czajna Napisano 9 Luty 2005 Share Napisano 9 Luty 2005 CzeZnalazłem informacje w necie, że pod Górą św.Anny znajdują się jakieś podziemia. Tylko nie jest dokładnie wyjaśnione co to jest. Mam więc pytanie: czy to pozostałości po jakiejś kopalni, czy może jakieś bunkry, a może coś jeszcze innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grove3 Napisano 9 Luty 2005 Share Napisano 9 Luty 2005 Na Opolszczyźnie jeśli chcesz pozwiedzać fortyfikacje , nie bunkry to największe 150m od mojego domu - Nysa mam tylko fotki nocne , ale mogę ci popstrykać w dzień.Zwiedzania jest na dwa dni tak ogólnie bo szczegółowo żeby zwiedzić wszystkie podziemia i reduty to z tydzień łażenia. Fortyfikacje to była moja piaskownica i tam sie wychowałem. Może zrobię jakąś galeryjkę jak będzie czas.Bo narazie to białe szaleństwo na motorze do póki śnieg leży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grove3 Napisano 9 Luty 2005 Share Napisano 9 Luty 2005 Jeszcze sztuka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grove3 Napisano 9 Luty 2005 Share Napisano 9 Luty 2005 To jest Reduta Królicza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czajna Napisano 9 Luty 2005 Share Napisano 9 Luty 2005 Bedzie trzeba sie wybrac do tej Nysy na wakacje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwierzak Napisano 10 Luty 2005 Share Napisano 10 Luty 2005 Wczoraj wróciłem z Nysy...Piekne miasto i piękne forty wokół niego...Aż ręka sama rwie sie do saperki...Bywam w Nysie kilka razy w roku i bardzo żałuję, że te wszystkie forty i umocnienia znajdują się w bardzo uczęszczanych rejonach. Ale nie wszystkie :-)Pozdrawiam!Zwierzak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grove3 Napisano 10 Luty 2005 Share Napisano 10 Luty 2005 Co do saperki to muszę was zmartwić marne szanse na trafienie czegoś na fortach . Nie było praktycznie działań wojennych . Ale zwiedzanie jak najbardziej jest godne polecenia. Są oczywiście miejsca , które zachowam dla siebie warte zainteresowania , ale są to tylko zrzutowiska i kilka lasków , gdzie były potyczki . Nysa została zdobyta prawie bez strzału a zniszczona przez wielkiego brata po pijaku bo to było niemieckie. Jest jeszcze kilka niezbadanych korytarzy , do których się właśnie szykuję . Ale to tylko z kamerką . Jest miejsce , gdzie można trafić fanty po FJ ale to kilkanaście km od Nysy . Znam dokładnie trasę wycofywania się Niemców i tam też można trafić nawet sporo fancików . Jak ktoś łączy saperkę z enduro może kidyś na wiosnę zorganizujemy jakiś rajdzik po fntonośnych terenach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IwoJima Napisano 16 Luty 2005 Share Napisano 16 Luty 2005 WitamMam prośbe-chodzi mi o jakieś zdjęcia schronów niemieckich w oklolicy jeziora Otmuchowskiego.Szczegóły na Fortres http://www.fortress.hg.pl/mapa/data/pd/129_otmuchow.htmCo to za typ obiektów i z którego są roku?A i jeszcze pytanie o kochbunkry w Raciborzu-widziałem ich sporo w tej okolicy ale niemiałem okazji poznac jak przebiegała ta linia -gdzie się kończyła.Może są one tylko w rejonie Raciborza?Może wchodziły w skład lini b3 opartej o Odre.Znalezc je mozna na obecnym lewym brzegu Odry w rejonie miasta a na północny -wschód przechodzą na prawy brzeg i trafiają się wzdłuż lini kolejowej na Gliwice i Kędzierzyn do m.Markowice( na tamtejszej stacji PKP kilka leży wykopanych).PozdrawiamIwoJima Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leserek Napisano 17 Luty 2005 Share Napisano 17 Luty 2005 do grove, chetnie sie dolacze, nie licze na zadne udzialy w znaleziskach, interesuje mnie przygoda.w nysie jestem w szkole 3 x w mies na week.pozdr.a w fortach sie szuka z latarka, haha, znalazlem ta fajowa koncowke do lampy naftowej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grove3 Napisano 19 Luty 2005 Share Napisano 19 Luty 2005 Z miłą checią możemy poszukać ale ja mam jeszcze jednego konika , którego łaczę z poszukiwaniami i to on jest na 1 miejscu .Więc jeżeli ktoś jeszcze używa jakiegoś enduro do poszukiwań to możemy zrobić jakiś rajdzik . Nie musi być na 4 kołach na wiosnę kupuję coś na 2.Połączenie tych dwóch rzeczy jest perfekcyjne . Na fotce mój faworyt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leserek Napisano 20 Luty 2005 Share Napisano 20 Luty 2005 chetnie pojezdze z toba , mam bzika na punkcie 2 sladow w teren ale nie tykam sie na razie tego bo mnie nie stac.kiedys chcialem juz zamienic sammochod ale ojciec mi pokrzyzowal plany. a ja cie chyba widzialem kiedys pod nysa na polach na 4 kolkach. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leserek Napisano 22 Luty 2005 Share Napisano 22 Luty 2005 do czajna:kiedy jedziemy gdzies polazic, jak tam zbior materialow zrodlowych.ja na razie niewiele bo tyle co po sesji...mam na wiosne do zrobiena pola niedaleko. jak co to dam cynka.siemka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztal Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 Witam!Wiele informacji o umocnieniach na opolszczyźnie można znaleźć w książce D.Tomczyka Śląsk Opolski 1945 - militarne i polityczne problemy okresu wyzwolenia". Jeden z działów tej książki opisuje bardzo szegółowo właśnie te umocnienia. Poza tym można się wspomóc zdjęciami lotniczymi tych terenów - krążą po internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grove3 Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 CześćJeden z działów tej książki opisuje bardzo szegółowo właśnie te umocnienia. Poza tym można się wspomóc zdjęciami lotniczymi tych terenów - krążą po internecie."Książkę mam ale co do fotek to daj jakieś linki .Ja nie mogę lotniczych żadnych trafić . Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 W okolicach Nysy to polecam jeszcze pozostalosci (w tym bunkry) po niemieckich lotniskach w Radzikowicach i St. Grodkowie. P.S. Ja tam wole cosik z napedem na 4 kola ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztal Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Sorry za długą nieobecność Oto ten link:http://www.herder-institut.de/index.php?lang=pl&id=4Wpisujesz tam nazwę miejscowości i wyszukujesz. Zdjęcia nie powalają formatem, ale są wystarczające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 Oto parę fotek z dzisiejszego dnia. Bunkry znajdują się na północ od Opola. Bunkierki nie były wykorzystane do obrony - brak na nich śladów po pociskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 wejścia do nich są zasypane.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 niektóre znajdują się na polu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 a niektóre w krzakach ledwo widoczne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 jak np ten... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 w tym wejście zasypane do połowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 ten sam bunkier - widok z przodu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 A te bunkierki można sobie nawet zabrać. Jest ich chyba ze sto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 następne...Inny, większy bunkier znajduje się koło Sławic. Jest częściowo zasypany. Jak będę w tamtych stronach to porobię fotki i tu zamieszczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.