Herbert Napisano 14 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2004 Witam!Czy ktos uprzejmy moze mi powiedziec cos na temat tego znaleziska (a raczej wylowiska z Wisly)? bede wdzieczny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herbert Napisano 15 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2004 Na czaszke SS chyba jednak nie wyglada, jest nawet na to za duza, bo mozna opisac" na niej kwadrat 5x5 cm.Faktycznie zostala wylowiona, przez przypadek, za pomoca wedki z Wisly w Warszawie (ale bez rybki). O dokladna lokalizacje bede musial zapytac, bo to nie ja bylem tym szczesliwcem. dzieki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 15 Czerwiec 2004 Share Napisano 15 Czerwiec 2004 Na pewno starsza niż II wojna.Ja również myslę że to pruska jest. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 15 Czerwiec 2004 Share Napisano 15 Czerwiec 2004 No skoro taka duża to jednak się myliłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 17 Czerwiec 2004 Share Napisano 17 Czerwiec 2004 Te zaczepy wskazują chyba,że czaszka była mocowana do materiału a jej wielkosć nie wskazuje raczej na zastosowanie związane z ceremoniałem pogrzebowym lub religijnym chociaż i takiej hipotezy nie można wykluczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 15 Czerwiec 2004 Share Napisano 15 Czerwiec 2004 Za pomocą wędki! No to naprawde niesamowity traf. Jezeli w Warszawie to rzeczywiscie moze byc to czacha pruska - o tym, ze nie jest to niemiecka z II Ws. swiadczy tez metal, z ktorego ja wykonano (mosiadz?) no i dosc archaiczny wyglad. Na forum byl juz poruszany temat pruskich huzarskich czaszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 15 Czerwiec 2004 Share Napisano 15 Czerwiec 2004 To fotka z topiku, o ktorym pisalem powyzej - ta czaszka została zidentyfikowana jako huzarska a obok niej masz fotke huzara w orginale :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herbert Napisano 16 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2004 Witam! Moja czaszka jest sporo mniejsza od tej pruskiej i ma jednak troche inny charakter", ale dzieki za pomoc-calkiem mozliwe, ze masz racje. Bardzo jestem ciekawy co to jest dokladnie, mam ja od kilku lat, ale myslalem, ze nie ma charakteru militarnego. Jezeli macie jakis pomysl, gdzie poszukac to prosze o linki czy moze kontakt do kogos... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herbert Napisano 16 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2004 Witam! Moja czaszka jest sporo mniejsza od tej pruskiej i ma jednak troche inny charakter", ale dzieki za pomoc-calkiem mozliwe, ze masz racje. Bardzo jestem ciekawy co to jest dokladnie, mam ja od kilku lat, ale myslalem, ze nie ma charakteru militarnego. Jezeli macie jakis pomysl, gdzie poszukac to prosze o linki czy moze kontakt do kogos... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Czerwiec 2004 Share Napisano 16 Czerwiec 2004 Czesc Herbert! Czy na Twojej odznace - czaszce sa z tylu jakies zamocowania lub ich slady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herbert Napisano 14 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2004 Witam!Czy ktos uprzejmy moze mi powiedziec cos na temat tego znaleziska (a raczej wylowiska z Wisly)? bede wdzieczny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 17 Czerwiec 2004 Share Napisano 17 Czerwiec 2004 A jak się ma do tej czaszki wątek cywilny" - pogrzebowy, procesyjny, pielgrzymkowy itp. Może to być element okucia trumny, czy karawanu, część krzyża (pod postacią Chrystusa ukrzyżowanego niekiedy spotyka się podobny symbol), czy sztandaru procesyjnego itp. pzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 14 Czerwiec 2004 Share Napisano 14 Czerwiec 2004 Wredny Henryk ma to na czapce.Mi to wygląda na SS.pozdrMonti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herbert Napisano 17 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2004 Witam i dzieki! Tyl wyglada w ten tak... jest dziurka i dwa olce". Jeden jest cienszy i zakrzywniony, wiec moze to bylo przypinane na taka jakby szpilke?Co do cywilnego pochodzenia to nie mam zielonego pojecia co to moze byc. Moze zgubil to jakis metal lub punczur ;)Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Herbert
Witam!
Czy ktos uprzejmy moze mi powiedziec cos na temat tego znaleziska (a raczej wylowiska z Wisly)? bede wdzieczny...
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.