wiciu_r Napisano 9 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2004 Witam !Znalazłem wczoraj 3 monetki na terenie spalonej przez Szwedów osady (obecnie las). Sęk w tym że na oko powinny być starsze, jedna z 1755 r a to mi się trochę nie pokrywa z potopem szwedzkim. Innych jeszcze nie rozpoznałem i nie bardzo wiem jak i czy w ogóle je czyścić. Wszystkie leżały w kole o promieniu 6 m, ponadto kilka małych blaszek miedzianych pokrytych patyną ale w super stanie i kulka muszkietowa.A tak a propos ile w ciągu dnia wyciągacie monetek ?Czy 3 sztuki w 40 minut to norma czy też to jest super miejsce ?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_r Napisano 9 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2004 PRZEPRASZAM, BOCIAN PRZESUŃ TO DO WŁAŚCIWEGO DZIAŁU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 9 Czerwiec 2004 Share Napisano 9 Czerwiec 2004 Jedna to boratynka, a druga, to chyba szeląg któregoś tam Augusta Sasa, podobnie jak ta duża. Te monety były zgubione później niż zniszczono wieś. Jak dla mnie niezłe miejsce.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iglanadon Napisano 9 Czerwiec 2004 Share Napisano 9 Czerwiec 2004 boratynka, szeląg Augusta III i grosz Augusta III w sumie to chyba najczęściej spotykane monety przedrozbiorowe tak że numizmatycznie żadna rewelacja, ale jak by nie było ładny kawał historii , co do tego czy to dobry wynika na czas łażenia to jest to sprawa bardzo względna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iglanadon Napisano 9 Czerwiec 2004 Share Napisano 9 Czerwiec 2004 co do czasu to też nic dziwnego, ja kiedys na miejscu bitwy z tatarami w 1241 roku znalazłem Handgranata i nic więcej (cóż może to był święty granat ręczny z Antiohii......) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_r Napisano 9 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2004 Też lubię Monty'ego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 9 Czerwiec 2004 Share Napisano 9 Czerwiec 2004 Co do boratynki (litewskiej Jana K.)- to jak najbardziej mogła być przedpotopowa. Emisja lata 60-te XVIIw. Bardzo popularna, bita i podrabiana w mln egzemplarzy. pzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iglanadon Napisano 11 Czerwiec 2004 Share Napisano 11 Czerwiec 2004 bito je w latach 1660-66 tak że po potopie, i podobno co dziesiąta jest fałszywa, a tak w ogóle to ten wątek był juz kiedyś przerabiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.