Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk tępołukowy o średnicy 6mm

Pytanie

Napisano

Dzień dobry 🙂 Gorąco proszę o pomoc w identyfikacji pocisku, a dokładniej broni, z której takowy pocisk mógł zostać wystrzelony. Tak jak w tytule, pocisk ma 6mm średnicy, długość 3,0 cm. Starałem się znaleźć jakieś informacje samemu w internecie, ale udało mi się znaleźć jedynie pociski tępołukowe od Mosina, czy Mausera, które mają średnicę powyżej 7mm, a tutaj ewidentnie mamy do czynienia z mniejszym kalibrem.

WhatsApp Image 2026-04-20 at 11.25.26 v3.jpeg

WhatsApp Image 2026-04-20 at 11.25.26 v2.jpeg

WhatsApp Image 2026-04-20 at 11.25.26.jpeg

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

ile ich było ??? Po odzyskaniu niepodległości mieliśmy misz masz karabinowy ale głownie to były Mausery, francuskie Lebele , rosyjskie Mosiny, i austriackie Manlichery i to było główne uzbrojenie przez parę lat dopóki nie weszła dyrektywa ujednolicenia uzbrojenia  . Reszta karabinów która liczyła od klkudziesięciu sztuk  do kilku tysięcy sztuk bardzo szybko została przekazana do różnych stowarzyszeń strzeleckich jak sokół z uwagi na totalne braki amunicyjne i brak specjalistów rusznikarstwa do tak egzotycznych broni  i to się tyczy Arisaki. 

• 0
Napisano
Godzinę temu, Landszaft napisał:

Bjar1 a jaka to armia europejska miała na wyposażeniu Arisaki że kulki po lasach można znaleźć ??.

Nie wiem, ale znajdowałem łuski, więc chyba nie przyniosły ich ptaki z Japonii.

• 0
Napisano

Nie ptaki z Japonii, ale Rosja w czasie I wojny światowej zamawiała w Japonii, oraz otrzymała od Wlk. Brytanii (tu nie pamiętam, broń, czy amunicję). I to całkiem sporo tego było, że nawet produkowali do nich amunicję - właśnie tej amunicji użył w swoim automacie Fiodorow. 

• Tak trzymać 1
  • 0
Napisano

Akurat posiadam Szweda m/96 6,5x55 i elaboruję amunicję między innymi na pociskach MEGA. Są to ciężkie typowo myśliwskie pociski świetnie latające do 300 metrów. Kaliber nadal spotykany wśród myśliwych. 

Wojtek