wachmistrz Napisano 1 Lipiec 2004 Autor Napisano 1 Lipiec 2004 Witam,Czy ktoś dysponuje fotkami (lub rysunkami) radiostacji tzw. szafkowej (Cabinet) lub jakiejkolwiek innej polskiej przedwojennej radiostacji?vide: relacja plut. Zarębskiego w: Westerplatte, Z. Flisowski, str. 330-331.Fotki przydałyby się rysownikowi komiksu... :)Pozdrawiam! wachmistrz
SLAW 100 Napisano 1 Lipiec 2004 Napisano 1 Lipiec 2004 Cześć Na tej stronie są jakieś foty:http://www.rkd.prv.pl/poz Slaw
wachmistrz Napisano 1 Lipiec 2004 Autor Napisano 1 Lipiec 2004 Piękna strona. WIELKIE dzięki za pomoc :)wachmistrz
Gość Napisano 2 Lipiec 2004 Napisano 2 Lipiec 2004 Polecam nową publikację:Szkolnictwo nauka i technika wojsk łączności w latach 1921 - 1939 autorstwa Zbigniewa Wiśniewskiego. Tam dość dobrej jakości zdjęcia.Strona naprawdę rewelacyjna. Mmmmmmioooooodzio !!!!
wachmistrz Napisano 2 Lipiec 2004 Autor Napisano 2 Lipiec 2004 Dzięki za info! Będę miał na uwadze ten tytuł. Pozdrawiam. wachmistrz
random Napisano 2 Lipiec 2004 Napisano 2 Lipiec 2004 Wachmistrz, mam kilka fotek radiostacji, bodajże N1, jesli Cie interesują daj znać, przerzucę gdzieś na serwer. pozdr, random
Gość Napisano 2 Lipiec 2004 Napisano 2 Lipiec 2004 W ramach uzupełnienia:Radiostacja RKD na stanowisku perzygotowana do pracy-jej zdjęcie znajduje się na s. 695 arysu dziejów wojskowści polskiej w latach 1864-1939", red. M.Cieplewicz, Warszawa 1990.
bjar_1 Napisano 2 Lipiec 2004 Napisano 2 Lipiec 2004 http://www.odkrywca-online.com/picsforum5/jul02615.jpg - a taka tabliczka może pochodzić od jakiegoś sprzętu łączności używanego przez nas we Wrześniu '39 r.? Wykopana w miejscu gdzie wychodziły polskie naboje ,guziczki i inne drobiazgi. Proszę o pomoc!pzdrbjar_1
fiku Napisano 2 Lipiec 2004 Napisano 2 Lipiec 2004 Obrona wybrzeża miała do dyspozycji radiostacje N1 i prawdopodobnie taka też była na Westerplate. Spróbuję to jeszcze sprawdzić i potwierdzić. O tyle dobrze że są dość dobre zdjęcia tej radiosacji, choćby na wpomnianej stronie.Random chętnie rzuciłbym okiem na te fotki o których pisałeś.
fiku Napisano 2 Lipiec 2004 Napisano 2 Lipiec 2004 Bjar. Dostałem info że jest to tabliczka od francuskiej stacji nadawczo-odbiorczej ER22. Ale co ona robiła w WP? Jeszcze nie wiem. Na pewno nie była sprzętem popularnym. Ale jak zgłębiam temat to okazuje sie że oprócz sprzętu typowego była cała masa urządzeń specjalistycznych, często jednostkowej produkcji.
polsmol Napisano 3 Lipiec 2004 Napisano 3 Lipiec 2004 Wyczerpanie się baterii to dziwna sprawa bo w komplecie powinna być prądnica ręczna.
fiku Napisano 3 Lipiec 2004 Napisano 3 Lipiec 2004 Niekoniecznie, prądnica służyła raczej do zasilania lamp nadawczych w nadajniku, odbiorniki były zasilane z baterii.RKGA zresztą posiadała nie pradnicę ręczną a zespół spalinowo-elektryczny, z tym że dziwna jest dla mnie raczej obecność na Westerplatte dużej radiostacji przeznaczonej dla wyższego dowództwa, których w 1939 roku nie było zbyt dużo (11 szt.). Sprawdzę zresztą może gdzieś znajdę gdzie były używane może była jakaś jedna wolna".
bjar_1 Napisano 4 Lipiec 2004 Napisano 4 Lipiec 2004 Dzięki Fiku! Spróbuj się dowiedzieć czy tabliczka pochodzi z września '39 r. (raczej tak) czy może być niemiecką zdobyczą z Francji i pochodzi z 1945 r. Znaleziona została w rejonie rozbrajania się resztek 19 DP i 23 puł we wrześniu '39 r.pzdrbjar_1
Schrek2 Napisano 4 Lipiec 2004 Napisano 4 Lipiec 2004 ale czy były probelmy z zasilaniem chyba nie powinno byc bo przecierz wdłog tablic MOB na Westerpaltte był pociag energo-motorwy ,moze stał przy palcówce elektrownia ??Wachmistrz wiesz cos wiecej o tym ???pozdrawiam Schrek
wachmistrz Napisano 4 Lipiec 2004 Autor Napisano 4 Lipiec 2004 Tzw. generator, czyli lokomotywa elektryczna służąca do przetaczania wagonów po bocznicach (ze względu na możliwość zaprószenia ognia - składy amunicyjne - nie mogła to być zwykła lokomotywa) miała swoją wiatę koło stacji. Zapewne pojazd ten uległ zniszczeniu już 1 września albo w kolejnych dniach. Chyba 6 września (lub następnego dnia rano) pionierzy wysadzili wiatę wraz z budynkiem stacji oraz magazynami amunicyjnymi do których mogli dotrzeć (aby Polacy nie mogli ich wykorzystać jako punkty oporu).Na fotce (kiepskiej, sorry) jest właśnie ten pojazd szynowy. Z tyłu po lewej widoczna wiata elektrogeneratora. Foto wykonane od strony zachodniej w kierunku bramy kolejowej (po lewej znajdowała się niewidoczny na zdjęciu budynek stacji).
random Napisano 4 Lipiec 2004 Napisano 4 Lipiec 2004 http://www.wojtczak.com/radio/ - tutaj macie fotki N1 (chyba?), pozdr, random
fiku Napisano 4 Lipiec 2004 Napisano 4 Lipiec 2004 Super fotki. Tak jest to N1-ka. Ciągle mi nie po drodze do Sochaczewa, a chciałem ją obejrzeć. Jest to egzemplarz przekazany do Polski z Angli w 1964 roku przez Instytut Sikorskiego. Mam karty katalogowe z przekazania, numer się zgadza, właśnie zastanawiałm się gdzie w końcu trafił. Oczywiście jest nie kompletny, najbardziej rzuca się w oczy brak mierników.Jak na razie to jedyny zachowany egzemplarz polskiej przedwojennej radiostacji o którym słyszałem. Czy ktoś z kolegów zna jeszcze jakieś inne?
fiku Napisano 12 Lipiec 2004 Napisano 12 Lipiec 2004 Bjar. Apropo radiostacji ER 22 dowiedziałem się tylko że była to radiostacja obserwatorow dywizjonow artylerii 75mm i 155mm. Donosnosc na fonie: 4kmNa telegrafie: 7-15kmWaga: 54kgTransport: 3 ludziCzas na rozwiniecie: 3-5 minutDługość fali 60-120 mCos podobne do naszej N2 ale co ona robiła w Polsce to nie wiem.
fiku Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 Znalazłem fotke tej radiostacji http://perso.wanadoo.fr/techmili.com/Communication/Radio/FR/Radio.htm
Gość Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Radiostacja z MWP to o ile pamietam N2, a znalezlismy ja z kolega z Czerwonym Borze z 6-7 lat temu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.