Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

na 30 -40 minut. Stosowałem argentum 2 do szelągów zygmuntowskich gdzie srebro jest próby 120 albo gorszej i moneta spokojnie była czyszczona . Robertus nie przejmuj się naszą dyskusja z Pablem . To normalna dyskusja dwóch numizmatyków którzy się nie obrażają nawzajem tylko starają swoje argumenty wykazać albo tekstem albo fotkami lub jednym i drugim . Dyskusja  wykazuje co i kto na co zwraca uwagę . Jeśli masz argentum możesz spróbować podczyścić , ale istotnie to tylko jest do dyskusji, sam ten skrawek monety nie jest wart jakiejkolwiek konserwacji bo jest bez wartości , jedynie sentymentalna dla ciebie. Więc jak nie masz argentum nie kupuj bo nie warto. 

Napisano

Ps właśnie ten trup mojego półtoraka którego pokazałem był potraktowany argentum przez 10-15 minut.  Raczej jak chcesz zastosować argentum2 to zacznij od właśnie 10 minut odczyść zobacz efekt a jak jeszcze zabrudzony to następnie tylko po 5 minut. 

Napisano

Landszaft dużo piszesz, ale nie odpowiedziełałeś na mój post o koronach nad tarczą herbową. Dalej twierdzisz że połówka z tego postu to oryginał, jeśli tak to merytoryczne to uzasadnij.

Napisano

Pablo porównaj moja monetę tę prze ze mnie znalezioną i jej koronę to rocznik 25 widać tak na mojej jak i tej koronie dwa cypelki wystające po bokach korony 4 kółka , podział czepca korony , korona bez owalu od spodu . Są bardzo podobne ale nie idealnie takie same tak jak twoje wersje 4 i 5  od góry . Jak by twoje zostały tak zmaltretowane jak z tego ułamka to prawdopodobnie podobnie by wyglądało . 

IMG_3745.thumb.jpeg.a1ff6c230908cd74d69c85ea5578e13a.jpg

DSCI1358.JPG

• Haha 1
Napisano

Oczywiście feler polega na tym że awers to jedynie co możemy dyskutować to korona oraz to że raczej widzimy tu herb snopek z powodu jego ledwie widocznego kształtu który nie odpowiada do kształtu Georga Williama ,Oczywiście napisów otokowych brak oraz herby Litwy i Polski praktycznie zatarte

Rewers to widoczny napis otokowy MONE NO i raczej czytelny herb SAS oraz końcówka daty 5 i widać cyfrę 24 w ledwie widocznym jabłku

Napisano

Wasza dyskusja nie wygląda raczej na koleżeńską ale Wy wiecie lepiej.

Argentum mam więc z ciekawości zamoczę wg Twoich zaleceń Landszaft.