Skocz do zawartości
  • 0

Strzemię - identyfikacja.

bjar_1

Pytanie

Proszę o identyfikację tego strzemiona. Tam gdzie stawiało się nogę jest radełkowane. Kopnięte na miejscu potyczki w 1939 i bitwy w 1945 roku. Chyba raczej niemieckie ,ale niech ktoś to potwierdzi ,a może I wojna...

pzdr

bjar_1

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

To jest strzemiono austriackie-w okresie międzywojennym takowe były używane szczególnie w pułkach artylerii.Moze pochodzić z kampanii wrzesniowej.
pzdr
vis

Proszę o identyfikację tego strzemiona. Tam gdzie stawiało się nogę jest radełkowane. Kopnięte na miejscu potyczki w 1939 i bitwy w 1945 roku. Chyba raczej niemieckie ,ale niech ktoś to potwierdzi ,a może I wojna...

pzdr

bjar_1

Widziałem kiedys fotkę austriackiego kawalerzysty z I w św-wyraźnie było widać u niego takie własnie strzemiono.Osobiście niedawno znalazłem takie samo nad Bzura, choc w czasie I w św raczej nie powinno tam być austriaków.Nie jest rzeczą wykluczona że niemcy przez cały okres wojny mogli tego też uzywać-przecież oni rzeczy zdobycznych nie kasowali.Dlatego wczesniej napisałem że we wrześniu mogła tego uzywac polska artyleria, poniewaz w tej formacji najdłużej utrzymywało sie wyposażenie pierwszowojenne ( przykładem tego jest ,,blicherówka''wz 1873 znaleziona przezemnie n/Bzura kilka lat temu)która też swoją kampanie wrześniową odbywała w którymś z PAL-ów
vis

Jesli jest to strzemię artyleryjskie austryjackie to może pochodzić z któregoś dywizjonu atylerii konnej bo tylko one używały uprzęży chomontowej austryjackiej z tymi siodłami ale może też z kawalerii dywizyjnej wystawianej m.in. przez oddziały Krakusów gdzie używano wszelakich mozliwych siodeł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie