danieloff Napisano 16 Czerwiec 2004 Autor Napisano 16 Czerwiec 2004 Grupa HEINEKEN, właściciel Browaru Warszawskiego Królewskiego na ul. Grzybowskiej w Warszawie zdecydowała o zamknięciu obiektu - warzono w nim piwo od 250 lat. Teraz Królewskie będzie produkowane w Warce. Może ten post odbiega trochę od tematu Forum, ale mi tam szkoda...
zelig Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 Myślę, że tu nie chodzi o browar, ale o grunty. Od jakiegoś czasu systematycznie - ze wschodu na zachód - stara Wola jest połykana przez nowe czasy. Pomiędzy Jana Pawła, a Żelazną już nie mają gdzie upychać tych cudów architektury hotelowo-biurowej, także linia ekspansji sięgnęła już Towarowej. (patrz np.: wyrzucenie Muzeum Kolejnictwa, jakieś dziwne ruchy wokół Fabryki Norblina, to niby przypadkowe zawalenie się kamienicy na Żelaznej...)To był kącik teorii spiskowych.A teraz czas na refleksję: Warszawskie piwo z Warki? W sumie też na wu"...A teraz oddaję głos do studia.(Sorry jeśli kogoś obraziłem) (i przepraszam za zaśmiecanie forum)definitywny koniec wypowiedzi
beaviso Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 Podzielam Twój żal... W Gdańsku-Wrzeszczu od ok. 3 lat też wstrzymali browarek działający od końca XIX w., znany przed wojną jako Danziger Aktien Bierbrauerei. Dobrze chociaż, że budynki ocaleją (zabytkowe). A teraz Gdanske" warzą w... Elblągu (pewnie leją Specjala w butelki po Gdańskim, bo woltaż ten sam).pozdr,M
mjr Ponury Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 to będzie coś podobnego jak z d...zupą ;)))jest chińska ale robiona w radomiu pozdrawiam all exploratorsBartek
Ja Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 No nie , ta wiadomość mnie dobiła . Ten browar jest może z 0,5 kilometra od mojego domu i często go widywałem po drodze do szkoły . A teraz juz nawet jego nie będzie ( pewnie będzie ale nie czynny). Oby nie stał się kolejnym miejscem libacji lumpów i meneli jakich wiele jest na terenie opuszczonych hal i fabryk.To mój pechowy dzień ;(Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 Istniał od 1856 roku ,przetrwał dwie wojny światowe ,a teraz go zamknęli... :( Wszystkie browary ,które są (były) niezależne od dużych koncernów niedługo padną ,a my bedziemy pili siki a'la Tyskie ,poznański Lech & reszta.Bez komentarza....bjar_1
danieloff Napisano 16 Czerwiec 2004 Autor Napisano 16 Czerwiec 2004 Jestem wzruszony...:-) Szkoda, że nie ma już takich piwnych wagonów.
Perkuno Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 A ja właśnie wyglądam przez okno, patrzę na Browary Warka" i zastanawiam się, które to już piwko będzie u nas rozlewane...I tak po polskim piwie to już chyba tylko nazwa została.
braun Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 widzicie przeżyła dwie wojny,lata komuny,a demokracji nie wszystko porąbać,sprzedać co się da i zgasić swiatło i the end
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.