Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnia prawdopodobnie k u k Bezirks Strafgericht Reichenau czyli okręgowy sąd karny w Reichenau - Rychnov /Czechy

• Super 1
Napisano (edytowane)

Jeszcze z taka pieczęć, mozliwe ze to może byc świętego Jerzego Rosji? Dziękuję za odpowiedzi 

Screenshot_20260404_091629_Gallery.jpg

Messenger_creation_9A8EC314-372F-474B-9729-71B7583DF41D.jpeg

Edytowane przez juba123
Napisano
1 minutę temu, sebek1974 napisał:

Ten świstek to akt zawarcia małżeństwa.

Messenger_creation_501ABFC4-400E-4DDB-9F51-A88949E4716E.jpeg.b834986331efeb8acaf6a82559a72c2a.jpeg

To właśnie cos mi google podpowiedziało, ale pieczęci znaleźć nie mogłem, dziękuję 

Napisano
Godzinę temu, juba123 napisał:

Jeszcze z taka pieczęć, mozliwe ze to może byc świętego Jerzego Rosji? Dziękuję za odpowiedzi 

Screenshot_20260404_091629_Gallery.jpg

Messenger_creation_9A8EC314-372F-474B-9729-71B7583DF41D.jpeg

raczej ten sam rejon, wg mnie widać "...przi mieste Kostelzi nad Worlici(u)"

prawdopodobnie zatem chodzi o coś (nazwa urzędu??) w  Kostelec nad Orlicí - pierwszego słowa nie rozgryzłem

• Super 1
Napisano
3 minuty temu, combo napisał:

raczej ten sam rejon, wg mnie widać "...przi mieste Kostelzi nad Worlici(u)"

prawdopodobnie zatem chodzi o coś (nazwa urzędu??) w  Kostelec nad Orlicí - pierwszego słowa nie rozgryzłem

Messenger_creation_4B3B57A1-D340-4BBD-B97F-430186E75F99.thumb.jpeg.3dfa118cc7b5084a07a871c185fe5fac.jpeg

Może to trochę pomoże,  dziękuję za informację 

Napisano

ta pieczęć wklejona to tak zwana sucha pieczęć odbijana na papierze czerpanym . jest odwrotnie wklejona czyli lustrzane odbicie . Prawdopodobnie brakło oryginalnego urzędowego papieru gdzie zabezpieczeniem papieru że jest urzędowy były takie pieczęcie już wybijane na kartkach papieru . Widać z uwagi że papier czerpany jest zdecydowanie droższy zamówiono karty z nadrukowanymi samymi pieczęciami i wycinano je i wklejano do dokumentu co już świadczy że urząd był biedny. Istotnie jest odbitka Św Jerzego zabijającego kopia smoka ale ten herb to nie tylko Rosja bo Świety Jerzy był znany na długo przed powstaniem Rusi kijowskiej i pierwszymi człekokształtnymi Rosjanami a oglądają zdjęcia z wojny Ukr/Ros nie wiem czy z powrotem nie cofnęli się do Homo Erectus . 

• Super 1
Napisano
7 godzin temu, Landszaft napisał:

ta pieczęć wklejona to tak zwana sucha pieczęć odbijana na papierze czerpanym . jest odwrotnie wklejona czyli lustrzane odbicie . Prawdopodobnie brakło oryginalnego urzędowego papieru gdzie zabezpieczeniem papieru że jest urzędowy były takie pieczęcie już wybijane na kartkach papieru . Widać z uwagi że papier czerpany jest zdecydowanie droższy zamówiono karty z nadrukowanymi samymi pieczęciami i wycinano je i wklejano do dokumentu co już świadczy że urząd był biedny. Istotnie jest odbitka Św Jerzego zabijającego kopia smoka ale ten herb to nie tylko Rosja bo Świety Jerzy był znany na długo przed powstaniem Rusi kijowskiej i pierwszymi człekokształtnymi Rosjanami a oglądają zdjęcia z wojny Ukr/Ros nie wiem czy z powrotem nie cofnęli się do Homo 

Wszystkie chyba byly wybijane na zwykłym papierze a pozniej przekładane na czerpany,

Screenshot_20260408_050104_Chrome.jpg

Napisano

Raczej nie,  pieczęć sucha jest odbijana w drukarni w trakcie produkcji papieru tak samo jak znak wodny. Tak  że papier jest o dużej porowatości aby sucha pieczęć mogła być wybita , dlatego stosowano papier czerpany . Tu widać urząd  stosował normalny tani papier a zamówił tylko kilkadziesiąt kartek z wybitymi suchymi stemplami które wycinał a potem przyklejał na dokumencie . A że urzędnicy mieli w szerokim poważaniu tę wklejkę to widać że nawet odwrotnie ją  wklejali. Oczywiście taki dokument przez wklejkę był łatwiejszy w podrobieniu i oszustwie . 

Napisano
5 minut temu, Landszaft napisał:

Raczej nie,  pieczęć sucha jest odbijana w drukarni w trakcie produkcji papieru tak samo jak znak wodny. Tak  że papier jest o dużej porowatości aby sucha pieczęć mogła być wybita , dlatego stosowano papier czerpany . Tu widać urząd  stosował normalny tani papier a zamówił tylko kilkadziesiąt kartek z wybitymi suchymi stemplami które wycinał a potem przyklejał na dokumencie . A że urzędnicy mieli w szerokim poważaniu tę wklejkę to widać że nawet odwrotnie ją  wklejali. Oczywiście taki dokument przez wklejkę był łatwiejszy w podrobieniu i oszustwie . 

Czyli mozliwe ze to nie oryginal ?

Napisano

Oczywiście nie musi być stosowany papier czerpany ale musi mieć mała gęstość i porowatość aby suchy stempel w jeszcze wilgotnym papierze został mocno i równo odbity i tworzył fakturę trójwymiaru. 

Napisano
3 minuty temu, Landszaft napisał:

Oryginał jak najbardziej oryginał ale to tylko wskazuje że urząd był niemajetny. 

Dziękuję za odpowiedzi jeszcze zdjęcia pod światłem 

Messenger_creation_D8B116DE-73B6-4B0E-B90D-D2DAA6329788.jpeg

Messenger_creation_A2E2D250-81C0-49DB-B81E-D9B2DACC0B93.jpeg