Skocz do zawartości

Warszawa 1944 -- 2004

wkiezun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chcialbym zaproponowac kontynuacje pomyslu z dyskusji Warszawa 1944 - gdzie wykonano" na temat robienia zdjec obecnego wygladu miejsc w Warszawie uwiecznionych na zdjeciach z Powstania Warszawskiego 1944.

Chce dodac galerie zdjeciowa (ok 20 pics) temu poswiecona pt. Warsaw Then and Now" do mojej strony http://www.warsawuprising.com/photos.htm

Zapraszam wszystkich ktorzy sa takim projektem zainteresowani do wspolpracy.

wkiezun
Napisano
Na razie rozpoznaję kilka ujęć - dla Warszawiaków część z nich jest zupełnie oczywista, ale przecież nie wszyscy oglądający muszą znać Warszawę :-)

Combat I": 17/22 - Cedergren" albo Pasta" czyli Polska Akcyjna Spółka Telefoniczna przy Zielnej - stoi zarówno wieżowiec, jak i niższa centrala, można zrobić niemal identyczne ujęcie.

Airlift": 4/11 - zbieg Brackiej, Chmielnej i Szpitalnej, również można wykonać identyczne ujęcie.

Devastation": 1/20 - oczywiście Prudential" przy Świętokrzyskiej widziany od Nowego Światu; 15/20 - kościół Św. Aleksandra na Pl. Trzech Krzyży, widziany z wylotu Wspólnej, obecnie stoi w tym miejscu jakieś ministerstwo, ale można spróbować zrobić podobne zdjęcie, bo choć kościół został odbudowany w pierwotnej formie (bez wież), to zachował postać rotundy, której kawałek widać na zdjęciu archiwalnym; 16/20 - Poczta Główna, Pl. Napoleona, czyli Powstańców Warszawy. Dziś stoi tam gmach NBP; 20/20 - Chrystus sprzed Kościoła Św. Krzyża na Krakowskim Przedmieściu, podniesiony i ustawiony na pierwotnym miejscu.
Napisano
Jezeli sie znajda chetni (Zelig?) to wszystkie te zdjecia o ktorych mowi sgh mogie zamiescic w wyzszej (300 dpi) rezolucji. Rowniez wszystkie zdjecia z Warszawy 2004 jakie opublikuje beda mialy imie i nazwisko photografujacego.

wkiezun
www.warsawuprising.com
Napisano
Okej. możemy zrobić Tour de Varsovie. Ciepło jest i ładnie. Słonko świeci. Dziewczęta w letnich sukienkach... Trzeba tylko jakieś sensowne zdjęcia 44 wybrać.
A po co Ci Wkiezunie fotki na 300 dpi? Książkę chcesz potem wydawać?

Nieśmiało przypomnę, że ten patent jest mocno eksploatowany na tej stronie (i to od dość dawna): http://www.stalus.iq.pl/show.php (obiekty wawy, w-skie ulice)
W ogóle, to świetny sajt.
Napisano
A teraz akurat leje.

----------------------------------
ACHTUNG Zelig!
Zawsze aktualne informacje!
----------------------------------
to była reklama.
Napisano
Zelig, ja tylko mowie ze zdjecia ktore sugerowal sgh moge zamiescic na mojej website w wyzszej rezolucji jezeli ktoz chce je drukowac...
Obejrz zdjecia na stronie www.warsawuprising.com/photos.htm i mozesz powiedziec ktore warto wybrac -- zrobie wtedy strone tylko z nimi w wyzszej rezolucji.

wkiezun
Napisano
Jest jeszcze jedna ciekawa strona z przedwojenną Warszawą, ale nie wiem, czy mogę podać adres - tym bardziej, że mam przyjemność ją współautorzyć...

Ale jakby ktoś chciał zajrzeć, to u Pawła w linkach jest na miejscu nr 1 :-)
Napisano
Zelig no wlasnie cieplo i te dziewczynki tylko moze najpierw bysmy sie spotkali w celu ustalenia obiektow do pstrykniecia. I tak jak wczesniej udalo nam sie ustalic trzeba by bylo wydrukowac te fotki zeby lepiej ujac obiekty zainteresowania. Oczywiscie mowie o budynkach a nie o dziewczynach :)
Napisano
Michalcz. > jutro odpiszę, to może się wreszcie wiadomoco dojdzie do skutku.
Sqh > mógłbyś jednak przybliżyć adres tej strony? Ja np. znam kilku Pawłów, ale żaden z nich nie prowadzi działu z linkami. Co prawda jeden z nich ma stoisko z konfekcją na stadionie iks-lecia, lecz chyba to nie on... Może zarejestruj się np. pod nickiem eklama" i podaj ten link. (bo inaczej pęknę z ciekawości)
Wkiezun> wydaje mi się, że do uzyskania odpowiedniego efektu potrzebna jest jedność cegieł". Zapytaj Whatfora w czym rzecz (zdaje się, że z nim kooperujesz..?).

+ uwaga techniczna: niestety na macintoshu str. gł. Twojego sajtu nie wygląda najlepiej... Powiem więcej: prawie w ogóle nie wygląda...
pozdr.
Napisano

Zelig & Michalczewski. Może wykonajcie spacer śladami Krisa" [na moich stronkach dział Spacerkiem..."]. Jak dziś wygląda skrzyżowanie Ordynacka-Nowy Świat-Warecka? Jestem bardzo zainteresowany Waszymi fotkami :)

Napisano
Zelig - OK, strona jest absolutnie niekomercyjna i tworzona całkowicie w czynie społecznym, więc zaryzykuję:
http://www.warszawa1939.pl

Polecam zwłaszcza fotoplan z 1935 roku :-)

A miałem na myśli Pawła Stalę - autora strony, do której link Ty zamieściłeś.

