Piorek Napisano 14 Maj 2004 Autor Napisano 14 Maj 2004 Ktos to czytal?!http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5247370&ticket=5752237294245271v0GOX%2FPZD7rf9aG6T7RPY9at%2FrtKAUNYhneKrxUoBdyUE36IqFbtC5kDqhVapteU7cDVGWGP8af%2FKebbbLvObtqOS8AusasLEchGI%2FvGwa34PvDcW6C197i4wPSjUbg%2F
wolff Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 Może nie długo napiszą że Hitler to był dobry człowiek a 2wś to była taka mała zabawa.Wiecie jak czytam takie coś to nie wiem czy mam płakać czy się śmiać z łupoty tych ludzi.Ciekawe jak został historykiem......???????poz.wolff
Gość Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 A jaki z niego Niemiec? Polak też żaden. Ślązak, czyli ni ch.j ni wydra.Ostatnio w jakimś badaniu podano skład Polski: 90-ileś procent Polacy, kilka procent Ślązacy.Badanie było robione z okazji wejścia do UE.
RASTCOM Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 Do 2004.Proponuje określenia ni H. ni wydra stosować ale do siebie.Jeśli chcesz takie głupie teksty , obrażające mieszkańców Śląska stosować to mniej odwage przynajmniej się zalogować.Podałeś tylko w ten sposób kolejny powód dla zwoleników logowania się na forum aby pisać tekst.Każdy może cwaniaczyć , zmieniając co chwila nicka.Jestem ciekaw gdzie ci Kaszubi uciekli w tych twoich wyliczeniach.
bjar_1 Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 Rast - daj spokój. Kolejny anonim" piszący bzdety...
Gość Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 Szanowny 2004" na razie, za tego rodzaju wynurzenia intelektualne" należy Ci sie klaps.
Monti Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 Na szczęście nie jest nas kilku,a jest nas wiele i prawda nie zginie smiercią naturalną.Takich prowokatorów jak ten historyk amator będzie jeszcze wielu.Na szczęscie jest duzo historyków nieamatorów i ludzi kochających ten Kraj którzy zadbaja o to by nie fałszowano historii.pozdrMonti
Heruss Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 WitamNie pochwalam wynurzen niezalogowanego kolesia" ale tez nie rozumiem Rast dlaczego kaszubow porownujesz do slazakow, z tego co pamietam kaszubi nie daza do autonomi i nie maja dylematow co do swojej narodowosci.Nie podlega tez watpliwosci ze Hitler, Stalin i tym podobni to zbrodniarze a ludzie mowiacy inaczej sa albo nie wpelni wladz umyslowych albo szukaja taniej sensacji.P0ozdrowieniaHeruss
RASTCOM Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 Heruss.Nie chodziło mi o to że Kaszubi dążą do niepodległość.Spędziłem z nimi 2 lata i podziwiam ich za organizacje.Chodziło mi tylko o ten sądaż z którego wynika że w Polsce są tylko Polacy , pare procent Ślązaków i nikt poza tym.Niestety sytuacja jaka panuje w tym regionie powoduje właśnie to że ludzie są podatni na takiego typu brednie.Nie poto powstańcy gineli udowadniając że walczą za Polske i są Polakami, żeby teraz ktoś żerował na tamtych czasach i nabijał sobie kiese.Pozdrawiam
karabin70 Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 Witam.Jak widzę tego gostka na zdjęciu, z tą książką w rękach, to przychodzi mi do głowy tylko jedno V KOLUMNA ".Przepraszam , ale nie mogłem się opanować.Pozdrawiam Andrzej
karabin70 Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 Witam.Jak widzę tego gostka na zdjęciu, z tą książką w rękach, to przychodzi mi do głowy tylko jedno V KOLUMNA ".Przepraszam , ale nie mogłem się opanować.Pozdrawiam Andrzej
RASTCOM Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 Najgorsze w tym wszystkim jest nie książka (bo kto będzie chciał to i tak w to uwierzy) , ale komentarze pod artykułem.Czytając co poniektóre zaczynam się zastanawiać w jakim ja kraju żyje. Pozdr.
Gość Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 Szanowni Koledzy!Jeśli kogos uraziłem to przepraszam, ale nie mogłem sie powstrzymać. Tak się składa ze mam w dalszej rodzinie kilku Ślązaków. Po kilku głębszych rozmawialismy sobie m.in. o tym kim oni są. Mało mnie nie pobili jak mówiłem o nich Polacy". Oni są Ślązacy". Nie Niemcy i nie Polacy.No i własnie pozostaje jeszczce problem ich dążeń niepodległościowych/autonomicznych. Pare wydarzeń z historii mi to jednak przypomina.to badanie o którym wspomniałem nie było moim wytworem fantazji. O Kaszubach tam się nic nie mówiło. Pozatym to troche inna grupa.Pozdrawiam wszystkich, nawet Ślązaków.
Domino(*) Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 taak...Jak się czyta takie coś to rzeczywiście można nie wytrzymać.To jest istne sfałszowanie faktów i stek bzdur oraz kłamstw!jeszcze troche okaże się że to my napadliśmy i gnębiliśmy biednych niemców, my wysyłaliśmy ich do obozów a biedne niemiaszki sie tylko broniły i jakoś tak wyszło, że przeszli przez granice.No normalnie zaraz padne...A jeszcze jak niedawno mówiono, że szkopy domagają się o zwrot majątków i odszkodowania bo biedacy zostali wysiedleni i nie jest cacy.Paranoja... Pzdr
piterb1 Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 z tolerancja dla volksdeutchów trzeba tez uwarzać. narazie sądowanie ksiazkami plakatami - drobnymi antyposkimi incydentami ,a w przyszłości być moze juz za np. dwadziescia lat nastąpią powazniejsze inplikacje polityczne np. rząd niemiecki będzie adwokatem arodu" śląskiego przed komisją europejską. apropos kaszubów i ślązakówjest dokładnie odwrotnie -kaszubi są osobnym narodem!mają osoba historie pochodzenie język ale tez identyfikacje z polską. ślązacy z kolei są polakami którzy od XIV wieku zyli poza granicami państwa pol., a ih mowa to tylko gwara jezyka polskiego. i na nic tu argumen iz kazdy ma taka narodowosć do jakiej sie przynaje- bo wtedy panstwo polskie musiało by uznac tez np. mniejszosc marsjańską(wszelkiej masci porwani przez kosmitów)pozdr
El Che Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 Tak się składa, że jestem miszkańcem Śląska Opolskiego więc z głosu piterb1 jestem volksdeutchem, nie powiem trochę mnie to uraziło. Historia Śląska jest bardzo skomplikowana i radziłbym o tym trochę poczytać, a nie wypisywać tego typu rzeczy. Nie podoba mi się, że akurat teraz w momencie wejścia do Unii E. wybucha skandal za skandalem z wydawnictwami dotyczącymi Śląska. Trzeba to jednak przeżyć i tempić tego rodzaju wydawnictwa (co też dzieje się w przypadku Glosariusza jak i Nowej Historii Śląska, których sprawą ma się zająć prokuratura). Z drugiej strony dlaczego (tu odpowiadam koledze piterb1) odmawiać jednej grupie narodowościowej możliwości występowania o uznanie jako naród (ślązacy) a drugiej takie miano przyznawać. Historia Śląska nie jest tak prosta jak wynika z Twojego komentarza: najpierw byli tu Polacy (do XIV w.) a później przyszli Niemcy i już tak zostali - radzę trochę poczytać na ten temat. A wszystkim przypominam, że Śląsk w przedwojennej Polsce posiadał pewną autonomię (vide Sejm Śląski, prawodawstwo itp).pzdr L-))
Piorek Napisano 14 Maj 2004 Autor Napisano 14 Maj 2004 Witam,czytam wasze odpowiedzi, jedni gania Slazakow inni ich bronia - to troche przypomina klimat meczu pilkarskiego i kiboli - Hanysi" zli, Kaszubi tez zli ale dobrzy;) Niedlugo bedziemy sobie slac wiachy od Scyzorykow", Krawaciarzy" i obrazac sie wzajemnie. Problem jest inny, jakis gosc podobno historyk pisze bzdury obrazajac Slazakow i ludzi zwiazanych z tamta ziemia. Moze ktos odsloni prawdziwa historie Slaska? W ten sposob wyprostujemy kilka faktow a na takich historykow" SWIADOMIE bedziemy patrzec z przymrurzeniem oka.Pozdrawienia ze slonecznej Warszawy dla calego Slaska!PiorekP.S. Przyznaje sie, na Slasku mam najlepszych kumpli;) Bielawa!!!!
zelig Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 To prawda, że ta książka jest dostępna w księgarniach? Ktoś to już widział/kupił? Bo może, to tylko mała, niepozorna broszurka"? A w małych niepozornych broszurkach" wypisywane są różne głupoty - np. że nie było holokaustu, że Polacy wymordowali folksdojczów w Bydgoszczy, itp. itd...
pomsee Napisano 15 Maj 2004 Napisano 15 Maj 2004 Panowie, przeciez gdyby gosciu napisal, ze to Niemcy zaatakowali Polske i dopuscili sie prowokacji w Gliwicach aby miec pretekst do agresji to nikt by tego nie przeczytal. A tak to opublikował kontrowersyjne" poglady i ma swoje 5 minut sławy.To dupek jakis.
Gunship! Napisano 16 Maj 2004 Napisano 16 Maj 2004 A może koleś jest bez grosza albo niedowartościowany w swoim środowisku i zależy mu na kasie i pogłosie to pieprznął takie brednie i tyla :) PozdrawiamGunship
piterb1 Napisano 21 Maj 2004 Napisano 21 Maj 2004 ślązacy nie są grupą narodowościową, podobnie jak wielkopolanie czy mazurzy. na szczęście w innych województwach nie ma ludzi ktorzy wyrzekajac sie swojej narodowsci licza na dotacje unijne i preferencje wyborcze i zakładają" narodowość np wielkopolską.po za tym ciekawe jest jak ci dzisiejsi ślązacy " kompletnie mijają się ze świadomością śląską swoich dziadów z np powstań śląskich- którym postawa była antyniemiecka i walczyli nie o niepodległość śląska ,ale o przyłaczenie do polski.dzisiejsi ś." ramię w ramię z ziomkostwami niemieckimi prezentują niemiecką wersje historii!adekwatny zdeje sie tu przykład górali z których te same elementy próbowały zrobic osobna narodowść -którzy posiadają swoja silną odrębność językową i kulturlną, poczucie wyzszosci nad ceprami itp- ale mimo to nie sa narodem (chociaż tez mieli swojego narodowego fuhrera)
wader Napisano 22 Maj 2004 Napisano 22 Maj 2004 a moze by tak moje miasto gdansk znowu sie stalo wolnym miastem?oczywiscie zartuje, cos niechce mi sie wierzyc aby ten gosc mowil powaznie.
Gość Napisano 22 Maj 2004 Napisano 22 Maj 2004 Wielce Szanowny Piterb! Demokracja pozwala wszystkim bez wyjatków, wygłaszać różnego rodzaju błyskotliwe przemyślenia. Nie ma Pan zielonego pojęcia o Śląsku, Ślazakch i historii tegoż regionu. Na Śląsku mieszkali Polacy, Niemcy,Czesi, różne mieli orientacje polityczne, różnych dokonywali wyborów. Jedno mieli wspólne - mówili o sobie jesteśmy Ślązakami" w różnych językach. Część z nich opowiedziała się za Polską walcząc w Powstaniach Śląskich. Stworzono na mocy układów politycznych region o rozbudowanej autonomii. Zjawisko którego do dziś i Pan nie rozumie. Ślązacy mogli sami decydować o swoim losie, nie jakiś usadowiony na warszawskim stołku Nikodem Dyzma". Różne były śląskie losy i wybory, mniej lub bardziej tragiczne. Po zakończeniu wojny byli powstańcy śląscy dowiedzieli się, że są obywatelami drugiej kategorii, durnymi, prymitywnymi Ślązakami nie umiejącymi posługiwać się poprawną polszczyzną. Odsunięto ich od sprawowania władzy na własnej ziemii - bo znów być może te Hanysy zechcą autonomicznego Śląska. Zmieniano im imiona, nazwiska żeby były bardziej poprawne w nowej rzeczywistości. Traktowano tych ludzi jak zwierzęta. Niemcy przyznawali Ślązakom volksliste czy chcieli oni ja przyjąć bądż nie. Nowa powojenna władza, skazywała za odstepstwo od narodu polskiego. Wywożono Ślązaków jak bydło do kopalni w Donbasie, wrzucano do szybów kopalnianych. Wyrzucano z domów, zabierano dobytek. Była akcja, teraz jest reakcja. Ruch Autonomii Śląska jak i Stowarzyszenie Ludności Narodowośći Śląskiej nie ma nic wspólnego z ziomkostwami. Wystąpienia jakiegoś kretyna nie może przesłonić całości obrazu, że problem leży gdzie indziej. Kiedyś sam słyszałem takiego wszystkowiedzącego pajaca, który w komentarzu do wypowiedzi Ślązaka mówiącego przepiękną gwarą( bez cienia germanizmów) stwierdził, że to chyba jakiś Volksdeutsch. Starajcie się zrozumieć Śląsk, albo milczcie.PS: Kaszubom powojenna Polska zgotowała podobny los.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.