Skocz do zawartości
  • 0

bagnet skrzyzowane klucze

wader

Pytanie

Napisano

bagnet posiada skrzyżowane klucze, napis jest niewyraźny, znak z boku również (korozja).
bagnet jednak wyraźnie jest węższy przy rękojeści i szerszy przy końcu (przypomina maczetę).
pomimo korozji widać nawet szlif i resztki oksydy? (nie jest to farba)
pomimo ksiażek nie jestem w stanie rozpoznać co to za bagnet, a tym bardziej wojsko i producenta :(

na zdjęciu opisałem napis (?) w nawiasie jest podana przypuszczalna litera, ?-nie oznacza ilości liter/cyfr/znaków a jedynie miejsce ogólnego napisu.

z góry dziękuję za pomoc.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Masz egzemplarz bawarskiego bagnetu wz. 98/05 tzw. neue art (nowego wzoru). Ciekawy, bo to tzw. dwuznaczkowy. Głownię wyprodukowała firma F. Herder A. Sohn Solingen. Bagnet powstał po 1915 roku. Zmontowany został przez Fichtel & Sachs. Pod górną koroną będzie nie monogram cesarza, ale króla bawarskiego (L).
Okładki rękojeści są wymienione.
Napisano

bagnet posiada skrzyżowane klucze, napis jest niewyraźny, znak z boku również (korozja).
bagnet jednak wyraźnie jest węższy przy rękojeści i szerszy przy końcu (przypomina maczetę).
pomimo korozji widać nawet szlif i resztki oksydy? (nie jest to farba)
pomimo ksiażek nie jestem w stanie rozpoznać co to za bagnet, a tym bardziej wojsko i producenta :(

na zdjęciu opisałem napis (?) w nawiasie jest podana przypuszczalna litera, ?-nie oznacza ilości liter/cyfr/znaków a jedynie miejsce ogólnego napisu.

z góry dziękuję za pomoc.

Napisano
A w tym wątku Zukuri wkleił skan na temat producenta.
http://odkrywca.pl/bagnet-niemiecki-98-05-lisc,672462.html
Jak widać moja pamięć jest zawodna, bo te bagnety z kluczami były produkowane już w 1915 roku.
Ten bagnet ma nabite numery na grzbiecie głowni.
Napisano

na progu głowni pozostało jedynie takie oznaczenie,
brak całkowicie bicia litery i cyfr. (duże wrzery).

natomiast napis:
FICHTEL & SACHS
SCHWEINFURT

pasuje i dzieki chociaż za to.

w książce Tadeusza Królewicza Bagnety", znalazłem jedynie ogólne info i przez to nadal nie wiem jaki to dokładnie bagnet. (str 284,285,287)
prawdopodobnie bagnet S98/05 Niemcy
może ktoś ma inną książke i luknie może jest?

Napisano
dzieki ale własnie w tym miejscu są tak duże wrzery że jedynie koronki" udało mi sierozpoznać i to pod lupą.
jedynie napis jest pewny na 100%.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie