Gość Napisano 22 Czerwiec 2004 Napisano 22 Czerwiec 2004 Taka ciekawostka - na terenie Stoczni są dwa około 15 metrowe przedziały kadłuba typu XXI, zakopane w ziemii służąc jako schrony - koledzy wiedzieli?Ciekawe ile jeszcze takich ciekawostek jestpzdrseemann
mac Napisano 22 Czerwiec 2004 Napisano 22 Czerwiec 2004 Ja wiem o jednym segmencie kadłuba sztywnego który służy jako magazynek farb. Oczywiście mówimy o stoczni Gdańskiej.pozdr.mac
seemann Napisano 22 Czerwiec 2004 Napisano 22 Czerwiec 2004 tego już nie ma. Widzę kolega ogląda czasem TV Gdańsk ;-).Wykopali go jakieś 3-4 lata temu według tego co twierdził dyrektor
jaca2003 Napisano 22 Czerwiec 2004 Napisano 22 Czerwiec 2004 kilka sekcji pocięto w latach 1994-96 w remontówce
marcinkappa Napisano 23 Czerwiec 2004 Napisano 23 Czerwiec 2004 panowie stoczniowcy, do roboty! poskładać prosze jednego do kupy, na pewno znacznie wzmocni naszą marynarkę.
seemann Napisano 23 Czerwiec 2004 Napisano 23 Czerwiec 2004 ciekawostka, że pocięli w remontówce, nic a nic ludzie nie mają wyczucia, nie..? ciekawe ile jeszcze takich elementów jest w stoczni, o których nikt nic nie wie.A tak a'propos - ma ktoś z was pojęcie co stało się po wojnie z tymi XXI które ruscy wywieźli ze stoczni do siebie? A nuż tam się któryś uchował...pomarzyć można ;-)
@ndrew Napisano 23 Czerwiec 2004 Napisano 23 Czerwiec 2004 Ja wiem tylko o jednej sekcji-z typu XXI-wiem od osoby która tam była że już jej nie ma (złomiarze)...był w niej magazyn farb.Podobno grubość blachy na zewnątrz miała wynosić 18mm.Została hala gdzie prefabrykowano te sekcje.Potem gotowe skecje wieziono pontonem na wyspę Ostrów do złorzenia.Polecam wizytę w stoczni chociażby wystawę 'Drogi do Wolności' o dorobku Solidarności.Dla tych co nie lubią polityki to jest do zobaczenia transporter Skot. W sumie szkoda że ją pocieli-można by ja przetransportować na pontonie tak jak to robili Niemcy podczas produkcji u-bbotów w Gdańsku na teren muzeum morskiego i otworzyć w nim ekspozycje jakąś.Szkoda gadać. Z ciekawych pozostąłości z Kriegsmarine w Trójmieście to są:-Dzwon z Gneisnaua-jako dzwon kościelny w Gdańsku Brzeźnie-Siłowniki hydrauliczne z Gneisnaua-w 'różnych' miejscach-Silniki elektryczne z Gneisnaua j.w.Ps.Ciekawe co z tymi 'Seehundami' zdobytmi w stoczni Schihau'a w Elblągu-podobno Rosjanie zdobyli ich trochę oraz podzespoły do produkcji następnych 300(!) sztuk.Pozdrowienia z nad morza@ndrew
jaca2003 Napisano 23 Czerwiec 2004 Napisano 23 Czerwiec 2004 Podobno w którejs ze szkół morskich(wyzszych)jest siłownia z Gneisena.Ale czy to prawda?
Leuthen Napisano 24 Czerwiec 2004 Napisano 24 Czerwiec 2004 Jak kogoś to interesuje, to w książce Łowcy wraków" (autor bodajże Edward Obertyński) jest opis cięcia na złom Gneisenaua". PozdrawiamLeuthen
seemann Napisano 25 Czerwiec 2004 Napisano 25 Czerwiec 2004 no tak, a co z tymi jak zapytałem XXI które ruscy wywieźli do siebie? już od jakiegoś czasu, gdy zobaczyłem jedynego chyba na świecie XXI w Bremerhaven - polecam zresztą jak ktoś nie widział:http://uboat.net/gallery/index.html?gallery=U2540Azastanawiam się, że mając na uwadze fakt, ile ruscy musieli tego wywieźć ze stoczni gdańskiej, niemożliwe jest że ten jest jedyny. Czy ktoś z was trafił gdzieś na jakiekolwiek info o powojennych losach XXI w rosji?pozdrseemann
seemann Napisano 25 Czerwiec 2004 Napisano 25 Czerwiec 2004 tak a'propos - co można znaleźć jeszcze: http://uboat.net/history/hamburg_elbe2.htmchoć pewnie teraz to już niestety zabezpieczyli by się przypadkiem żaden niemiec nie pokaleczył :-(
beaviso Napisano 25 Czerwiec 2004 Napisano 25 Czerwiec 2004 Ten w Bremerhaven to U-2540, którego podniesiono z dna i wcielono do słuzby w Bundesmarine jako Wilhelm Bauer". Nawet mam gdzieś fotki (uwaga - chwalę się ;-) ze mną na pierwszym planie, a z tą XXI w tle. Było to 12 lat temu...
seemann Napisano 25 Czerwiec 2004 Napisano 25 Czerwiec 2004 prawda, prawda, robi wrażenie, zwłaszcza w środku i zwłaszcza po tym jak się uprzednio pojedzie do Laboe i obejrzy klaustrofobiczną VII-kę.
Leuthen Napisano 25 Czerwiec 2004 Napisano 25 Czerwiec 2004 Ale podobno Wilhelm Bauer" został mocno zmieniony w wyniku przebudów jakie przeszedł podczas służby w Bundesmarine jako okręt eksperymentalny.PozdrawiamLeuthen
wiciu_r Napisano 25 Czerwiec 2004 Napisano 25 Czerwiec 2004 A mnie się wydawało że wrak Gneisenau został zabetonowany i stanowi falochron przy wejściu do portu w Gdyni ale oczywiście mogę się mylić.
beaviso Napisano 26 Czerwiec 2004 Napisano 26 Czerwiec 2004 Istotnie, wnętrze Wilhelma Bauera" było takie jakby uwspółcześnione", ale niewiele już pamiętam.Zaś Gneisenau" oczywiście poszedł w całości do hut. Gdyńskie falochrony istnieją już od przedwojny (uzupełnione w jej trakcie przez Niemców, a w 1945 powysadzane i wymagające połatania.)
Gorbi Napisano 26 Czerwiec 2004 Napisano 26 Czerwiec 2004 Tak przy okazji mam pytanie gdzie Koszarowaly sie zalogi 8.Flotylli i 23.Flotylli na terenie Gdanska.A co dotyczy U-bootow typu XXI Rosjanie prawdopodobnie zdobyli 7 sztuk zwodowanych jeszcze przez niemcow,13 sztuk spuszczono na wode od konca marca do polowy lipca 1945 kiedy mieli swobode w pracach stoczniowych i wywiezli przynajmniej 40 sekcji stanowiacych komplet na piec okretow.Chodz do konca tak naprawde nic niewiadomo ile tych okretow trafilo do floty radzieckiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.