Skocz do zawartości

Minuta ciszy... koniec browaru na Grzybowskiej w Warszawie

danieloff

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Grupa HEINEKEN, właściciel Browaru Warszawskiego Królewskiego na ul. Grzybowskiej w Warszawie zdecydowała o zamknięciu obiektu - warzono w nim piwo od 250 lat. Teraz Królewskie będzie produkowane w Warce. Może ten post odbiega trochę od tematu Forum, ale mi tam szkoda...
Napisano
Myślę, że tu nie chodzi o browar, ale o grunty. Od jakiegoś czasu systematycznie - ze wschodu na zachód - stara Wola jest połykana przez nowe czasy. Pomiędzy Jana Pawła, a Żelazną już nie mają gdzie upychać tych cudów architektury hotelowo-biurowej, także linia ekspansji sięgnęła już Towarowej. (patrz np.: wyrzucenie Muzeum Kolejnictwa, jakieś dziwne ruchy wokół Fabryki Norblina, to niby przypadkowe zawalenie się kamienicy na Żelaznej...)

To był kącik teorii spiskowych.
A teraz czas na refleksję: Warszawskie piwo z Warki? W sumie też na wu"...
A teraz oddaję głos do studia.
(Sorry jeśli kogoś obraziłem) (i przepraszam za zaśmiecanie forum)
definitywny koniec wypowiedzi
Napisano
Podzielam Twój żal... W Gdańsku-Wrzeszczu od ok. 3 lat też wstrzymali browarek działający od końca XIX w., znany przed wojną jako Danziger Aktien Bierbrauerei. Dobrze chociaż, że budynki ocaleją (zabytkowe). A teraz Gdanske" warzą w... Elblągu (pewnie leją Specjala w butelki po Gdańskim, bo woltaż ten sam).

pozdr,M
Napisano
No nie , ta wiadomość mnie dobiła . Ten browar jest może z 0,5 kilometra od mojego domu i często go widywałem po drodze do szkoły . A teraz juz nawet jego nie będzie ( pewnie będzie ale nie czynny). Oby nie stał się kolejnym miejscem libacji lumpów i meneli jakich wiele jest na terenie opuszczonych hal i fabryk.

To mój pechowy dzień ;(
Pozdrawiam
Napisano

Istniał od 1856 roku ,przetrwał dwie wojny światowe ,a teraz go zamknęli... :( Wszystkie browary ,które są (były) niezależne od dużych koncernów niedługo padną ,a my bedziemy pili siki a'la Tyskie ,poznański Lech & reszta.
Bez komentarza....

bjar_1

Napisano
A ja właśnie wyglądam przez okno, patrzę na Browary Warka" i zastanawiam się, które to już piwko będzie u nas rozlewane...
I tak po polskim piwie to już chyba tylko nazwa została.
Napisano
widzicie przeżyła dwie wojny,lata komuny,a demokracji nie
wszystko porąbać,sprzedać co się da i zgasić swiatło i the end

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie