abcd Napisano %s o %s Napisano %s o %s Ostatnia prawdopodobnie k u k Bezirks Strafgericht Reichenau czyli okręgowy sąd karny w Reichenau - Rychnov /Czechy 1
juba123 Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s (edytowane) Jeszcze z taka pieczęć, mozliwe ze to może byc świętego Jerzego Rosji? Dziękuję za odpowiedzi Edytowane %s o %s przez juba123
juba123 Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 1 minutę temu, sebek1974 napisał: Ten świstek to akt zawarcia małżeństwa. To właśnie cos mi google podpowiedziało, ale pieczęci znaleźć nie mogłem, dziękuję
abcd Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Pieczęć Reichenauer Oberratt ? Edytowane %s o %s przez abcd 1
sebek1974 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 14 minut temu, abcd napisał: Pieczęć Reichenauer Oberratt ? Reichenauer OBERAMT czyli urząd główny. 1
combo Napisano %s o %s Napisano %s o %s Godzinę temu, juba123 napisał: Jeszcze z taka pieczęć, mozliwe ze to może byc świętego Jerzego Rosji? Dziękuję za odpowiedzi raczej ten sam rejon, wg mnie widać "...przi mieste Kostelzi nad Worlici(u)" prawdopodobnie zatem chodzi o coś (nazwa urzędu??) w Kostelec nad Orlicí - pierwszego słowa nie rozgryzłem 1
juba123 Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 3 minuty temu, combo napisał: raczej ten sam rejon, wg mnie widać "...przi mieste Kostelzi nad Worlici(u)" prawdopodobnie zatem chodzi o coś (nazwa urzędu??) w Kostelec nad Orlicí - pierwszego słowa nie rozgryzłem Może to trochę pomoże, dziękuję za informację
juba123 Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s A jaka wartość mniej więcej za takie dokumenty w takim stanie za całość, dziękuję
sebek1974 Napisano %s o %s Napisano %s o %s To są z pewnośćią dokumenty pewnej rodzinę. Niektóre po czesku, a niektóre po niemiecku. 1
Landszaft Napisano %s o %s Napisano %s o %s ta pieczęć wklejona to tak zwana sucha pieczęć odbijana na papierze czerpanym . jest odwrotnie wklejona czyli lustrzane odbicie . Prawdopodobnie brakło oryginalnego urzędowego papieru gdzie zabezpieczeniem papieru że jest urzędowy były takie pieczęcie już wybijane na kartkach papieru . Widać z uwagi że papier czerpany jest zdecydowanie droższy zamówiono karty z nadrukowanymi samymi pieczęciami i wycinano je i wklejano do dokumentu co już świadczy że urząd był biedny. Istotnie jest odbitka Św Jerzego zabijającego kopia smoka ale ten herb to nie tylko Rosja bo Świety Jerzy był znany na długo przed powstaniem Rusi kijowskiej i pierwszymi człekokształtnymi Rosjanami a oglądają zdjęcia z wojny Ukr/Ros nie wiem czy z powrotem nie cofnęli się do Homo Erectus . 1
juba123 Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 7 godzin temu, Landszaft napisał: ta pieczęć wklejona to tak zwana sucha pieczęć odbijana na papierze czerpanym . jest odwrotnie wklejona czyli lustrzane odbicie . Prawdopodobnie brakło oryginalnego urzędowego papieru gdzie zabezpieczeniem papieru że jest urzędowy były takie pieczęcie już wybijane na kartkach papieru . Widać z uwagi że papier czerpany jest zdecydowanie droższy zamówiono karty z nadrukowanymi samymi pieczęciami i wycinano je i wklejano do dokumentu co już świadczy że urząd był biedny. Istotnie jest odbitka Św Jerzego zabijającego kopia smoka ale ten herb to nie tylko Rosja bo Świety Jerzy był znany na długo przed powstaniem Rusi kijowskiej i pierwszymi człekokształtnymi Rosjanami a oglądają zdjęcia z wojny Ukr/Ros nie wiem czy z powrotem nie cofnęli się do Homo Wszystkie chyba byly wybijane na zwykłym papierze a pozniej przekładane na czerpany,
Landszaft Napisano %s o %s Napisano %s o %s Raczej nie, pieczęć sucha jest odbijana w drukarni w trakcie produkcji papieru tak samo jak znak wodny. Tak że papier jest o dużej porowatości aby sucha pieczęć mogła być wybita , dlatego stosowano papier czerpany . Tu widać urząd stosował normalny tani papier a zamówił tylko kilkadziesiąt kartek z wybitymi suchymi stemplami które wycinał a potem przyklejał na dokumencie . A że urzędnicy mieli w szerokim poważaniu tę wklejkę to widać że nawet odwrotnie ją wklejali. Oczywiście taki dokument przez wklejkę był łatwiejszy w podrobieniu i oszustwie .
juba123 Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 5 minut temu, Landszaft napisał: Raczej nie, pieczęć sucha jest odbijana w drukarni w trakcie produkcji papieru tak samo jak znak wodny. Tak że papier jest o dużej porowatości aby sucha pieczęć mogła być wybita , dlatego stosowano papier czerpany . Tu widać urząd stosował normalny tani papier a zamówił tylko kilkadziesiąt kartek z wybitymi suchymi stemplami które wycinał a potem przyklejał na dokumencie . A że urzędnicy mieli w szerokim poważaniu tę wklejkę to widać że nawet odwrotnie ją wklejali. Oczywiście taki dokument przez wklejkę był łatwiejszy w podrobieniu i oszustwie . Czyli mozliwe ze to nie oryginal ?
Landszaft Napisano %s o %s Napisano %s o %s Oczywiście nie musi być stosowany papier czerpany ale musi mieć mała gęstość i porowatość aby suchy stempel w jeszcze wilgotnym papierze został mocno i równo odbity i tworzył fakturę trójwymiaru.
Landszaft Napisano %s o %s Napisano %s o %s Oryginał jak najbardziej oryginał ale to tylko wskazuje że urząd był niemajetny.
juba123 Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 3 minuty temu, Landszaft napisał: Oryginał jak najbardziej oryginał ale to tylko wskazuje że urząd był niemajetny. Dziękuję za odpowiedzi jeszcze zdjęcia pod światłem
Rekomendowane odpowiedzi