień 2004 Share Napisano 11 Sierpień 2004 Jedno jest w Pojazdach - wrzesien 39", wiecej niz jedno w Pojazdach 18-39". Tu masz R40 z 10BK we Francji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 11 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2004 Dzięki, chodzi mi tylko o wrzesniowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Sierpień 2004 Share Napisano 12 Sierpień 2004 Tylko ze to nie jest zdjęcie R40.R40 miał inne podwozie.Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 12 Sierpień 2004 Share Napisano 12 Sierpień 2004 no i pewnie, Marku, ze masz racje. Widac wczorajszy dzionek jeszcze bardziej dal mi w kosc, niz myslalem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 12 Sierpień 2004 Share Napisano 12 Sierpień 2004 Polski R-35 testowany w Kubince w 1940-tym roku.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 12 Sierpień 2004 Share Napisano 12 Sierpień 2004 Wieza R-35 testowanego w Kubince.Widac detale kamuflazu.Jesli chodzi o R-40 to dostal je tylko 2-gi Batalion , a i to tylko na cztery dni.Osobiscie rozmawialem z dwoma dawnymi zolnierzami 1-go Batalionu, ktorzy NIC nie wiedzieli (lub nie pamietali) o R-40.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 12 Sierpień 2004 Share Napisano 12 Sierpień 2004 Przyzwoitych odbitek zdjec R35 z Pojazdow18-39" nie moge znalezc, ale znalazlem R35 na rumunskiej granicy z Pojazdow-wrzesien". Troche mi te 100 kilo i rozdzielczosc wadzi, bo zdjecie takie sobie i troche DPI by sie przydalo, ale i tak nieco wiecej zobaczysz niz w ksiazce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piechot2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 Zdjęcia polskiego R-35 nr 51009 zdobytego przez sowietów opublikowane zostały w rosyjskim Tankomasterze nr 10. Ciekawe zdjatka szczegółów. Pozatym widac że nasze R35 miały dwubarwne kamo z ciemnobrązową granica barw. Może ktoś zna więcej numerów polskich wozów i wie ile znalazło sie na Węgrzech ile w Rumunii??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 W IPiMS jest/sa odbitka/i zdjec/ia prawie na pewno z Wegier 2 naszych R35. Poszukam, a nuz u mnie jest kopia. Ale nie to wazne, wazne to ze jeden jest przemalowany na polski kamuflaz a drugi jeszcze we Francuzkim, wiec byly i takie i takie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 W najnowszym Do Broni" - ma wyjść 20 czerwca - jest obszerny artykuł Zbygniewa Lalaka o R-35 w WP z wieloma zdjęciami, także z okresów służby w latach 1940-1941 w Rumunii. Moge tylko polecić.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piechot2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Gebhardt czy jak znajdziesz te fotki można je na priva???To co piszesz o naszym kamo dość ciekawe, przecierz czołgi dotarły do Polski dość późno i było bardzo mało czasu na malowanie, chyba że malowane były u Francuzów. Co do malowań made in france" to w egzemplarzu zdobytym przez sowietów kamo dwubarwne, co do pozostałych mogło być inne, szczególnie na fotce naszego R35 z granicy rumuńskiej widać że było troszke odmienne malowanie (brak lini na granicy kolorów. Francuzi mieli chyba trzy podstawowe schematy kamo, także możliwe że czołgi przychodzące do Polski były w różnych malowaniach. Zwłaszcza, że nie wiadomo czy były to czołgi z bieżącej produkcji, czy z magazynów armii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Oczywiscie. We Francji malowan bylo sto i jeden, a to dlatego ze pojazdy byly malowane fabrycznie a kazda fabryka malowala wg wlasnego widzimisie. Niby jakies regulaminy byly i byly proby wziecia tego w reke ale do czasu upadku Francji niewiele z tego wyszlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Aha, przemalowanie na polski kamo nie bylo wielka sztuka i we wrzesniu bylo robione na szeroka skale poniewaz pojazdy rekwizycyjne trzeba bylo przemalowac. Moja rodzina widziala takie zabiegi w Bialymstoku - malowanie bylo jaknajbardziej regulaminowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widdowmaker Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 To ja zamieszcze swój tekst o R-35. Są tu dwa zdjęcia R-35 z kamuflarzem prócz tego, które jest w tej dyskusji.http://www.iirp.prv.pl/pancer/czolgi/r35/Dow_panc_czolgi_R_35.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piechot2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Panowie czy ktoś wie jak malowano znaki figur geometrycznych oznaczające poszczególne pojazdy w plutonie/kompanii???Na zdjęciach widać jak było z tyłu, na jednej fotce wozu w Rumunii widac dodatkowo kwadraty na bokach kadłuba, czy były oznaczenia z przodu wozu obok numeru seryjnego?Czy oznaczenia były na wszystkich pojazdach???Widocznie chyba jednak nie bo egzemplarz zdobyty przez sowietów takich nie ma, chyba że był to egzemplarz z nadwyżek batalionu, ale to tylko hipoteza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widdowmaker Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Oznaczenia to chyba plutony. A wóz z ZSRR to właśnie jeden z 6 pozostających w zapasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piechot2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Czy można od Ciebie wdębić fotki naszych renówek w Rumunii w lepszej rozdzielczości na priv??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widdowmaker Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Ode mnie, czy od kogo? :) Jak ode mnie, to nie ma problemu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widdowmaker Napisano 3 Czerwiec 2006 Share Napisano 3 Czerwiec 2006 Przyznacie, że ciekawy tekst :)Mjr J.Weber o R-35 zdanym 23 września 1939 roku:Mój czołg przybył (...) bez uzbrojenia, która na mój rozkaz załoga wymontowała i wrzyciła do głębokiej rawiny już po węgierskiej stronie, za co pułkownik węgierski, który przejmował sprzęt, wymyślał i odgrażał się mnie, że mnie wsadzi do paki aż poczernieje! Ponieważ te pogaduszki odbywały się po niemiecku, a ja władam tym pieskim językiem, powiedziałem mu, z kim okoliczność i ja mam prawo żądać satysfakcji honorowej, a on ciapuś z austriackiej armii znał Kodeks Boziewicza i rura mu zmiękła" :)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widdowmaker Napisano 3 Czerwiec 2006 Share Napisano 3 Czerwiec 2006 Dodam jeszcze, że mało kto zauważa, że na tym zdjęciu R-35, które wstawił AJonca w sierpniu 2004 - to z Rumunii, obok czołgu stoi kobieta z Wojskowego Przysposobienia Kobiet :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piechot2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 A skąd pochodzi ten cytat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.