Puszczyk12 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Witam Czy to narzędzie? Wymiary około 21 mm x około 16 mm x około 5mm. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc
0 canabis.dw Napisano %s o %s Napisano %s o %s Może nie tyle narzedzie w sensie "epoki kamienia" ale jest spora szansa na to, ze jest to skałka od broni czarnoprochowej
0 Landszaft Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu nie jest to skałka do czarnoprochowca skałki są trapezoidalne i kamieniarze którzy je robili opracowali do perfekcji skuwanie krzemieni do idelanego kształtu . zwykły krzemień , puszczyk jest tyle stron na temat krzemieni na necie że wystarczy poczytać .
0 Landszaft Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu no i przydało by sie wyjąc z ołowiu i wyjdzie trapez . kiedys w Szczecinie koparki pare lat temu cos kopały na wałach chrobrego i wywaliły z ziemia multum skałek do pistoletów skałkowych . widac trafił operator koparki na stare fundamenty zakładu albo rusznikarskiego albo sklepu z bronia . zebrałem wtedy kilkanascie nie wiedząc co to jest . zawiozłem do muzeum Śląskiego " bo tam mieszkam i pracowałem w tym muzeum" i koledzy archeolodzy powiedzieli że to skałki do skałkowców . były dwa formaty tych skałek większe i mniejsze trapezy , ale tak obrobione jak by z pod maszyny wychodziły . Czyli kamieniarz doszedł doperfekcji obkuwania krzemienia aby wszystkie były praktycznie identyczne
Pytanie
Puszczyk12
Witam
Czy to narzędzie? Wymiary około 21 mm x około 16 mm x około 5mm.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi