Obrotomierz Napisano %s o %s Napisano %s o %s Witam. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć coś o tej skrzyni ? Posiadam tylko takie zdjęcie.
0 sebek1974 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 15 godzin temu, Obrotomierz napisał: Witam. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć coś o tej skrzyni ? Posiadam tylko takie zdjęcie. Niemiecka skrzynia na materiały wybuchowe Sprengkörper 28 po 250 Gram. Packkiste für Sprengzubehör und Pionierbedarf.
0 bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 3 minuty temu, sebek1974 napisał: Niemiecka skrzynia na materiały wybuchowe Sprengkörper 28 A skąd taki pomysł?
0 toyotomi Napisano %s o %s Napisano %s o %s Czołem. 27 minut temu, bjar_1 napisał: A skąd taki pomysł? Tutaj może być trop =
0 sebek1974 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 13 minut temu, toyotomi napisał: Czołem. Tutaj może być trop = Dokładnie tak jest.;) 1
0 bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Nie, dokładnie tak nie jest, to nie jest żadna niemiecka skrzynka i nie na ładunki wz.28. Skrzynki na nie miały standardowe oznaczenia - na wieku zawartość, wlepka z przodu i z boku, a pod pokrywą wlepka z bardziej szczegółowymi danymi. Nie żadne kody typu PS/ IOB itd. jak tutaj P.S. Kostka Sprengkörper 28 ważyła 200, a nie 250 gram.
0 sebek1974 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 39 minut temu, bjar_1 napisał: P.S. Kostka Sprengkörper 28 ważyła 200, a nie 250 gram. Czy na pewno? Zawartość materiału wybuchowego w Sprengkörper 28 to dokładnie 200gr. Trzeba jeszcze dodać nakrętkę gwintowaną z kotwicą i opakowanie. W tedy waga wynośi spokojnie 250gr.
0 bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Na pewno. Metalowe gniazdo zapalnika się wciskało w kostkę lub nie, zależnie od zastosowania. Sam wstawiłeś zdjęcie kostki z okrągłym czerwonym zalepiaczem dziury na spłonkę detonującą/zapalnik. Skrzynka nie jest niemiecka i nie wiem w ogóle skąd taki pomysł, że może być. Z głowy czy AI tak podpowiedziało?
0 sebek1974 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Nic się tam nie wciska bo to nie czeski plastik. Gniazdo było fabrycznie zamontowane. Sprengkörper 28 to ładunek wybuchowy. Posiadał on znormalizowany gwint, otwór zaślepiony nalepką, w który wkręcano różne zapalniki i spłonki detonujące. Nalepka miała zadanie zapobiegać dostawania się brudu do gwintu.
0 bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s No dobrze. Czyli skrzynka jest na ładunki wz.28? Rozumiem, że aluminiowe gniazdo zapalnika i woskowany papier ważył 50 gramów + kostka 200 = 250? :D
0 sebek1974 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Wcześniejsze gniazda były wykonane z mosiądzu, pózniejsze z odlewanego ciśnieniowo cynku. Nie z aluminium.;)
0 bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Znaleźć mam Ci jutro takie aluminiowe w szpargałach? No i na co ta skrzynka?
Pytanie
Obrotomierz
Witam.
Czy jest ktoś w stanie powiedzieć coś o tej skrzyni ? Posiadam tylko takie zdjęcie.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi