bjar_1 Napisano 26 Maj 2004 Autor Share Napisano 26 Maj 2004 Proszę o identyfikację tego strzemiona. Tam gdzie stawiało się nogę jest radełkowane. Kopnięte na miejscu potyczki w 1939 i bitwy w 1945 roku. Chyba raczej niemieckie ,ale niech ktoś to potwierdzi ,a może I wojna...pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Maj 2004 Share Napisano 27 Maj 2004 Za to nożyczki pewnie polskie. (Gerlach?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis Napisano 28 Maj 2004 Share Napisano 28 Maj 2004 To jest strzemiono austriackie-w okresie międzywojennym takowe były używane szczególnie w pułkach artylerii.Moze pochodzić z kampanii wrzesniowej.pzdrvis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Maj 2004 Autor Share Napisano 28 Maj 2004 Wielkie dzięki Vis! Cos mi chodziło po głowie ,że to pierwszowojenne.pozdrawiam!bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Maj 2004 Autor Share Napisano 27 Maj 2004 Nie ma żadnych bić - dokładnie obejrzałem. Zelig - tak ,nożyczki gerlachowskie :)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 28 Maj 2004 Share Napisano 28 Maj 2004 Mam identyczne znalezione na gdańskich Stogach i sądzę, że jest niemieckie, ewentualnie wcześniejsze pruskie, bo w takim kontekście zostało znalezione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Maj 2004 Autor Share Napisano 28 Maj 2004 No to w końcu austriackie ,pruskie czy niemieckie? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 26 Maj 2004 Autor Share Napisano 26 Maj 2004 Proszę o identyfikację tego strzemiona. Tam gdzie stawiało się nogę jest radełkowane. Kopnięte na miejscu potyczki w 1939 i bitwy w 1945 roku. Chyba raczej niemieckie ,ale niech ktoś to potwierdzi ,a może I wojna...pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 28 Maj 2004 Share Napisano 28 Maj 2004 Na gdańskich Stogach napewno nie było Austriaków.Uważam, że jest niemieckie z okr. Iwojna ÷ IIwojna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osterode Napisano 31 Maj 2004 Share Napisano 31 Maj 2004 raned mieszkasz na gdańskich stogach?? czy tylko tam kopiesz?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Maj 2004 Autor Share Napisano 28 Maj 2004 No mi pasuje ,albo strzemie używane w 1939 roku przez naszych ,albo jakieś uzywane przez Niemców w 1945 r.bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 31 Maj 2004 Share Napisano 31 Maj 2004 Jestem z Gdyni, a Stogi są już skatowane przez innych - nie mam już tam czego szukać. Niemcy także mogli używać austriackich strzemion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis Napisano 28 Maj 2004 Share Napisano 28 Maj 2004 Widziałem kiedys fotkę austriackiego kawalerzysty z I w św-wyraźnie było widać u niego takie własnie strzemiono.Osobiście niedawno znalazłem takie samo nad Bzura, choc w czasie I w św raczej nie powinno tam być austriaków.Nie jest rzeczą wykluczona że niemcy przez cały okres wojny mogli tego też uzywać-przecież oni rzeczy zdobycznych nie kasowali.Dlatego wczesniej napisałem że we wrześniu mogła tego uzywac polska artyleria, poniewaz w tej formacji najdłużej utrzymywało sie wyposażenie pierwszowojenne ( przykładem tego jest ,,blicherówka''wz 1873 znaleziona przezemnie n/Bzura kilka lat temu)która też swoją kampanie wrześniową odbywała w którymś z PAL-ów vis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 26 Maj 2004 Autor Share Napisano 26 Maj 2004 Nikt nic nie wie?bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 26 Maj 2004 Share Napisano 26 Maj 2004 poszukaj bic na stopce, powinny byc jak to wojskowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 28 Maj 2004 Share Napisano 28 Maj 2004 Jesli jest to strzemię artyleryjskie austryjackie to może pochodzić z któregoś dywizjonu atylerii konnej bo tylko one używały uprzęży chomontowej austryjackiej z tymi siodłami ale może też z kawalerii dywizyjnej wystawianej m.in. przez oddziały Krakusów gdzie używano wszelakich mozliwych siodeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 29 Maj 2004 Autor Share Napisano 29 Maj 2004 Dzięki Jazłowiak - czyli jednak austyjackie :)pozdrawiambjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
bjar_1
Proszę o identyfikację tego strzemiona. Tam gdzie stawiało się nogę jest radełkowane. Kopnięte na miejscu potyczki w 1939 i bitwy w 1945 roku. Chyba raczej niemieckie ,ale niech ktoś to potwierdzi ,a może I wojna...
pzdr
bjar_1
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.