Skocz do zawartości
  • 0

Fragment tabliczki z niemieckiego samolotu (?)

Pytanie

Napisano

Witam,

Wpadł mi w ręce taki niewielki fragment tabliczki. Próby tłumaczenia sugerują pochodzenie lotnicze. Ktoś może wie od czego jest ta tabliczka?

20260529_121334.jpg

20260529_121351.jpg

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Niestety nikt Ci nie powie z jakiego samolotu z uwagi że części nabijane są na drugiej połówce a masz zaledwie ćwiartkę z tabliczki. Zalecam wziąć wykrywarkę i wrócić w to samo miejsc i w promieniu 15 metrów dobrze przeczesać teren. Może coś jeszcze wyjdzie co ułatwi identyfikację . Tu masz przykład połowy tabliczki z mojego zbioru samolotu Aeroplani Caproni Ca 313  . Tabliczka dotyczy danych technicznych amortyzatorów z tego samolotu i była mocowana na amortyzatorze. Jest nabijana tylko informacja  o dacie produkcji i typie podwozia . drugiej części z danymi brak 

DSCI1249.JPG

• 0
Napisano

Niestety ciężko będzie doszukać bo znalazłem ją przypadkiem przy wykopie w moim mieście. Bardziej chodzi mi o to gdzie taka tabliczka mogła się znajdować w sensie bardziej ogólnym (w którym miejscu samolotu) i jak mogła wyglądać w całości.

• 0
Napisano
57 minut temu, Wiking_667 napisał:

Niestety ciężko będzie doszukać bo znalazłem ją przypadkiem przy wykopie w moim mieście. Bardziej chodzi mi o to gdzie taka tabliczka mogła się znajdować w sensie bardziej ogólnym (w którym miejscu samolotu) i jak mogła wyglądać w całości.

Tabliczka ta była umieszcząna w kokpicie niemieckiego samolotu, gdyż zawiera ona ważne informacje dla pilota, jak np. 

najwysza dopuszcalna prędkośc przelotowa. Samolot był dopuszczony do lotu akrobacyjnego.