Skocz do zawartości
  • 0

Zagadkowa blaszka i depozyt z okopów – gmina Pcim 1939 – prośba o ID

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji mocno skorodowanej blaszki oraz analizie kontekstu historycznego bardzo ciekawego trafienia z rejonu gminy Pcim (małopolskie). Przedmiot wyszedł bezpośrednio na linii linii dawnych okopów z września 1939 roku (rejon walk 10 Brygady Kawalerii).
Blaszka ma około 4,5 cm długości. Posiada otwór i charakterystyczne pęknięcie/ubytek. Na jej powierzchni widoczna jest gruba, chropowata patyna i wżery. Przy odpowiednim świetle bocznym wydaje mi się, że widzę tam zarysy wczesnych niemieckich bicia wojskowych (coś w stylu P II / 31 / 10).
Co najważniejsze, blaszka wyszła w jednym miejscu z bardzo bogatym zestawem militariów z epoki. W najbliższym otoczeniu (w tym samym dołku/okopie) znajdowały się:
  • Niemiecki lub polski hełm (kask)
  • Klamra od pasa
  • Guziki wojskowe
  • Łuski i elementy mocowania oraz klucz do skrzyń amunicyjnych
Mając na uwadze tak mocny kontekst bojowy i nagromadzenie oporządzenia, zastanawiam się, czy ta blaszka to mocno zmęczony przez ziemię, niestandardowy nieśmiertelnik (np. zastępczy/pomocniczy), czy może element okucia lub tabliczki znamionowej od wspomnianych skrzyń amunicyjnych/wyposażenia?
Czy na podstawie kształtu i patyny jesteście w stanie podpowiedzieć, z czym dokładnie mamy do czynienia?
Z góry dziękuję za pomoc!

IMG_3106.jpeg

IMG_3105.jpeg

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

po dokładniejszym oczyszczeniu i przyjrzeniu się blaszce pod światło, zacząłem brać pod uwagę jeszcze jeden, bardzo ciekawy trop.
Przedmiot ma wyraźnie miedziany/mosiężny kolor i wymiary około 4,5 cm. Zastanawiam się, czy to nie może być przypadkiem element austro-węgierskiego kapsla legitymacyjnego (Legitimationskapsel) z okresu I wojny światowej? Kształt i ten okrągły otwór na tasiemkę mocno mi go przypominają.
Pcim to przecież dawna Galicja i walki z lat 1914–1915. Bardzo możliwe, że w 1939 roku żołnierze po prostu wykorzystali stare, austro-węgierskie linie okopów, stąd wymieszanie fantów z obu wojen w jednym miejscu. Co o tym sądzicie?"
  • 0
Napisano

Blaszka to coś od czegoś, żaden nieśmiertelnik - nie jest ani polski, ani niemiecki, ani austr-węgierski. I jakie te łuski, guziki i hełm znalazłeś? Generalnie to w gminie Pcim druga wojna nie nakłada się na pierwszą. Skąd wiesz, że kopałeś po 10 BK?

• 0
Napisano

Dzięki za odpowiedź! Co do 10 BK – to tylko moje przypuszczenie po sprawdzeniu map historycznych z walk w rejonie Pcimia we wrześniu 1939 r., absolutnie się przy tym nie upieram i chętnie poznam opinię kogoś z większym doświadczeniem.
Jeśli chodzi o szczegóły reszty trafień z tego miejsca:
  • Łuska: Mauser, średnica kryzy 12 mm. Oznaczenia na denku to litery „W” oraz „Y”.
  • Guzik: mosiężny, wypukły, gładki od tyłu, na awersie ma austriackiego dwugłowego orła.
  • 0
Napisano

Sprostowanie! Oczyściłem go jeszcze mocniej i bjar_1 miał rację – orła tam nie ma. Pod rdzą wyszła jednak wyraźna KOTWICA. Guzik jest żelazny, typu grzybek, a z tyłu ma zatrzask/nit. Czy to może być niemiecka Marineartillerie z późnego okresu wojennego, czy raczej cywilny guzik roboczy/jeansowy z epoki? Spotkaliście się z żelaznymi kotwicami na zatrzask w tym rejonie?”

• 0
Napisano

Niestety z tym hełmem jest problem – metal był tak skrajnie zardzewiały i kruchy, że przy mocniejszym uderzeniu łopatą przy odkopywaniu całkowicie rozsypał się w drobne kawałki i nic z niego nie zostało.
Zostaje nam więc tylko ta łuska Mannlichera z 1916 roku od Manfreda Weissa i ten żelazny klucz (wymiary wrzuciłem w drugim wątku). Wygląda na to, że to jednak czyste pozycje z I wojny światowej.
  • 0
Napisano

Słuszna uwaga, w 1916 front był daleko na wschodzie. Myślę, że opcje są dwie: albo to pamiątka po 1914 roku (operacja limanowsko-łapanowska), a okopy i pozycje były później używane jako tyły/magazyny taboru i tam ta amunicja z 1916 się zapodziała.
Albo druga opcja, chyba najbardziej realna – wrzesień 1939 r. i polskie zapasy magazynowe. Nasze formacje rezerwowe i KOP walczące pod Pcimiem miały na stanie Mannlichery i masowo utylizowały stare, poaustriackie zapasy amunicji z 1914-1918 roku. Stąd ten styczeń 1916 r. mógł wyjść w dołku z 1939 roku. Co myślisz?”
  • 0
Napisano

Okej, wielkie dzięki za sprostowanie z tym KOP-em! W takim razie temat 1939 roku całkowicie odpada. Zostajemy przy czystej I wojnie światowej i operacji limanowsko-łapanowskiej z przełomu 1914/1915 roku (a ta łuska z 1916 r. musiała zgubić się na pozycjach rezerwowych/tyłach w późniejszym okresie Wielkiej Wojny). Dzięki za czujność i solidną dawkę wiedzy!”