Whatfor - Ujęcie zrobione jest z Ordynackiej przez Nowy Świat w stronę Wareckiej. Nowy Świat został odbudowany wprawdzie z pewną dowolnością - usuwano z reguły XIX-wieczne przebudowania, często wręcz nadgorliwie, czasem jednak zmiany wyszły budynkom na dobre - widoczny po lewej w głębi Pałac Sanguszków po całkowitym zniszczeniu odbudowano w domniemanej, pierwotnej postaci barokowej. Dzięki temu w ogólnych zarysach ulica przypomina przedwojenną - skrzyżowania z Warecką i Ordynacką istnieją, zdjęcie zdaje się byc wykonalne.
Napisano
sgh: właśnie dlatego wybrałem ten rejon :)Wydaje mi się, że można zrobić dokładnie z tego samego miejsca nowe foto - już bez ruin. Chyba, że na Odrynacką wyjdzie jakiś pochód z kamieniami :) Cały rejon Nowy Świat - Krakowskie wart jest uważnego rekonesansu. Ja mam za daleko - ale Wy...
Napisano
Jest jeszcze taka słynna seria zdjęć, i w ogóle nawet film, z zawieszenia broni w Alejach Jerozolimskich, gdy parlamentariusze polscy i niemieccy rozmawiają na środku jezdni, między Bracką a Nowym Światem właśnie.

Zabudowa tego rejonu jest w znacznej części zachowana - zwłaszcza monumentalny gmach BGK - choć również miejscami mocno przekształcona. Jeśli macie dostęp do tych zdjęć (a może filmu?), to ja podpowiadam jeszcze to miejsce.
Napisano
No tak, tyle że róg Warecka/N.Świat jest odbudowany. Nie zgadza się z dogmatem czystości rasowej cegieł".

Moim zdaniem, takie zdjęcia nie powinny być prostymi widoczkami w stylu: przed/po. (Pasta 44 - Pasta 2004). Takie zdjęcia już po 1wsze są, po drugie - mają w sobie mało dramaturgii.
Dlatego fotki z Mickiewicza 18 są tak efktowne, że:
a. budynek przetrwał wojnę w niezmienionej formie (jedność cegieł")
b. scena przedstawiona na fotografii 44 jest niebywale dramatyczna - każdy może sobie wyobrazić ten dyskomfort" związany z wizytą panów z miotaczami ognia we własnym domu...

Zmierzam do tego, że nad wyborem zdjęć trzeba przysiąść nieco dłużej. (Np. mnie szczególnie interesowałyby zdjęcia z Żoliborza i Woli - są mniej oklepane")

------------------ koniec kącika pt. Moim zdaniem" ----------------------
------------------ początek kącika pt. Pomysł" --------------------------

(Już poprzednio) miałem pomysł, żeby odtwarzać" całą scenę z historycznego zdjęcia - wraz z postaciami (taki rodzaj reenactorstwa fotograficznego). Wyobraźcie sobie to zdjęcie z Mickiewicza - gdyby we współczesną scenerię wstawić tych Niemców z miotaczami... Na pierwszy rzut oka coś takiego wyglądałoby jak głupi dowcip, ale gdyby się nad takim działaniem głębiej zastanowić... Historycznie upozowane zdarzenia (na podst. zdjęć z Powstania) we współczesnej Warszawie. Efekt byłby murowany! No i fajna zabawa dla tych, którzyby to robili.

sqh > Dzięki! Oczywiście znam tę stronę. Super strona!! Tylko może powinniście poprosić kogoś żeby Wam ją (w tym czynie społecznym) przeprojektował - archaiczna już mocno jest..

Jeszcze chciałbym przypomnieć (znaną i lubianą) stronę http://www.varsovia.pl/varsovia/ - z genialnymi podstronami - np. ze zdjęciami lotniczymi (np. lotnisko bielańskie z 45 roku), czy cykl artykułów o wszystkich warszawskich fortach.
Gdyby Warszawa miała taki sajt z fotoplanami historycznymi (+ współczesnym - dla porównania) na wzór Wrót Małopolski"... (Ten ze str. Sqh,z 35 roku, ma niestety małą wadę: nie można bardziej powiększyć).

------------------------- koniec postu -----------------------------
(za to znów można jeść mięso)
Napisano
Bardzo podoba mi sie pomysl Whatfor by pojsc sladami 'Krysa' Brauna. Whatfor, mam tez jego album 'Reportaze z Powstania Warszawskiego', moze pogadamy o numerach specificzny zdjec ktore bym potem zaladowal na http://www.warsawuprising.com/1944-2004.htm? Np. nr 19, 118, 130, 164, 239, 261, 284, 316, 358, 368, 382, 422, 445, 450, 458, 464, 501, 535.

Zelig, FYI (For Your Information), moja website ma charakter non-profit i edukacyjny. Do tej pory w USA nie zostal wydany album zdjeciowy poswiecony Powstaniu Warszawskiemu. Dlatego tez w swiadomosci przytlaczajacej wiekszosci mieszkancow tego kraju Warsaw Uprising to Powstanie w Gettcie. Wierze ze taki album zostanie kiedys wydany i zrobie wszystko by temu celowi dopomoc - a ty?

Mowiac o druku zobacz strone: http://www.polishconsulatela.com/English/Events/e3-1.htm, pomagam w przygotowywaniu tej wystawy. Moze by zdjecia z 1944-2004 zamiescic na niej?

wkiezun
Napisano
Jeszcze raz probuje odgrzac ten stary temat... moze Warszawiacy dadza sie jednak namowic na weekendowy spacerek po srodmiesciu.

Dodalem nowe zdjecia z 1944 i kilka z 2004:

http://www.warsawuprising.com/1944-2004.htm

wkiezun

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie