bialawy Posted August 23 Posted August 23 Witam Coś takiego wpadło mi w ręce. W obiektyw google nie znajduje mi nic podobnego więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc o identyfikację. Może komuś się z czymś skojarzy? Pozdrawiam z góry dziękując za wszelką pomoc
0 bialawy Posted August 24 Author Posted August 24 Dodam tylko że te żółte ślady to pozostałości po złoceniu czyli element był pozłacany... Może komuś z czymś się skojarzy... Pozdrawiam z góry dziękując za pomoc w ID
0 bialawy Posted August 24 Author Posted August 24 Ciekawe spostrzeżenie. Muszę poszukać czegoś podobnego w kościelnych precjozach. Ale czy tam tak ordynarnie gruba wytłoczkę miedzianą by tak zlocili? Ciekawe...
0 Erih Posted August 24 Posted August 24 Akurat w wypadku kościelnych precjozów miedziana wytłoczka z pozłotką nie byłaby niczym dziwnym.
0 dejvid Posted August 25 Posted August 25 12 godzin temu, bialawy napisał: Ciekawe spostrzeżenie. Muszę poszukać czegoś podobnego w kościelnych precjozach. Ale czy tam tak ordynarnie gruba wytłoczkę miedzianą by tak zlocili? Ciekawe... destrukt korony Jezusa może
0 bialawy Posted August 25 Author Posted August 25 Tak poszukałem w tym kierunku i może być to najprawdopodobniej pozostałość po promienistej nimbie... Bardzo ładny przykład w linku poniżej (nawet kształt bardzo podobny) https://i-antyki.pl/ikona-swieci-zosima-i-sawatyj-solowieccy.html Dzięki za wszelkie uwagi...
0 bialawy Posted August 25 Author Posted August 25 Ewentualnie tutaj z obramówka... I tu pewnie jest właśnie dokładne pochodzenie elementu... https://i-antyki.pl/2616,ikona-matka-boza-kazanska.html
0 Erih Posted August 25 Posted August 25 Nimb nie jest rodzaju żeńskiego - nie żebym się czepiał, tak tylko dla informacji.
0 bialawy Posted August 26 Author Posted August 26 9 godzin temu, Erih napisał: Nimb nie jest rodzaju żeńskiego - nie żebym się czepiał, tak tylko dla informacji. Tak jest. "Moja mea culpa". Powinno być "pozostałość po promienistym nimbie" Grunt że udało się namierzyć pochodzenie fragmentu miedzianego wieńca. Pozdrawiam
Question
bialawy
Witam
Coś takiego wpadło mi w ręce. W obiektyw google nie znajduje mi nic podobnego więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc o identyfikację. Może komuś się z czymś skojarzy?
Pozdrawiam z góry dziękując za wszelką pomoc
9 answers to this question
Recommended Posts