pavelock Napisano 5 Luty 2006 Share Napisano 5 Luty 2006 to był koniec lat 70 tych , pan na pracacach ręcznych kazał mi czyścić papierkiem łuskę . Odkryłem wtedy u niego w kantorku mnóstwo fantów z II wś . To były moje pierwsze odkrycia . Tym sie zaraziłem . A w terenie m-35 z którego jadł piesek , diegtariew bez talerza , zamontowany" nad wejściem do obory , kilka bagnetów i siodło kawaleryjskie polskie wraz z szablą - ze strychu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strazakwaffe Napisano 10 Luty 2006 Share Napisano 10 Luty 2006 A to moje pierwsze znależiskio początek lat 90ych pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vincent_Vega_69 Napisano 11 Luty 2006 Share Napisano 11 Luty 2006 Do najmłodszych wiekiem już nie należe ale do grona szczęśliwych posiadaczy piszczałek" - tak. Od kilku dni jestem w posiadaniu takowego sprzętu i chociaż śniegu u mnie pod dostatkiem a i grunt przemarznięty do szpiku kości, to nie mogłem sobie odmówić przyjemności wyjścia w tzw. teren. Oto moje pierwsze znalezisko (na podwórku). Jak widać jestem kompletnym laikiem w tych sprawach. Mam nadzieję, że szybko się nauczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VASILI Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 witammoe akurat jak na początek bło bardzo zachęcające mauerek k98 polak! i hełm niemiec m40 z oryginalną farbą!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz F Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 Mój pierwszy fant miałem jakieś 15 sekund po właczeniu świeżo kupionego wykrywacza. Na polu gdzie Sowieci wyrzucali rzeczy z pałacu, który podpalili wykopałem srebrne 1/24 talara (Prusy lata 80-te 18 wieku). Byłem wniebowzięty - chwilę potem mnóstwo śmieci i gdzieś po pół godzinie - medal pamiątkowy z odbudowy katedry w Bremie odlany z miedzi z jej dawnego pokrycia. Następnie przez jakieś 10 miesięcy nie mogłem znaleźć nic srebrnego. Chciałem już nawet zrezygnowac z nowego hobbym, bo po prostu zżerało mi mnóstwo czasu a fantów zero, nie licząc kolejnych kleszczy, podczas gdy doświadczony przyjaciel z którym chodzę (on łazi od 1984 roku) wykopywał fant za fantem. Wtedy stało się - w leju po pocisku znalazłem saskie 5 marek 1876 i stwierdziłem że nie będę tracił nadziei. Teraz jest dobrze, bardzo dobrze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VASILI Napisano 22 Luty 2006 Share Napisano 22 Luty 2006 to był mój 1 fancik. nawet fajny.... szukam 2 narazie bez skutku ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolek30 Napisano 22 Luty 2006 Share Napisano 22 Luty 2006 Jako maluch w podstawówce miałem bardzo bogate życie w szukaniu starych rzeczy. Najpierw podczas zabawy na działeczce wykopałen 5 pfennigów z 1876 r, następnie na miejscu mojego osiedla podczas prac budowlanych czasie zabawy w piasku nożyk, dziwny był bo rękojeść miał długości 12 cm a ostrze 8 cm. Póżniej z ziemi wychodziły chełmy i puchy niemieckie, czasem trafił się jakiś pieniążek. Wszystko szło na wymianę w szkole. Ale największym znaleziskiem dzięki, któremu do dziś mi zostało zboczenie na punkcie niemczyzny, była łyżka wh z niezbędnika z sygnaturą ch S41, którą mam do dziś i choć nie jest warta zbyt wiele to dla mnie jest koronnym eksponatem w mojej kolekcji. A później to już zbierałem wszystko, tylko pewnie jak każdy z was wie, żeby mieć sporą kolekcję niemczyzny z samej II wojny (bo tylko tym się zajmuję) to trzeba mieć niezły hangar. Dlatego od paru lat zbieram tylko medale i odznaczenia czasami też dokumenty choć to też zajmuje trochę miejsca.Pozdrawiam !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adalbert7 Napisano 3 Marzec 2006 Share Napisano 3 Marzec 2006 Ja miałem ok 7 lat, huśtałem się na huśtawce u dziadka i nogami wygrzebałem pełny pocisk od pepeszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrju241 Napisano 3 Marzec 2006 Share Napisano 3 Marzec 2006 W wieku 8 lat poszedłem ze starszym kolegą na pobliski poligon,nazbierałem cały plecak łusek i naboi,jak wróciłem do domu i rodzice zobaczyli co przyniosłem do domu.... dostałem wtedy po dupie.Pare lat później podczas gry w kapsle w piaskownicy ,znalazłem kule armatnią,potem było jeszcze pare fantow,znalezionych na działce na wsi.A moim pierwszym fantem,znalezionym z wykrywaczem,była ta tarcza Narwikschild. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hajdi Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Witam!Moim pierwszym znaleziskiem była monetka 3 krajcary z 1684r. Znalazłem ją przypadkiem jak wracałem z kościoła do domu. Potem były młodsze monetki, butelki i takie tam ale moja pierwsza moneta zaszczepiła we mnie chęć do poszukiwań:-) Niestety do tej pory niedorobiłem się wykrywarki:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 A to moje pierwsze znaleziska" :( niestety...U nas" trzeba mieć szczęście żeby znaleść cośco można by wziąść do domu...:(Sami zobaczcie ,wszystko z lasu wioske obok.(Teraz nikomu już nie zagraża, ale zapewne jest tam tego o wiele więcej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Niemiecki pocisk p.panc.7,5cm Pz.Gr.39(ten na szczęście bezpieczny,-bez zapalnika dennegooraz ładunku )brak też czepca. - standard. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Niemiecki odłamkowy granat karabinowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Troszke F-1 z zapalnikami koveschnikowa.Naszczescie schowane przez czerwonoaemistów po wczesniejszym wykreceniu zapalników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 RGZ-42, 5cm pod ziemią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Znowu granaty karabinowe, i russ mozdz.82mm z zapalnikiem M-5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Wszystko to smutne - ale takie były moje pierwsze znaleziska.Bardzo intensywne walki były na moim terenie w 1945 roku, i wiele tego jeszcze czycha w ziemi.Trzeba bardzo uważać.Ale było też kilka pozytywów;Znalazłem też RAZ Mausera 98k Krigsmodel" :)Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pretorian(L) Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Witam.Moja pierwsza monetka to grosz Augusta III Sas-a z 1753r miedziana.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winchester Napisano 20 Kwiecień 2006 Share Napisano 20 Kwiecień 2006 moim pierwszym dla mnie najciekawszym znaleziskiem byl bardzo dużo czaszka wymarłego juz niestety Tura ( znalazłem ją w rzece ). Kilka lat przed tym znalazłem na boisku kopiejke z 1904 roku oraz 5 marek z 1924 roku. Ogólnie do poszukiwan ciągnęło mnie od zawsze. Z rzeczy militarnych to bez wykrywki panzerfaust but rzołnierski kośc udowa i mnustwo łusek od mauzerka. Z wykrywaczem to łuski od mauzera 2 guziki (niestety jednego i chyba najcenniejszego zżarła mi elektroliza heh ) łyżka , pociks armatni i mina. Czekam ze zniecierpliwieniem na jakiegoś mauzerka. Ale mam już miejscówke wiec sie chyba doczekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislaw1 Napisano 24 Kwiecień 2006 Share Napisano 24 Kwiecień 2006 Witam serdecznie. Pierwszym fantem a raczej fantami bylo zrzutowisko smieci namierzone przeze mnie z kuzynem. Wyciagnelismy ponad 80 kilo niemieckiego kabla miedzianego, okolo 60 kg. mosieznych czesci od maszyn i kilkianascie kg. aluminium:) Zysk z tego zlomu" poszedl oczywiscie na poczet mojej pierwszej wlasnej wykrywki. A pierwszym fantem jaki namierzylem detektorem byla luska od pepeszy. Mam ja do dzis:)pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.