Pitt34 Posted August 4, 2004 Author Posted August 4, 2004 WitamCzy ktoś z kolegów posiada informacje na temat pistoletów maszynowych Suomi wykorzystywanych we wrzesniu 39r? Ja znalazłem informację, że takie pistolety wykorzystywali policjanci w czasie walk na wybrzezu w 39r. Może ktoś wie ile i kedy zostały zakupione oraz czy byly wykorzystywane przez wojsko czy tylko przez policję?Pozdrawiam PiotrPs. na jarmarku widzialem taki z kolegami
koMandir Posted August 4, 2004 Posted August 4, 2004 Witam,z tego co czytalem to fińskie PMy Suomi byly uzywane tylko przez policje panstwowa.Szczegolow niestety nie pamietam,musialbym sprawdzic w domu a teraz jestem na wakacjach.Pozdrawiam,koMandir.
marek123 Posted August 4, 2004 Posted August 4, 2004 Tak to prawda nasz policja przed 39 rokiem miała na wyposażeniu takie maszynki ich wielkość szaccje się na około 500 sztuk.Zostały wprowadzone w tkz.amerykanskim odpowiedniku off set w zamian my daliśmy kilkadziesiąt polskich Boforsow p-panc , i innych pierdoł!Ja osobiście jestem szcześliwym posiadaczem polskiego zasobnika na magazynki suomi ,posiada polskie bicia.......Ale to juz inna historia!!!!!!
JoncaA Posted August 4, 2004 Posted August 4, 2004 Na temat wojskowych pm Konstankiewicz pisze > patrz skan
Forteca Posted August 4, 2004 Posted August 4, 2004 Jaki ofset ??? Za jakie Boforsy ???????Finowie nic nie wiedzą...
marek123 Posted August 4, 2004 Posted August 4, 2004 armatki p-panc wz.36 Pan Murgrabia,który posiada muzeum w Krojantach koło łodzi posiada 1 lub 2 sztuki tych armat ,sprowadził je z Finlandi .Armaty wyprodukowane w Polsce i sprzedane Finladi tak jak wiele innego sprzętu chociażby nasze PZL p4 sprzedane do Grecji!
Forteca Posted August 4, 2004 Posted August 4, 2004 Czyli dalej opowieści z MRU i paproci..."Te asze" Boforsy to sprzedali Finom Węgrzy, którzy otrzymali je od Niemców. Tyle gwoli prawdy historycznej.
Lobo26 Posted August 4, 2004 Posted August 4, 2004 z tego co wiem to jakiś egzemplarz broni Suomi jest w kołobrzeskim muzeum
mongo Posted August 4, 2004 Posted August 4, 2004 Jarka to aż miło poczytać, będziesz w sobotę na Woli? Cały rok się nie widzieliśmy.
Forteca Posted August 5, 2004 Posted August 5, 2004 Niestety, mimo chęci nie dam rady... Nimniej zapraszam przy jakiejś okazji :))
AK77 Posted August 5, 2004 Posted August 5, 2004 Ciekawych rzeczy mozna sie dowiedzieć. Polska w ramach offsetu sprzedała do Finlandi armatki p-panc Boforsa. Dobre sobie. A pewnie do Jugosławi tankietki bo stoi w muzeum w Belgradzie.Pzdr AK 77
mietek Posted August 5, 2004 Posted August 5, 2004 Nie negujcie bez czekania na źródła.W końcu Polska z Finalandią dokonywała wymiany broni.Daliśmy Mosiny i Maximy 7,62, w zamian za mauzery i MG 7,92. Jak z Suomi to nie wiem.
Forteca Posted August 5, 2004 Posted August 5, 2004 Ale moja negacja jest właśnie oparta o źródła i ustalenia z fińskimi ekspertami od artylerii. Zresztą, wystarczy poczytać dostepną fińską literaturę dotyczacą tematu, choćby 78 tykkia" U. Partanena czy też porozmawaić z samym autorem.
DTH Posted August 5, 2004 Posted August 5, 2004 Pan Murgrabia niczego sobie nie sciagnal z Finlandii. Polskie Boforsy przywozil Ś.P. Jarema Z. i stad wziely sie zarowno w muzeach, jak i prywatnych kolekcjach. Tak gwoli scislosci...
endriu Posted August 8, 2004 Posted August 8, 2004 Witam.Wg.A.KonstankiewiczBron strzelecka i sprzet artyleryjski formacji polskich i Wojska Polskiego w latach 14-39"Na wyposazeniu WP bylo 20 szt.pm.Suomi.Zalacznik Suomi znalezione w Borach Tucholskich
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.