Pitt34 Napisano 4 Sierpień 2004 Autor Napisano 4 Sierpień 2004 WitamCzy ktoś z kolegów posiada informacje na temat pistoletów maszynowych Suomi wykorzystywanych we wrzesniu 39r? Ja znalazłem informację, że takie pistolety wykorzystywali policjanci w czasie walk na wybrzezu w 39r. Może ktoś wie ile i kedy zostały zakupione oraz czy byly wykorzystywane przez wojsko czy tylko przez policję?Pozdrawiam PiotrPs. na jarmarku widzialem taki z kolegami
koMandir Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 Witam,z tego co czytalem to fińskie PMy Suomi byly uzywane tylko przez policje panstwowa.Szczegolow niestety nie pamietam,musialbym sprawdzic w domu a teraz jestem na wakacjach.Pozdrawiam,koMandir.
marek123 Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 Tak to prawda nasz policja przed 39 rokiem miała na wyposażeniu takie maszynki ich wielkość szaccje się na około 500 sztuk.Zostały wprowadzone w tkz.amerykanskim odpowiedniku off set w zamian my daliśmy kilkadziesiąt polskich Boforsow p-panc , i innych pierdoł!Ja osobiście jestem szcześliwym posiadaczem polskiego zasobnika na magazynki suomi ,posiada polskie bicia.......Ale to juz inna historia!!!!!!
JoncaA Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 Na temat wojskowych pm Konstankiewicz pisze > patrz skan
Forteca Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 Jaki ofset ??? Za jakie Boforsy ???????Finowie nic nie wiedzą...
marek123 Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 armatki p-panc wz.36 Pan Murgrabia,który posiada muzeum w Krojantach koło łodzi posiada 1 lub 2 sztuki tych armat ,sprowadził je z Finlandi .Armaty wyprodukowane w Polsce i sprzedane Finladi tak jak wiele innego sprzętu chociażby nasze PZL p4 sprzedane do Grecji!
Forteca Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 Czyli dalej opowieści z MRU i paproci..."Te asze" Boforsy to sprzedali Finom Węgrzy, którzy otrzymali je od Niemców. Tyle gwoli prawdy historycznej.
Lobo26 Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 z tego co wiem to jakiś egzemplarz broni Suomi jest w kołobrzeskim muzeum
mongo Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 Jarka to aż miło poczytać, będziesz w sobotę na Woli? Cały rok się nie widzieliśmy.
Forteca Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 Niestety, mimo chęci nie dam rady... Nimniej zapraszam przy jakiejś okazji :))
AK77 Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 Ciekawych rzeczy mozna sie dowiedzieć. Polska w ramach offsetu sprzedała do Finlandi armatki p-panc Boforsa. Dobre sobie. A pewnie do Jugosławi tankietki bo stoi w muzeum w Belgradzie.Pzdr AK 77
mietek Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 Nie negujcie bez czekania na źródła.W końcu Polska z Finalandią dokonywała wymiany broni.Daliśmy Mosiny i Maximy 7,62, w zamian za mauzery i MG 7,92. Jak z Suomi to nie wiem.
Forteca Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 Ale moja negacja jest właśnie oparta o źródła i ustalenia z fińskimi ekspertami od artylerii. Zresztą, wystarczy poczytać dostepną fińską literaturę dotyczacą tematu, choćby 78 tykkia" U. Partanena czy też porozmawaić z samym autorem.
DTH Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 Pan Murgrabia niczego sobie nie sciagnal z Finlandii. Polskie Boforsy przywozil Ś.P. Jarema Z. i stad wziely sie zarowno w muzeach, jak i prywatnych kolekcjach. Tak gwoli scislosci...
endriu Napisano 8 Sierpień 2004 Napisano 8 Sierpień 2004 Witam.Wg.A.KonstankiewiczBron strzelecka i sprzet artyleryjski formacji polskich i Wojska Polskiego w latach 14-39"Na wyposazeniu WP bylo 20 szt.pm.Suomi.Zalacznik Suomi znalezione w Borach Tucholskich
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.