bialawy Napisano 23 Sierpień Napisano 23 Sierpień Witam Coś takiego wpadło mi w ręce. W obiektyw google nie znajduje mi nic podobnego więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc o identyfikację. Może komuś się z czymś skojarzy? Pozdrawiam z góry dziękując za wszelką pomoc
0 bialawy Napisano 24 Sierpień Autor Napisano 24 Sierpień Dodam tylko że te żółte ślady to pozostałości po złoceniu czyli element był pozłacany... Może komuś z czymś się skojarzy... Pozdrawiam z góry dziękując za pomoc w ID
0 bialawy Napisano 24 Sierpień Autor Napisano 24 Sierpień Ciekawe spostrzeżenie. Muszę poszukać czegoś podobnego w kościelnych precjozach. Ale czy tam tak ordynarnie gruba wytłoczkę miedzianą by tak zlocili? Ciekawe...
0 Erih Napisano 24 Sierpień Napisano 24 Sierpień Akurat w wypadku kościelnych precjozów miedziana wytłoczka z pozłotką nie byłaby niczym dziwnym.
0 dejvid Napisano 25 Sierpień Napisano 25 Sierpień 12 godzin temu, bialawy napisał: Ciekawe spostrzeżenie. Muszę poszukać czegoś podobnego w kościelnych precjozach. Ale czy tam tak ordynarnie gruba wytłoczkę miedzianą by tak zlocili? Ciekawe... destrukt korony Jezusa może
0 bialawy Napisano 25 Sierpień Autor Napisano 25 Sierpień Tak poszukałem w tym kierunku i może być to najprawdopodobniej pozostałość po promienistej nimbie... Bardzo ładny przykład w linku poniżej (nawet kształt bardzo podobny) https://i-antyki.pl/ikona-swieci-zosima-i-sawatyj-solowieccy.html Dzięki za wszelkie uwagi...
0 bialawy Napisano 25 Sierpień Autor Napisano 25 Sierpień Ewentualnie tutaj z obramówka... I tu pewnie jest właśnie dokładne pochodzenie elementu... https://i-antyki.pl/2616,ikona-matka-boza-kazanska.html
0 Erih Napisano 25 Sierpień Napisano 25 Sierpień Nimb nie jest rodzaju żeńskiego - nie żebym się czepiał, tak tylko dla informacji.
0 bialawy Napisano 26 Sierpień Autor Napisano 26 Sierpień 9 godzin temu, Erih napisał: Nimb nie jest rodzaju żeńskiego - nie żebym się czepiał, tak tylko dla informacji. Tak jest. "Moja mea culpa". Powinno być "pozostałość po promienistym nimbie" Grunt że udało się namierzyć pochodzenie fragmentu miedzianego wieńca. Pozdrawiam
Pytanie
bialawy
Witam
Coś takiego wpadło mi w ręce. W obiektyw google nie znajduje mi nic podobnego więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc o identyfikację. Może komuś się z czymś skojarzy?
Pozdrawiam z góry dziękując za wszelką pomoc
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi