M_alice2 Napisano 9 Czerwiec Napisano 9 Czerwiec (edytowane) Witam. Ponad 25 lat temu na pewnym forum (chyba już nie istnieje). Opisano historię odkrycia w Polsce doskonale zachowanego niszczyciela czołgów Jagdtiger. Czytało się to jak powieść sensacyjną w odcinkach. Szczególne wrażenie robiły opisy wielodniowych podróży przez polskie lasy. Opis kontaktów z małorolnymi, którzy biegle władali angielskim a łapówki przyjmowali w butelkach łyskacza. Odkrycia miała rzekomo dokonać grupa (dobrze w sieci) znana, Simonides. Chciałem dodać zapis tej historii ale nie da się dołączyć pliku txt. Historia oczywiście zmyślona, jest tylko jedno malutkie ale... Przedstawiciel grupy opisał jedno z ich wcześniejszych odkryć w Polsce. Wydobycie ponoć dobrze zachowanej polskiej armaty plot, która została następnie wywieziona do Niemiec. Opowiedziałem tą historę pracownikowi Muzeum Wojska Polskiego (zawodowo zajmował sie między innymy pozyskiwaniem eksponatów). A ten potwierdził mi, że taka historia rzeczywiście miała miejsce. Faktycznie takie działo znaleziono i według zeznań świadków wywieziono z Polski jako złom. Ciekawe, czy to Simonides z forum faktycznie wywiózł działo z Polski, czy podzył się pod kogoś żeby uwiarygodnić swoją historyjkę. A co do tego pracownika MWP to raczej wiedział co mówi. Potwierdził mi też inną historię odkrycia w Polsce i wywiezienia za granicę unikalnego depozytu broni z 1939. Czy ktoś pamieta jeszcze Simonidesa i jego barwne opowieści? Edytowane 9 Czerwiec przez M_alice2
bjar_1 Napisano 9 Czerwiec Napisano 9 Czerwiec 17 minut temu, M_alice2 napisał: Czy ktoś pamieta jeszcze Simonidesa i jego barwne opowieści? Ja nie pamiętam.
Cronos Napisano 9 Czerwiec Napisano 9 Czerwiec Nie w temacie, ale. Był kiedyś, może dalej jest, taki ziomek nawiedzony na youtubie, co opowiadał historie o werwolf, wilkołakach, wszędzie były ukryte cuda i przenosił się w czasie podczas spaceru po Ślęży. Niedawno mi się przypomniał, ale nie potrafiłem go znaleźć... (Może się przeniósł do innego wymiaru?)
Jedburgh_Ops Napisano 9 Czerwiec Napisano 9 Czerwiec 17 minut temu, Cronos napisał: Nie w temacie, ale. Był kiedyś, może dalej jest, taki ziomek nawiedzony na youtubie, co opowiadał historie o werwolf, wilkołakach, wszędzie były ukryte cuda i przenosił się w czasie podczas spaceru po Ślęży. Niedawno mi się przypomniał, ale nie potrafiłem go znaleźć... (Może się przeniósł do innego wymiaru?) Dariusz Kwiecień
Cronos Napisano 9 Czerwiec Napisano 9 Czerwiec 26 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Dariusz Kwiecień Łooo, tak. 1000 filmów :O Niezły pacjent.
M_alice2 Napisano 10 Czerwiec Autor Napisano 10 Czerwiec (edytowane) Jakby ktoś był ciekaw tej historii to udostępniam plik: https://1drv.ms/t/c/d47f4d0c7e7a178b/IQChkcfXM6SKRYtif9AijPpLAXlILRwiMWhhdrEFEFn3r_Q?e=ox11I1 Pojazd znaleziony w Polsce miał być rzekomo jednym z mitycznych czterech egzemplarzy z działem 88mm. Rozwinęła się całkiem ciekawa dyskusja, czy takie pojazdy faktycznie powstały. Edytowane 10 Czerwiec przez M_alice2
sebek1974 Napisano 10 Czerwiec Napisano 10 Czerwiec I ani jednego zdjęcia tego Jagdtigra nie ma? Dziwna sprawa.
Rekomendowane odpowiedzi