Skocz do zawartości
  • 0

Rozmiary opon samolotowych

Pytanie

Napisano

Witam,

Czy ktoś z Was ma może wiedzę na temat tego w jakich samolotach stosowano opony o wymiarach:

313x115

173x80

303x70

??

Pozdrawiam

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

173x80 to bardzo mała opona a 303x70 znowu jest bardzo wąska jak na samoloty więc szukał bym w szybownictwie lub lekkich samolotach 1 osobowych samolotach sportowych 

• 0
Napisano (edytowane)

Dzięki za sugestie. Trochę szukałem wśród opon szybowcowych i kółkach ogonowych większych samolotów... ale te wymiary kompletnie do niczego mi nie pasują. Pomysł że mogą być to rozmiary opon lotniczych wziął się stąd że wszystkie te wartości wziąłem z pieczątek które znalazłem wraz z "Metryką opony lotniczej". Sama metryka wydaje się być z czasów głębokiego PRLu, ale pieczątki mają nieco bardziej archaiczny krój.

20251130_142908.jpg

20251201_203809.jpg

20251201_203831.jpg

Edytowane przez Wiking_667
  • 0
Napisano (edytowane)
W dniu 30.11.2025 o 18:32, Wiking_667 napisał:

Witam,

Czy ktoś z Was ma może wiedzę na temat tego w jakich samolotach stosowano opony o wymiarach:

313x115

173x80

303x70

A jesteś pewien, że to są opony systemu metrycznego? Bo jak na system metryczny to one mają wyjątkowo nietypowe wymiary.

Opony np. do szybowców Jantar, Bocian, Pirat i Puchacz oraz innych z tamtych czasów to opony 350 × 135. Z kolei opony do (starych już dziś) szybowców Cobra to opony 300 × 125.

I tak jest ze wszystkim, czego byś się nie dotknął. Opony do samolotów Szpak, Kania, Wilga to 500 × 150. Opony do motoszybowca Pegaz to 380 × 150 i 350 × 140.  Opony samolotu S-1 to 700 × 150. Opony samolotu Żak to 380 × 150.

I tak by można wyliczać w nieskończoność. Wszystkie polskie opony do sprzętu lotniczego mają w wymiarach na końcu 0 (wyjątkowo 5), a nie jakieś ułamki typu 3, 13, 15 itp.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
  • 0
Napisano (edytowane)

Bardzo ciekawy trop, nie wpadłem na to. Tym bardziej że - jak wspomniałem - moim zdaniem pieczątki wyglądają na dużo starsze niż sam dokument... a Polacy produkowali przed wojną np. PWSa-18 na licencji brytyjskiej. Dodam też że wśród pieczątek była jedna ewidentnie przedwojenna (ale z tematyki cywilnej). Co prawda mocno zdziwiłbym się gdyby rzeczywiście były to pamiątki po naszych z tego okresu... ale pomarzyć można :) Największy problem w tym że nie za bardzo umiem znaleźć informacje o rozmiarach opon samolotów/szybowców brytyjskich starszych typów. Pozostaje też pytanie czy opisy na pieczątkach napewno dotyczą rozmiarów opon... bo puki co jest to tylko moje przypuszczenie.

Edytowane przez Wiking_667
  • 0
Napisano
6 minut temu, Wiking_667 napisał:

Bardzo ciekawy trop, nie wpadłem na to.

Ja za to - przed napisaniem postu - sprawdziłem, co to jest za opona o dziwacznych, jak na Polskę, wymiarach 303 × 70. A to jest idealnie typoszereg 12 cali × 2 ¾ cala.