pokemon Napisano 20 Sierpień 2007 Share Napisano 20 Sierpień 2007 Oto fals złotówki. Metal-cynk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 20 Sierpień 2007 Share Napisano 20 Sierpień 2007 Znowu ta 24 część talara:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 20 Sierpień 2007 Share Napisano 20 Sierpień 2007 A, że awers był już prawie nieczytelny z przyjemnością zjechałem go do pięknej, złotej miedzi;)Ps. Pokemon- to napewno nie alu?Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 alu jest lżejsze i inaczej koroduje.PS. Spokojnie zjedziesz karpik nawet lepsze egzemplarze, bo tak jak pisałem zawierają 30% srebra w ten sposób, że 70% miedzi jest w środku, a te 30% na wierzchu, aby uzmysławiać ówczesnym ludziom że mają sreberko w ręku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 Nie zgadzam się, ale oczywiście mogę się mylić.Monety srebrne są ze stopu ze srebrem. Nie są z czystego srebra. Niektóre srebrne monety rzymskie miały nawet 0,02% zawartości srebra, a jak miały 5-10% to już było dużo. Wyobrażasz sobie pokrycie monety 0,02 srebra, a w środku miedź?:)To o czym piszesz, to też byłby fals.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 Fals? Tak samo jak boratynki, tymfy i inne falsy :-)No jak Kazik bił miedziane boratynki, to zapewniam cię, że posrebrzane (dosłownie posrebrzane) szelągi jego brata CAROLVSA naprawdę nieźle wyglądały, choć dzisiaj trafiają się starte i bardzo starte. Zalewała nas posrebrzanymi szelągami Krystyna Waza itp. przypadki. Nie mówiąc o tym jak Hohenzollern przejął oryginalne stemple Augusta III Sasa i ten dopiero nawywijał. Cóż tak było. Fakt naoczny na 3 krajcarówce, gdzie po przecięciu krążka nastąpiło rozwarstwienie blach. Przy tym krążku zapewne jest podobnie. Każdy oszczędzał na kruszcu bo było go mało, a był to jednocześnie czysty zysk :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 Dodam taką oto historyję: SAP bił po reformie monetarnej dobrą monetę. Prusaki jak widzisz oszukiwali :-)Doszło do tego, że dobre monety SAP Prusaki przechwytywali, a zalewali nas swoją lipną monetą i co...i kryzys się pogłębiał, co potem Staśka zmusiło do podobnych oszczędności lub ustalania nowych kursów dukata i talara :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 OK,ok:)Co do talarka pozostaje przy swoim zdaniu.Wierz mi Pokemon, znalazłem już troszkę tych talarków w srebrze. Srebro te nie jest wcale takiej marne. Czyściłem je nawet kwaskiem i szczoteczką. W rzadnym wypadku po takim czyszczeniu nie było rozwarstwiań, czy dotarcia do 70% miedzi:)Mogły(pewnie były) tylko posrebrzone, co też byłoby oszustwem z epoki.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 Żadnym* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 Dwa te miedziaki są z tego samego roku co oryginalny" talarek, którego zdjęcie zamieściłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 Przepraszam, że tyle postów pod rząd, ale nasuneło mi się jeszcze jednoi wytanko.Czy gdyby usunąć te 30% srebra, to byłoby widać bicia i to w miarę dobrze?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 Nie jest to takie istotne, żeby toczyc na ten temat dysputy, więc jeśli chcesz mieć miedziane- masz. Jeśli chcesz mieć fałszerstwo z epoki- masz (w większym albo mniejszym stopniu). Dlaczego te monety tak wyglądają? Może pochodzą ze spalonej chaty? Ciężko teraz dojśc prawdy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 Dzięki Pokemon za pouczającą dyskusję.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 Pozdrawiam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 25 Wrzesień 2007 Share Napisano 25 Wrzesień 2007 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=517695&id_forum=7#ost Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 16 Październik 2007 Share Napisano 16 Październik 2007 http://www.katalogmonet.pl/metody_falszowania_monet.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czabak1 Napisano 18 Listopad 2007 Share Napisano 18 Listopad 2007 To ja też dam kilka swoich falsików.Na poczatek 2 złotówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czabak1 Napisano 18 Listopad 2007 Share Napisano 18 Listopad 2007 rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czabak1 Napisano 18 Listopad 2007 Share Napisano 18 Listopad 2007 Ta była z jednego kawałka metalu , nie wytrzymała próby twardości w moich paluchach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czabak1 Napisano 18 Listopad 2007 Share Napisano 18 Listopad 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czabak1 Napisano 18 Listopad 2007 Share Napisano 18 Listopad 2007 Odlew złotówki . Srednica minimalnie mniejsza niż oryginału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czabak1 Napisano 18 Listopad 2007 Share Napisano 18 Listopad 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czabak1 Napisano 18 Listopad 2007 Share Napisano 18 Listopad 2007 Rant gładki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czabak1 Napisano 18 Listopad 2007 Share Napisano 18 Listopad 2007 Parę zbliżeń w innym świetle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.