wkiezun Napisano 6 Czerwiec 2004 Autor Napisano 6 Czerwiec 2004 Chcialbym zaproponowac kontynuacje pomyslu z dyskusji Warszawa 1944 - gdzie wykonano" na temat robienia zdjec obecnego wygladu miejsc w Warszawie uwiecznionych na zdjeciach z Powstania Warszawskiego 1944.Chce dodac galerie zdjeciowa (ok 20 pics) temu poswiecona pt. Warsaw Then and Now" do mojej strony http://www.warsawuprising.com/photos.htmZapraszam wszystkich ktorzy sa takim projektem zainteresowani do wspolpracy.wkiezun
michalczewski Napisano 6 Czerwiec 2004 Napisano 6 Czerwiec 2004 Hej Zelig moze wreszcie zrobimy te tourne po Warszawie? :)
sqh Napisano 7 Czerwiec 2004 Napisano 7 Czerwiec 2004 Na razie rozpoznaję kilka ujęć - dla Warszawiaków część z nich jest zupełnie oczywista, ale przecież nie wszyscy oglądający muszą znać Warszawę :-)Combat I": 17/22 - Cedergren" albo Pasta" czyli Polska Akcyjna Spółka Telefoniczna przy Zielnej - stoi zarówno wieżowiec, jak i niższa centrala, można zrobić niemal identyczne ujęcie.Airlift": 4/11 - zbieg Brackiej, Chmielnej i Szpitalnej, również można wykonać identyczne ujęcie.Devastation": 1/20 - oczywiście Prudential" przy Świętokrzyskiej widziany od Nowego Światu; 15/20 - kościół Św. Aleksandra na Pl. Trzech Krzyży, widziany z wylotu Wspólnej, obecnie stoi w tym miejscu jakieś ministerstwo, ale można spróbować zrobić podobne zdjęcie, bo choć kościół został odbudowany w pierwotnej formie (bez wież), to zachował postać rotundy, której kawałek widać na zdjęciu archiwalnym; 16/20 - Poczta Główna, Pl. Napoleona, czyli Powstańców Warszawy. Dziś stoi tam gmach NBP; 20/20 - Chrystus sprzed Kościoła Św. Krzyża na Krakowskim Przedmieściu, podniesiony i ustawiony na pierwotnym miejscu.
wkiezun Napisano 7 Czerwiec 2004 Autor Napisano 7 Czerwiec 2004 Jezeli sie znajda chetni (Zelig?) to wszystkie te zdjecia o ktorych mowi sgh mogie zamiescic w wyzszej (300 dpi) rezolucji. Rowniez wszystkie zdjecia z Warszawy 2004 jakie opublikuje beda mialy imie i nazwisko photografujacego.wkiezunwww.warsawuprising.com
zelig Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Okej. możemy zrobić Tour de Varsovie. Ciepło jest i ładnie. Słonko świeci. Dziewczęta w letnich sukienkach... Trzeba tylko jakieś sensowne zdjęcia 44 wybrać. A po co Ci Wkiezunie fotki na 300 dpi? Książkę chcesz potem wydawać?Nieśmiało przypomnę, że ten patent jest mocno eksploatowany na tej stronie (i to od dość dawna): http://www.stalus.iq.pl/show.php (obiekty wawy, w-skie ulice)W ogóle, to świetny sajt.
zelig Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 A teraz akurat leje.----------------------------------ACHTUNG Zelig! Zawsze aktualne informacje!----------------------------------to była reklama.
wkiezun Napisano 8 Czerwiec 2004 Autor Napisano 8 Czerwiec 2004 Zelig, ja tylko mowie ze zdjecia ktore sugerowal sgh moge zamiescic na mojej website w wyzszej rezolucji jezeli ktoz chce je drukowac...Obejrz zdjecia na stronie www.warsawuprising.com/photos.htm i mozesz powiedziec ktore warto wybrac -- zrobie wtedy strone tylko z nimi w wyzszej rezolucji.wkiezun
sqh Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Jest jeszcze jedna ciekawa strona z przedwojenną Warszawą, ale nie wiem, czy mogę podać adres - tym bardziej, że mam przyjemność ją współautorzyć...Ale jakby ktoś chciał zajrzeć, to u Pawła w linkach jest na miejscu nr 1 :-)
wkiezun Napisano 8 Czerwiec 2004 Autor Napisano 8 Czerwiec 2004 Link z wyborem zdjec proponowanych przez sgh (dziekuje): http://www.warsawuprising.com/1944-2004.htmInne pomysly?wkiezun
michalczewski Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Zelig no wlasnie cieplo i te dziewczynki tylko moze najpierw bysmy sie spotkali w celu ustalenia obiektow do pstrykniecia. I tak jak wczesniej udalo nam sie ustalic trzeba by bylo wydrukowac te fotki zeby lepiej ujac obiekty zainteresowania. Oczywiscie mowie o budynkach a nie o dziewczynach :)
zelig Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Michalcz. > jutro odpiszę, to może się wreszcie wiadomoco dojdzie do skutku.Sqh > mógłbyś jednak przybliżyć adres tej strony? Ja np. znam kilku Pawłów, ale żaden z nich nie prowadzi działu z linkami. Co prawda jeden z nich ma stoisko z konfekcją na stadionie iks-lecia, lecz chyba to nie on... Może zarejestruj się np. pod nickiem eklama" i podaj ten link. (bo inaczej pęknę z ciekawości)Wkiezun> wydaje mi się, że do uzyskania odpowiedniego efektu potrzebna jest jedność cegieł". Zapytaj Whatfora w czym rzecz (zdaje się, że z nim kooperujesz..?).+ uwaga techniczna: niestety na macintoshu str. gł. Twojego sajtu nie wygląda najlepiej... Powiem więcej: prawie w ogóle nie wygląda...pozdr.
whatfor Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 Zelig & Michalczewski. Może wykonajcie spacer śladami Krisa" [na moich stronkach dział Spacerkiem..."]. Jak dziś wygląda skrzyżowanie Ordynacka-Nowy Świat-Warecka? Jestem bardzo zainteresowany Waszymi fotkami :)
sqh Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 Zelig - OK, strona jest absolutnie niekomercyjna i tworzona całkowicie w czynie społecznym, więc zaryzykuję:http://www.warszawa1939.plPolecam zwłaszcza fotoplan z 1935 roku :-)A miałem na myśli Pawła Stalę - autora strony, do której link Ty zamieściłeś.Whatfor - Ujęcie zrobione jest z Ordynackiej przez Nowy Świat w stronę Wareckiej. Nowy Świat został odbudowany wprawdzie z pewną dowolnością - usuwano z reguły XIX-wieczne przebudowania, często wręcz nadgorliwie, czasem jednak zmiany wyszły budynkom na dobre - widoczny po lewej w głębi Pałac Sanguszków po całkowitym zniszczeniu odbudowano w domniemanej, pierwotnej postaci barokowej. Dzięki temu w ogólnych zarysach ulica przypomina przedwojenną - skrzyżowania z Warecką i Ordynacką istnieją, zdjęcie zdaje się byc wykonalne.
whatfor Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 sgh: właśnie dlatego wybrałem ten rejon :)Wydaje mi się, że można zrobić dokładnie z tego samego miejsca nowe foto - już bez ruin. Chyba, że na Odrynacką wyjdzie jakiś pochód z kamieniami :) Cały rejon Nowy Świat - Krakowskie wart jest uważnego rekonesansu. Ja mam za daleko - ale Wy...
sqh Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 Jest jeszcze taka słynna seria zdjęć, i w ogóle nawet film, z zawieszenia broni w Alejach Jerozolimskich, gdy parlamentariusze polscy i niemieccy rozmawiają na środku jezdni, między Bracką a Nowym Światem właśnie.Zabudowa tego rejonu jest w znacznej części zachowana - zwłaszcza monumentalny gmach BGK - choć również miejscami mocno przekształcona. Jeśli macie dostęp do tych zdjęć (a może filmu?), to ja podpowiadam jeszcze to miejsce.
