Skocz do zawartości

Norman Davis i powstanie

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Darda napisał:.... /tylko czy wogóle warto odnosić się do tego co pisze Darda?/

Forum dyskusyjne z definicji jest miejscem gdzie spotykają się różni ludzie o róznych pogladach, aby wymieniać się swoimi opiniami, wiedzą, argumentami na dany temat. Mówiąc wprost, spotykają się aby dyskutować.

Czy warto jednak dyskutować z kimś kto ludzi mających inne niż on zdanie określa: ...że to tylko po części renegaci, po części masochiści znajdujący orgastyczną przyjemność w poniżaniu własnego kraju i rodaków, a w większości niedouczeni durnie"?

eee.... szkoda czasu na tego gościa.
Napisano
Do „coe” – kilka wyjaśnień:

1.Nie chciałem Cię dotknąć czy urazić, a mój pierwszy post w tym wątku zawierał wątpliwość, czy dobrze zrozumiałem Twoje wypowiedzi.

2. Moja druga w tym wątku wypowiedź, której wyrwany fragment cytujesz, nie dotyczyła ludzi mających inne poglądy niż ja, lecz tych, którzy usilnie chcą przypisać dowództwu AK kierowanie się niskimi, prywatnymi i materialnymi pobudkami przy podejmowaniu decyzji o wybuchu powstania. Stwierdziłem też, że nazwanie tych ludzi „po części renegatami, po części masochistami znajdującymi orgastyczną przyjemność w poniżaniu własnego kraju i rodaków, a w większości niedouczonymi durniami” byłoby NADMIERNYM UPROSZCZENIEM. Chyba jasno z tego wynika, że ciekawi mechanizm skłaniający niektórych do NIEUMIARKOWANEJ krytyki powstania oraz, że tego typu wypowiedzi nie należy kwitować stwierdzeniem „napisał to renegat, dureń itp.”, lecz poważniej zastanowić się, co go do tego skłoniło.

Nie rozumiem, o co Ci chodzi – być może zbyt pobieżnie przeczytałeś to, co napisałem. Niemniej, jeśli poczułeś się dotknięty, przepraszam.
Napisano
Właśnie, że trzeba pisać prawdę o takich ludziach jak Chruściel i Okulicki. Ponieważ nikt nigdy w Polsce nie rozliczał i nie rozlicza polityków za ich błędne decyzje, nie fachowość, nie kompetencje. W Polsce jest zwyczaj że polityków się nie tyka, często niesłusznie grolifikuje na bohaterów, odznacza medalami, stawia pomniki. Nikt nigdy nie śmie krytykować pseudo bohaterów, gdyż jest to apolityczne. Właśnie dlatego rządzą nami nieopowiedziani, bezkarni decydenci. Mamy takich polityków, jakich mamy i taki rząd na jaki zasługujemy. Od kilkuset lat nikt nie rozliczył żadnego decydenta w Polsce. Ludzie ci nauczeni doświadczeniem historycznym mają gdzieś honor, ambicje, naród i wyborców, gdyż wiedzą że są bezkarni i za nic przed nikim nie odpowiadają. Nawet historia nie śmie ich rozliczyć i krytykować. W Polsce przyjęło się że to przywilej władzy, być nietykalnym. Pajace noszą medale takie same jak ci, co przez ich nieudolność i dyletanctwo. Gdzie był polski rząd w 1939, -pierwszy uciekał z kraju. Jednak w przeddzień wyzwoleniu stolicy przez obce wojska znowu marzyli o władzy. Czy to jest w porządku ? Nie było przed lepiej wojną, nie jest i teraz lepiej. Popatrzcie kogo i za co nagradza najświętszymi medalami Kwasniewski,- Putina, Bucha, ...., popatrzcie na tych ludzi co giną w Iraku, dla jakich celów, dla czyich interesów, oddają życie ? Ich śmierć można ubrać w narodowe symbole, ale komu to służy. Poza blachom która dostają chłopaki pośmiertnie, pozostaje żal, smutek i pytanie dlaczego zginął tak daleko od domu, co tam robił. Ktoś inny może nawet powiedzieć, był okupantem. Czy naprawdę o taki honor narodowy chodzi. Minister Szmajdziński, premier, prezydent już po kilku godzinach nie pamiętają nazwiska ofiar, o których jeszcze wczoraj tak pięknie mówili. O rodzinach poległych, po dwóch, trzech tygodniach zapomną wszyscy, nikt do tego tematu nie wróci, za rok, nie spyta się żony, matki czy potrzebna im pomoc. A Pan prezydent za kilka godzin wsiądzie w samolot i będzie zadowolony z siebie obściskiwać Buscha czy jakiegoś angola na raucie w ambasadzie.
Napisano
Ref. pytanie FEEDERA o Retingera. Józef Hieronim R. to
jedna z najbardziej zagadkowych postaci w historii Polski i prawdopodobnie taką pozostanie na zawsze. Nieźle napisana jest
książka przez O. Terleckiego Kuzynek diabła" wydana przez
KAW Kraków w 1988 r. Byc może od tego czasu coś jeszcze napisano. Ale jest to opracowanie, bo źródła są w Londynie i
Moskwie i raczej Szanownemu koledze nie odpiszą z wiadomych powodów...
Napisano
Do Mietka, prawda namacalnie potwierdzona. Włąśnie dziś podczas uroiczystości upamietniających rocznice Powstania Warszawskiego, prezydent Kwaśniewski dekorował Schroedera i Bleara w asyście Colin Powell madalami za pomoc i poparcie powstania na oczach harcerzy i przy gwizdach tłumu.
Napisano
Nie no tego nie widzialem, serio ich nagrodzil??

K.... co za kraj, teraz by sie taki powstanie przydalo. Ale w tym kraju tepaki maja wieksza sile przebicia bo ludzie normalni machaja na nich reka.

Pozniej dochodzi do wyborow i efekt koncowy juz znacie.

Ponizac nas Polakow to politycy potrafia. OD przeprosin w Jedwabne, po walke w Iraku.

WSTYD I TYLE!!!

A pan Kanclerz to i tak ma w d.... cale to powst. Franzuzow przepraszal, latal i sie z nimi kumal na ochodach Normandii. A tu zaraz wyjedzie i jeszcze z samolotu pokaze gest kozakiewicza. A nasz Pan prezydent jeszce mu pomacha.

Pozdro

FH
Napisano
A za powstanie??

Uslyszales przepraszam tak ochoczo wypowiadane i w imieniu calego narodu od niemieckiego oficiela, bo ja nie??

A za Katyn czy mozrdowanie Ak-cow po wojnie przez kacapow od ktoregos z oficjeli Rosyjskich, kazdy kraj sie szanuje.

A my?

Pozdro

Fh
Napisano
Za Jedwabne niech przepraszają Niemcy, kraj nasz wtedy był pod ich okupacja i oni sprawowali władze na tym terenie. Już widze jak polacy w Jedwabnem powyciagali broń z chałup i wymordowali kilkuset żydów. A władze okupacyjne o nic o tym nie wiedziały, i nie interesowały się skond chłopki w Jedwabnem mają broń. Pogratulować naszym polityką i kierownictwu AK głupiego narodu.
Napisano
Oto link http://info.onet.pl/958418,11,item.html ,
to wstyt że skorumpowane polskie władze poraz wtóry zgrywają kartą Powstania Warszawskiego swoją kariere polityczną. Wazelinują Anglik i Amerzkanom którzy sprzedali nas w Jałcie, i odznaczja niemieckiego oficera.
Napisano
Przepraszam winno być Amerykanie. Komputer czasem robi mi takie psikusy, i zmienia klawiature na angielską. Wtedy pod y" mam z".
Ps: Jestam pare inny błedów ale się poprawie
Napisano
A czemu przepraszasz??

Bledy to normalka, a koledze Pomse moze sie argumenty skonczyly i wali ponizej pasa :))

Pozdro

FH
Napisano
Co do błędów to warto zauważyć ciekawą żecz, co niekturym bardzo przeszkadza błąd ortograficzny i robią wielki szum, a jak ktoś pisze np. Mauzer zamiast Mauser to już im to nie przeszkadza, czasem czuje się jak na jakimś forum polnistycznym a nie odkrywców historii
dla mnie ważna jest treść a nie błędy.
pozdrawiam
Romel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie