Skocz do zawartości

Stalag I B Hohenstein (Olsztynek)

Gość zajac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
KOledzy jakie fanty wam wyszly na terenie tego bylego obozu
Napisano
polska odznaka pulkowa, kilka polskich calych niesmiertelnikow, kilka zlamanych, niesmeirtelniki, francuskie, niemieckie straznikow obozowych, i obozowe wszelakich nacji.
masa guzikow z calego swiata w tym jeden guzik SS lettland, odznaczenia glownie francuskie, masa monet i rzeczy typowo obozowych, papierosnice, sygnet, niezbedniki itp itd
Napisano
masa guzików(francuskie,holenderskie,belgijskie,polskie,niemieckie,litewskie,angielskie) cała kupa nieśmiertelników obozowych(cynkowe i aluminiowe)nieśmiertelniki niemieckie,odznaczenie francuskie za konkurs literacki z 1938 roku,kilka gap z czapek oraz spora ilość rzeczy prywatnych.teren jest mocno przekopany ale napewno przez pare lat ładne fanty będą tam wychodzić.
pozdrawiam
  • 4 months later...
Napisano
witam! po dzisiejszym wypadzie na marchewki udało nam się podnieść ładny nieśmiertelnik oflag 57.otóż co on tam robił? i gdzie u licha się on znajdował??
pozdr
Napisano
Ja znalazłem 1 całą blaszkę oflag , 1 całą stalag, 2 połówki oflag, 1 połówkę stalag dużo ćwiartek i połówkę polskiej blaszki oraz samotróbkę oflagową, trochę guzików koperte od zegarka itp. Numerów blaszek nie mogę podać bo akurat jestem poza miejscem zamieszkania. Pozdr.
Napisano

to moje blaszki ze stalagu, te piec na gorze to czyste, do tego mialem ponad 60 czyswtych, nie zlamanych niesmiertelnikow jenieckich, lecz wszystkie rozdalem.

guzikow nie zlicze

Napisano
Witam
W moim przypadku podobnie jak u kolegów: guziki najróżniejszych armi, masa monet (w tym srebrne 10 franków), nieśmiertelniki stalagowe i strażników, kilka czystych lach" niemieckich, francuska odznaka żołnierz z Lini Maginota i sporo amunicji (co dziwne, w tym polskiej amunicji szkolnej).
Osterode, z nieśmiertelnikiem oflag 57 mam taka samą zagwozdkę jak ty :D
Pozdrawiam
Napisano
Witam
Niestety nie mam go ze sobą, ale z tego co pamiętam numer był dość niski, tak jak w przypadku twojego max. czterocyfrowy.
Postaram sie nie zapomniec i sprawdzić dokładnie
Pozdrawiam
Napisano
a może na terenie stalagu został utworzony podobóz dla oficerów (podoficerów) lub jakiś obóz przejściowy???mogło to by tłumaczyć dlaczego nie ma tego oflagu w żadnym spisie?
co o tym sądzicie?
pozdr.
  • 3 weeks later...
Napisano
Czy ktos moze potwierdzic/zaprzeczyc historii, ktora slyszalem od goscia, ktory mieszka rzut malym kamieniem od stalagu, ze ktos chodzil z wykrywka po polach (stalagowych), przyszedl inny ktos (wlasciciel pola?) i polamal wykrywke? Taki klimat tam jest ?
Napisano
O jakis cyrkach słyszałem ale ja mam pozytywne wrazenia.. Raz spotkałem lokalsa i nawiazała się nawet ciekawa rozmowa. Mowa była o skrzyniach jakie w 45 niemcy zakopali w pobliskim lesie. Wydaje mi się trop warto pochwycić bo gościu był porzadny nie jakis tam menelik. A propos czy zachowało się jakieś archiwum stalagu?
Napisano
Raz bylem tam z kumplem. Jechal facet z chlopakiem fura. Jak nas zobaczyl i podjechal, to nawet slowa nie powiedzial tylko rzucil sie do bicia. Kumplowi chcial zabrac lopate, ale kumpel nie dal. Nie wiem co by wtedy zrobil. Wykrywacz lezal obok, wiec jak zobaczyl, ze lopaty nie bedzie mial skoczyl do niego, ale ja okazalem sie szybszy i tez go nie zdobyl. Ale facet zaczal rzucac h...., kur...., kazal na spie..... Olalismy go cieplym moczem sikiem parabolicznym, ale usunelismy sie z uwagi na samochod, ktory stal w poblizu, ze jeszcze typowi cos w leb strzeli i cos mu zrobi.
A huk tam, nie ma co wspominac...
Napisano
Uuu ,to widzę że w okolicach Olsztynka ludność miejscowa niespokojna... Dobrze ,że u mnie nie ma takich zagorzałych przeciwników poszukiwań :)

pzdr

bjar_1
Napisano
Witam
Do mojego znajomego kiedyś chłop wystartował z widłami z pozycji bojowej". Choć z drugiej strony nie dziwie sie zdenerwowaniu właścicieli pól, po tym jak zobaczyłem dołki na pewnej łące reakcja właściciela (pogonienie kopiących)była jak najbardziej uzasadniona.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie