bjar_1 Posted April 28, 2004 Author Share Posted April 28, 2004 Mam pytanie : gdzieś kiedyś czytałem o odnalezionym (chyba koło Słupska?) archiwum 4 Dywizji Pancernej ,w którym były m.in. fotografie. Czy fotografie ,które się tam znajdowały można zobaczyć na jakiejś stronie www? W kilku artykułach o niemieckim sprzęcie pancernym w NTW" były fotki pojazdów właśnie z 4 DPanc. Czy pochodzą one z tego archiwum? Gdzie jest teraz to archiwum?pzdrbjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 28, 2004 Share Posted April 28, 2004 Archiwum zostało znalezione na Sobieszewie. ukazało sie kilka albumów z tymi fotkami tod. 4 pancernej, są do zamówienia w necie.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 28, 2004 Author Share Posted April 28, 2004 Dzięki za odpowiedź Karol! Powaliło mi się widocznie z tym Słupskiem. Gdzie teraz są te fotki z archiwum? Masz jakieś pomysły gdzie w necie można zamówić te albumy?pzdrbjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 28, 2004 Share Posted April 28, 2004 Patrzałem w Merlinie, ale nie ma. spróbuj przez Googla coś znaleźć, te albumy zostały wydane w polsce. Pozdrawiam. Tak zapyytam z ciekawości, kopnąłeś coś od 4?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Jaszczołt Posted April 28, 2004 Share Posted April 28, 2004 co do publikacji to fotki były publikowane w kilku zeszytach Wydawnictwa Militaria www.militaria.net.pl jak również w Concorda www.concord-publications.com (autorstwa Michulca).Zdjęcia są w natomiast w MWP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Jaszczołt Posted April 28, 2004 Share Posted April 28, 2004 co do publikacji to fotki były publikowane w kilku zeszytach Wydawnictwa Militaria www.militaria.net.pl jak również w Concorda www.concord-publications.com (autorstwa Michulca).Zdjęcia są w natomiast w MWP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted April 28, 2004 Share Posted April 28, 2004 Nie jestem pewien co do daty odkrycia ale stawiam na przełom lat 80'i 90'.Slyszałem że to archiwum znajdowało się w dwóch pojemnikach z blachy ocynkowanej.Podobno jeden(dwa?) chciał 'pojechać' na zachód ale nasi celnicy trafili na niego-zatem wydaje mi się że to co jest w MWP pochodzi raczej z tej konfiskaty a nie z darów.Pyt:w monografi 4-ej są zdjęcia z okolic Gdańska z tego archiwum a konkretnie sdkfz 234 z 20-tką->czy ktos wie czy jest więcej zdjęć z okolic Trójmiasta bądź okolic?Pozdr.@ndrew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 28, 2004 Share Posted April 28, 2004 Archiwum znaleziono w jednej skrzyni w 1985 lub 1986 roku. Jest to tylko część, bo kończy się na styczniu 1945 ( wyjątek - SdKfz234 ). Najciekawsze są dwa archiwa w Niemczech, które nie pokrywają się z tym z MWP - patrz zdjęcia czwartej w książce Czołgi nad Wisłą ". Czasem pojawiają się w prasie np. francuskiej. O losach całego archiwum napisałem ciekawy artykuł, ale odmówiono mi druku ze względu na mój ostry język, bo rozprawiłem się prawie ze wszystkimi mitami dotyczącymi czwartej. Na szczęście mój kumpel znalazł 70 zdjęć - 95% nieznanych i w zaciszu mojej sztabowej ziemianki mogę się nimi delektować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duncam Posted April 28, 2004 Share Posted April 28, 2004 A jakie to mity" o czwartej" obaliłeś generale w?I może coś więcej o tej książce Czołgi nad Wisłą"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 29, 2004 Author Share Posted April 29, 2004 Karol - nie znalazłem nic po 4 Dpanc. bo to nie moje rejony :) Mieszkam w Świętokrzyskim.Dziękuję za informacje dotyczące archiwum!pzdrbjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 29, 2004 Share Posted April 29, 2004 Mity przeze rozwiane:-o odnalezieniu drukarni 4 DPanc na Helu.-pojazdach z 4 DPanc prezentowanych na kolorowych rozkładówkach w Militariach, a które nigdy nie były na wyposażeniu.-wiedzy niektórych autorów, którzy podpisali niektóre zdjęcia w Militariach i Concordzie tak, że śmiałem się do rozpuku( np w Concordzie autor podpisał kilku różnych oficerów jako gen. Betzela ).-śmierci i okolicznościach pogrzebu generała Betzela opisane w miesięczniku 30 Dni"-artykuł to stek bzdur. Dla przykładu podam, że autor na podstawie czarnego koloru mundurów zaliczył 4 DPanc do SS.-opisu walk na mierzeji tegoż samego autora, który napisał, że bronili się przy pomocy POGIĘTYCH ! czołgów. Chyba wystarczy na początek. Odnośnie książki to się dziwię, każdy kto zaczyna interesować się 4 Dpanc zaczyna od niej-było już pięć wydań. jest to historia o 4 DPanc od momentu lądowania w Gdańsku i Gdyni do końca. Można ją spokojnie dostać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 29, 2004 Share Posted April 29, 2004 Do Generała.Możesz coś więcej powiedzieć o tej niby drukarni na Helu.Pozdrawiam Rastcom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 30, 2004 Share Posted April 30, 2004 drukarnia-masa literek=wiadro prawie wytargali i takie fajne szablony typu zolnierz niemiecki dajacy kobiecie bochen chleba...to trzymalem w reku. BJAR-jesli chodzi o 4 panc to skrzynie cynkowe z odznakami i dokumentacja typu zdjecia,papiery,podania o volksliste znalazl niezyjacy poszukiwacz z mierzeji-bardzo fajny gosc...On wraz z kolega trafili 2 albo 3 takie kasty.Nastepne 2 trafiono w 95 roku. W tym samym roku taka oto akcja: miejscowosc na mierzeji,lesna droga smiga żólty fiat 126p,slonce mocno swieci,zmije pelzajo po ziemi.nagle krzyk-stop! tu sa grzyby i okopy (fakt autentyczny) maluch staje-ekipa wysiada i jeden zbiera grzybki a pozostali odpalaja maszyny..skok do pierwszego dolu sztabowego i...pierwszy byl szturm piechoty jak nowy firmy FO czy jakos tak..powiem Wam koledzy ze czarne krzyze sypaly sie jak kartofle.z cenniejszych byl krzyz hiszpanii 1 klasy bez mieczy,srebrna odzn. pilot nawigator(Goering taka mial),niszczyciele czolgów,drl,SA-motorowa,niszczyciel kriegsmarine,i plecak!-naszywek-tarcz kubań"-te byly najslabsze.w skrzynkach byly tez odznaki,pieczecie 61 reg.piech.2 aparaty foto itp.jakies rok temu wypadla skrzynka z art medycznymi i kowadlo...pozdrawiam BJAR-CZASAMI JESTEM W SUCHEDNIOWIE-MOZE WSP. WYPAD??? DAJ ZNAC NA POCZTE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 30, 2004 Share Posted April 30, 2004 --ZAPOMNIALEM DODAC-ODZNAK BYLO OKOLO 300 SZTUK-I TU NIE MA SCIEMY.aaa i o szpangach zapomnialem :-)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 30, 2004 Author Share Posted April 30, 2004 Fajna historia ,ci co to wykopali to mieli niezłego farta...pzdrbjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mab1978 Posted April 30, 2004 Share Posted April 30, 2004 A czy ten nieżyjący poszukiwacz nie mieszkał przypadkiem na Sobieszewie? Jeśli chodzi o mierzeję i wyspę Sobieszewska to takich (300 odznak) i wiekszych trafień dyło dużo więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 30, 2004 Share Posted April 30, 2004 zgadza sie-mieszkal w sobieszewie.mamy wspolnych znajomych:-) pozdrawiam serdecznie Link to comment Share on other sites More sharing options...
mab1978 Posted April 30, 2004 Share Posted April 30, 2004 hehe również pozdrawiam:)Odznaki odznakami ale takiej kolekcji klamer jak u wyżej wymienionego (niestety Ś.P)można ze świecą szukać. Nie wspominając o jego zbiorach cywilnych".Mierzeja... stare, dobre czasy:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 30, 2004 Share Posted April 30, 2004 ..NAM ZOSTAJE TYLKO POWSPOMINAC GDY WYPAD BYL DO BANI JESLI MIALO SIE DZIENNIE KILKA SZTURMOW PIECHOTY ITP...TERAZ CZLOWIEK CIESZY SIE JAK DZIECKO Z ZARDZEWIALEJ ZE SLABO WIDOCZNYM NAPISEM KLAMERKI WH....ACH TE STARE CZASY..A KOLEKCJA BYLA IMPONUJACA-TYLKO WYBRANCY MOGLI PODZIWIAC! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duncam Posted April 30, 2004 Share Posted April 30, 2004 Generale w., generalnie to nie autorzy podpisują zdjęcia w tego typu publikacjach. Czasem tak, ale często nie.A każdy kto zaczyna się interesować 4. DPanc" powinien zaczynać od pozycji opisujących tę jednostkę od np. 1939 roku, a nie 1945. A jeśli już, to raczej od książek von Sauckena czy Neumanna. To tak na marginesie.Kto jest autorem Czołgów nad Wisłą"?Twój tekst został zatrzymany z powodu języka? Hm... to chyba tam pisałeś coś wyjątkowego", bo w dzisiejszych czasach do druku idzie praktycznie wszystko. Jakie zatem pojazdy z plansz barwnych wyd. Militaria zostały tam przedstawione bezpodstawnie? I co z Twym tekstem o losach 614 kompanii ciężkich niszczycieli czołgów, jaki miał ukazać się na łamach Odkrywcy"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 1, 2004 Share Posted May 1, 2004 Czyli zdjęcia podpisują tzw. znawcy tematu? Czołgi nad Wisłą " napisał H.Schaufler. Jeżeli chodzi o wyimaginowane pojazdy 4 DPanc. to np. Sdkfz140 z działem 7,5cm, pojazd amunicyjny na podwoziu Pz. III z charakterystycznym daszkiem, żywcem zerżnięty przez rysownika z monografii 653 batalionu ciężkich niszczycieli czołgów, Pz. Pionier III-bezpodstawnie przypisany 79 Batalionowi Saperów. Dlaczego mam się zajmować czwartą od początku? Gdybym funkcjonował np. pod Kurskiem to zajmowałbym się tym terenem. 1945 jest ciekawszy, a ja mam to szczęście codziennie poruszać drogami, którymi w tamtym czasie jeździły pojazdy czwartej. Odnośnie 614 kompanii masz rację-nawaliłem, muszę w pierwszej kolejności zrobić korektę pewnej książki, no i ta wiosna-ciężko w domu wysiedzieć. Wrócę jeszcze do poprzednich postów i generalnie mam jedną uwagę-nie opowiadajcie bajek z mchu i paproci. Archiwum było w jednej ocynkowanej skrzyni. W 1993 a nie 1995 i dokładnie 9 maja obok tego miejsca znaleziono dwa plecaki, a nie skrzynki- sztab 35 Pułku Pancernego. Zawartość: 151 srebrnych szturmów pancernych, 1 ogólny, 10 szpang I klasy i 10 szpang II klasy do krzyży żelaznych, 150-200 medali dla wschodnich ochotników, kierowców nie liczę. Wszystko było w oryginalnych opakowaniach, niestety znalazca zniszczył pudełka i koperty. Odnośnie tego drugie go trafu prawie wszystko się zgadza, ja mam tylko jedno pytanie do Galla-co się z tym stało? Ano wszystko poszło się .... i zostały tylko wspomnienia. Zawsze podkreślam-sztuką jest coś znaleźć, a jeszcze większą zachować, a nie marnotrawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 3, 2004 Share Posted May 3, 2004 czesc generale! nie poszlo sie nic jak to nazwales p.... sprzedac fanty na jarmarku to nie sztuka-przychodzi malolat i potem widzisz odznake przymocowana do plecaka...hehe! dla mnie to zbrodnia! jesli chodzi o moja kolekcje(okolo 400 szt) to wszystko stopniowo wykupili starzy znajomi kolekcjonerzy..wiekszosc z tych odznak cieszy oko w ich kolekcjach za szklanymi gablotami i w pudelkach wykladanych materialem...nie znasz mnie kolego drogi i nie pisz ze wszystko poszlo sie...pozdrawiam serdecznie i zycze sukcesow! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 3, 2004 Share Posted May 3, 2004 -jesli chodzi o archiwum-widzisz dokladnie nie opisalem co i jak bo nie pamietam ile i kiedy.jesli chodzi o rok 95 to mowie o bardzo znajomym mi znalezisku;-)) moja opowiesc jest prawdziwa.kto chce niech czyta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 4, 2004 Share Posted May 4, 2004 to jak to sie stało ze czesc tarfiała do MWP !? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 4, 2004 Share Posted May 4, 2004 No właśnie mi o to chodziło, że wszystko sprzedałeś - zresztą sam to piszesz. Odnośnie archiwum 4 DPanc. sorry. twoja wiedza mija się z prawdą. Była jedna skrzynia znaleziona w 1985 lub 1986 roku i dwa plecaki 9 maja 1993 roku. Myślę, że ś.p. kolega celowo nie powiedział ci prawdy, nauczony smutnym doświadczeniem, aby nie ujawniać miejc i okoliczności znaleziska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.