zelig Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 No tak, tyle że róg Warecka/N.Świat jest odbudowany. Nie zgadza się z dogmatem czystości rasowej cegieł".Moim zdaniem, takie zdjęcia nie powinny być prostymi widoczkami w stylu: przed/po. (Pasta 44 - Pasta 2004). Takie zdjęcia już po 1wsze są, po drugie - mają w sobie mało dramaturgii.Dlatego fotki z Mickiewicza 18 są tak efktowne, że:a. budynek przetrwał wojnę w niezmienionej formie (jedność cegieł")b. scena przedstawiona na fotografii 44 jest niebywale dramatyczna - każdy może sobie wyobrazić ten dyskomfort" związany z wizytą panów z miotaczami ognia we własnym domu...Zmierzam do tego, że nad wyborem zdjęć trzeba przysiąść nieco dłużej. (Np. mnie szczególnie interesowałyby zdjęcia z Żoliborza i Woli - są mniej oklepane")------------------ koniec kącika pt. Moim zdaniem" ---------------------------------------- początek kącika pt. Pomysł" --------------------------(Już poprzednio) miałem pomysł, żeby odtwarzać" całą scenę z historycznego zdjęcia - wraz z postaciami (taki rodzaj reenactorstwa fotograficznego). Wyobraźcie sobie to zdjęcie z Mickiewicza - gdyby we współczesną scenerię wstawić tych Niemców z miotaczami... Na pierwszy rzut oka coś takiego wyglądałoby jak głupi dowcip, ale gdyby się nad takim działaniem głębiej zastanowić... Historycznie upozowane zdarzenia (na podst. zdjęć z Powstania) we współczesnej Warszawie. Efekt byłby murowany! No i fajna zabawa dla tych, którzyby to robili.sqh > Dzięki! Oczywiście znam tę stronę. Super strona!! Tylko może powinniście poprosić kogoś żeby Wam ją (w tym czynie społecznym) przeprojektował - archaiczna już mocno jest..Jeszcze chciałbym przypomnieć (znaną i lubianą) stronę http://www.varsovia.pl/varsovia/ - z genialnymi podstronami - np. ze zdjęciami lotniczymi (np. lotnisko bielańskie z 45 roku), czy cykl artykułów o wszystkich warszawskich fortach.Gdyby Warszawa miała taki sajt z fotoplanami historycznymi (+ współczesnym - dla porównania) na wzór Wrót Małopolski"... (Ten ze str. Sqh,z 35 roku, ma niestety małą wadę: nie można bardziej powiększyć).------------------------- koniec postu -----------------------------(za to znów można jeść mięso)
wkiezun Napisano 9 Czerwiec 2004 Autor Napisano 9 Czerwiec 2004 Bardzo podoba mi sie pomysl Whatfor by pojsc sladami 'Krysa' Brauna. Whatfor, mam tez jego album 'Reportaze z Powstania Warszawskiego', moze pogadamy o numerach specificzny zdjec ktore bym potem zaladowal na http://www.warsawuprising.com/1944-2004.htm? Np. nr 19, 118, 130, 164, 239, 261, 284, 316, 358, 368, 382, 422, 445, 450, 458, 464, 501, 535.Zelig, FYI (For Your Information), moja website ma charakter non-profit i edukacyjny. Do tej pory w USA nie zostal wydany album zdjeciowy poswiecony Powstaniu Warszawskiemu. Dlatego tez w swiadomosci przytlaczajacej wiekszosci mieszkancow tego kraju Warsaw Uprising to Powstanie w Gettcie. Wierze ze taki album zostanie kiedys wydany i zrobie wszystko by temu celowi dopomoc - a ty?Mowiac o druku zobacz strone: http://www.polishconsulatela.com/English/Events/e3-1.htm, pomagam w przygotowywaniu tej wystawy. Moze by zdjecia z 1944-2004 zamiescic na niej?wkiezun
wkiezun Napisano 9 Czerwiec 2004 Autor Napisano 9 Czerwiec 2004 Podalem zly link do wystawy o Powstaniu Warszawskim:http://www.polishconsulatela.com/English/Events/e3-1.htmwkiezun
wkiezun Napisano 15 Czerwiec 2004 Autor Napisano 15 Czerwiec 2004 Jeszcze raz probuje odgrzac ten stary temat... moze Warszawiacy dadza sie jednak namowic na weekendowy spacerek po srodmiesciu.Dodalem nowe zdjecia z 1944 i kilka z 2004:http://www.warsawuprising.com/1944-2004.htmwkiezun
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.