Skocz do zawartości

Nazwy Własne Czołgów itp...

Magach7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Spodobała mi się nazwa własna tej IVki (mam nadzieję, że widać na zdjęciu). Czy macie może inne fotki ukazujące imiona" pojazdów?

Pozdrawiam Magach7

Napisano
Fotek akurat nie mam ale jest znana wszystkim Rosi" Sdkfz. 251. Jest także zdobyczny przez partyzantów Hetzer Chwat", a także samoróbka Kubuś" powstańcza.
Napisano
Jeden z czołgów w I Brygadzie Pancernej im. Bohaterów Westerplatte miał ksywkę Roddom". To z rosyjskiego, w wolnym tłumaczeniu Porodówka", bo załoga przyjęła na pokładzie poród jakiejś kobiety.
Napisano

I jeszcze działo samobieżne 15 cm sIG 33 (Sfl) auf Fgst. PzKpfw 38[t] Ausf. H Grille Sd.Kfz. 138/1
o nazwie własnej Wild Sau" - fotka podobno z 1944 r. z Włoch.

pzdr

bjar_1

Napisano

Ten Pz.Kpfw.IV Etappen hase" ma napisane 'Etoppen Hase' Hase to zając w j. polskim a co oznacza 'Etoppen'?? Przydało by sie tłumaczenie, nieraz nazwy są smieszne, tak jak ta polska porodówka :-)
Podrzucam polskie 'renówki':'Irena' i ' Janka'

Napisano
hehe, dziękuję za fotki i proszę o więcej :-)Zgadzam się, że tłumaczenia by się przydały! Co do mojej fotki to nie mam pojęcia co to znaczy Pipa" :-D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie