Skocz do zawartości

75 mm armata prawosławna

JoncaA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mosin wz91 mial pod lufa wycior, to co na zdjeciu wyglada na nasade - a wic raczej to jest 91/98/25. W konskiej artylerii do wrzesnia 39!
  • Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
Napisano
Czesc
Czytałem ostatnio ksiażkę M.Giętkowskiego i pogaje tam, że Mosin wz.91/98/25 był uzywany w artyleri konnej prawdopodobnie od 1927r do 1936r.W 36r.w artyleri konnej wprowadzono na uzbrojenie karabiny Mauser wz.98
Pozdrawiam
Piotr
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam
Fotek tego w koncu jest kupa ale nie wiem co juz masz. Te co sie pokazaly prawie wszystkie znam. Mam fotki i art konnej ale tez w wersji (przodka) piechoty. W Imperial War Museum w Duxford jest cala ex-Finska Putilowka z przodkiem (z tackami na amo), celownikiem i nawet kapturkami na czesci delikatne. Ciekawe to ze konstrukcja ogona sporo inna niz w tej zachowanej w MWP (chyba bardziej typowa). Nie pamietam roku produkcji dokladnie ale na pewno przedwojenna (tzn przed 1WS oczywiscie :) )(?1912). Zrobilem 50+ fotek, szczegolnie detali 'funkcjonalnych' i troche pomiarow. Jezeli cos z tego interesuje to daj znac na mojego maila. Poza tym chetnie jak bede tam nastepny raz to zmierze czy zbadam co trzeba, sa bardzo przychylni i uczynni i wlasciwie mialem wolna reke. A dobrych rysunkow artylerii (dla modelarza :) ) jest tak malo, ze naprawde warto.
Napisano
Aha, jeszcze mam film dzialoczynow z rewii. Jestem prawie 100% pewien ze jedna z fotografii powyzej to still z tego filmu.
  • 2 months later...
Napisano
Gebhardt, jestes wielki! Przed chwila przyszly Twoje zdjecia prawosławnej", sa nie do przecenienia. W tym miejscu dziekuje Ci publicznie, za troche wysle maila, jak wykombinuje souvenir, ktory by Cie ucieszył.
  • 7 months later...
Napisano

To może od siebie też coś dodam. Mały wybór ładniejszych zdjęć z S.P.R.A. Włodzimierz Wołyński. Ale z tą rzeczką nie ma się co równać :)

Napisano
Tylko Kolekcj, gwoli nie gorszenia maluczkich to trzeba dodac ze poza zdjeciem wciagania po rampie, to nie sa prawoslawne tylko Francuzki - 105mm wz 13 i na ostatek 75mm wz 97 :)
Napisano

No, troche mnie na tym forum nie bylo, ale nie tak do konca sie balwanilem. Troche podciagnalem rysowanie armaty prawoslawnej, choc mi caly czas daleko do konca. Ale rzut z boku jako ilustracja do pozycji o bitwie pod Mokra (w Polonia Militaris", pewnie jeszcze we wrzesniu), sie nada.

• 5 months later...
Napisano
Zwracam sie z uprzejma prosba o pomoc. Mam kilka pytan dotyczacych rosyjskiej 3 calowej armaty Putilowa model 1902 i modernizacje. Niekoniecznie jest to zwiazane ze sluzba tej armaty w WP, ale ze watek juz byl to…
Pytanie 1:
W jaki sposob nastepowalo przesuniecie lufy w poziomie. W zrodlach mozna znalezc +/- 4.5 lub +/- 6 stopni.
Oraz pytanie pomocnicze, czy ma ktos moze zdjecia rysunki osobnych elementow tego dziala, lufy, kolyski i loza?
Napisano
2:
Czy armata z ekspozycji MWP ma lufe dlugosci 40 kalibrow? Jezeli tak, to jakiego oznaczenia uzywali Sowieci do identyfikacji tego modelu?
Napisano
3:
Czy ma ktos moze zdjecia tej armaty w wersji zmodernizowanej z lufa dlugosci 50 kalibrow? Jakiego oznaczenia uzywali Sowieci do identyfikacji tego modelu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie