0 miroslav Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Przetnij ,wypoleruj ,wrzuć zbliżenie . Sprawdź magnesem na nitce :) jeśli to kamień o małej zawartości metalu cięcie i szlifowanie tarcze diamentowe . Do polerowania przydał mi się zestaw 7 tarcz do polerowania w gradacji od 50 do 3000 .
0 meteoryt Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Sprawdzałem magnesem i przyciąga, ale nie chciał bym szlifować bo bardzo mi się podoba taki i też nie mam do tego narzędzi, czy są jakieś inne metody?
0 karpik Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 godziny temu, meteoryt napisał: Sprawdzałem magnesem i przyciąga, ale nie chciał bym szlifować bo bardzo mi się podoba taki i też nie mam do tego narzędzi, czy są jakieś inne metody? Spektrometr- wysoka zawartość niklu i kobaltu może wskazywać na pochodzenie pozaziemskie.
0 miroslav Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Na podstawie Twojego zdjęcia trudno o wnioski . Część moich kamieni miała pierwotną skorupę obtopieniową jednak na dedykowanym meteorytom forum uzyskały tylko 2 ! polubienia na kilkaset odsłon :))) Inne metody oprócz cięcia i kwasu - spektrometr ? Jesteśmy w podobnym punkcie z tym że poznałem strukturę wewnętrzną i odnalazłem w necie oraz EB kilka ofert podobnych kamieni . (chondrytów ) Co zrobię ? mam obok Uniwersytet z bogatym laboratorium zapewne poproszę o pomoc :) a że mieli tam ciekawą wystawę meteorytów prawdopodobnie ją otrzymam .
0 meteoryt Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Nie posiadam żadnych specjalistycznych narzędzi jestem zupełnie początkujący:) ale mam jeszcze takie zdjęcia.
0 karpik Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Meteoryty nie mają wewnątrz bąbelków powietrza/pustych komórek. Na tym widać pełno małych dziurek. Utnij kawałek brzeszczotem. Jeżeli nie jest lity, to odpad z huty.
Pytanie
meteoryt
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi