wiciu_r Napisano 9 Czerwiec 2004 Autor Napisano 9 Czerwiec 2004 Witam !Znalazłem wczoraj 3 monetki na terenie spalonej przez Szwedów osady (obecnie las). Sęk w tym że na oko powinny być starsze, jedna z 1755 r a to mi się trochę nie pokrywa z potopem szwedzkim. Innych jeszcze nie rozpoznałem i nie bardzo wiem jak i czy w ogóle je czyścić. Wszystkie leżały w kole o promieniu 6 m, ponadto kilka małych blaszek miedzianych pokrytych patyną ale w super stanie i kulka muszkietowa.A tak a propos ile w ciągu dnia wyciągacie monetek ?Czy 3 sztuki w 40 minut to norma czy też to jest super miejsce ?Pozdrawiam
wiciu_r Napisano 9 Czerwiec 2004 Autor Napisano 9 Czerwiec 2004 PRZEPRASZAM, BOCIAN PRZESUŃ TO DO WŁAŚCIWEGO DZIAŁU.
Boruta Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 Jedna to boratynka, a druga, to chyba szeląg któregoś tam Augusta Sasa, podobnie jak ta duża. Te monety były zgubione później niż zniszczono wieś. Jak dla mnie niezłe miejsce.Pozdrawiam
iglanadon Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 boratynka, szeląg Augusta III i grosz Augusta III w sumie to chyba najczęściej spotykane monety przedrozbiorowe tak że numizmatycznie żadna rewelacja, ale jak by nie było ładny kawał historii , co do tego czy to dobry wynika na czas łażenia to jest to sprawa bardzo względna
iglanadon Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 co do czasu to też nic dziwnego, ja kiedys na miejscu bitwy z tatarami w 1241 roku znalazłem Handgranata i nic więcej (cóż może to był święty granat ręczny z Antiohii......)
woyta Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 Co do boratynki (litewskiej Jana K.)- to jak najbardziej mogła być przedpotopowa. Emisja lata 60-te XVIIw. Bardzo popularna, bita i podrabiana w mln egzemplarzy. pzdr woyta
iglanadon Napisano 11 Czerwiec 2004 Napisano 11 Czerwiec 2004 bito je w latach 1660-66 tak że po potopie, i podobno co dziesiąta jest fałszywa, a tak w ogóle to ten wątek był juz kiedyś przerabiany
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.