Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 59 minut temu, formoza58 napisał: Jw. @formoza58 Należy Ci się butelka najlepszego francuskiego szampana rocznik 1918 Na takie zdjęcie żołnierza WP czekałem i się doczekałem. Pokazałeś na tej fotografii nie jeden wzór amerykańskich butów kawaleryjskich, ale dwa. Jak napisałem w tym długim poście nie pokazywałem tych butów, żeby nie robić natłoku niepewnych informacji, ale teraz sprawy już wyglądają inaczej. W tym Twoim zdjęciu widzimy amerykańskie buty zaznaczone poniżej strzałką. Były to buty noszone zarówno przez amerykańskich żołnierzy niższych stopni, jak poniżej... ...jak również przez generalicję US Army, jak np. przez generała Huntera Liggetta, jak poniżej. I takie same buty nosili amerykańscy lotnicy Eskadry Lafayette, jak poniżej. Cytuj
formoza58 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Dzięki za info, bowiem do tej pory myślałem , że to buty wojsk automobilnych. Czemu? Ponieważ zdjęć żołnierzy tej broni jest znacznie więcej , niż Lotników i Kawalerzystów. Mało tego, pojawiały się w pierwszej połowie lat dwudziestych, kiedy we wspomnianych dwóch broniach zaczęto przestrzegać regulaminów mundurowych. PS. A może zamiast elitarnej butelki szampana, butelka Krakena? ;-) I dwa typy butów w amerykańskim 3 Regimencie Kawalerii... Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s (edytowane) Pewnie to było jak zawsze i wszędzie w pierwszowojennej i drugowojennej US Army - co się komu udało dostać od kwatermistrza jednostki, albo co się udało kupić w wojskowym sklepie PX, albo co się udało kupić u cywilnego dealera firm obuwniczych to się nosiło bez względu na to, czy to byli piechocińcy, kawalerzyści, kurierzy motocyklowi, kierowcy pojazdów, czy lotnicy. A potem zbieranina tego towaru trafiała do Wojska Polskiego. PS Masa generałów amerykańskich nosiła ten wzór butów - chyba zgodnie ze szpanowaniem gadżetami kawaleryjskimi, bo (w świetle tej manii, którą wspomniałem wcześniej) nie sądzę, żeby generalicja chciała „szpanować” butami kurierów motocyklowych. Edytowane %s o %s przez Jedburgh_Ops Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 24 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał: PS Masa generałów amerykańskich nosiła ten wzór butów - chyba zgodnie ze szpanowaniem gadżetami kawaleryjskimi. Poniżej jest pierwszowojenny sztab generała Pershinga złożony z jego generałów. Widać tam generałów w dwóch wykonaniach tych butów. Cytuj
Sedco Express Napisano %s o %s Napisano %s o %s 4.Eskadra Toruńska - Hrubieszów koniec lipca 1920 r. Nr 1 - ppor.pil. Józef Szyfter Nr 2 - kpt.pil. Henryk Rybka (dca) Nr 3 - por.obs. Gabriel Milczewski Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Super zdjęcia, bardzo dziękuję. Widać kolejne wykonanie butów z haczykami oraz te buty, które w powyższym poście noszą amerykańscy lafajetczycy, generałowie US Army oraz żołnierz z czasu amerykańskiej interwencji w Rosji 1918-1920. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Ta barwa po amerykańsku nazywała się „Army russet”. Jaka to barwa to słowami bardzo trudno opisać, bo to nie jest zwykły brąz, ale tutaj jest ta barwa bardzo dobrze oddana. Oczywiście na wyrobach skórzanych były dziesiątki odcieni tej barwy, bo w garbarstwie tak samo jak w tekstyliach bardzo trudno utrzymać stuprocentową powtarzalność barw, a już szczególnie podczas wojen, gdy różnie bywa z dostawami pigmentów. Ale na wskazanej stronie jest to dokładnie to, o co chodzi i rzeczy (buty, kabury, pasy i inne) dokładnie w tej barwie było najwięcej. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Taka jeszcze uwaga dodatkowa. Nie wiem, jakie były, czy w ogóle były, i ewentualnie na jakim etapie rozwoju WP przepisy dotyczące koloru butów? Bo jeśli w jakimś pułku, dywizji, albo w całym WP np. wymagano barwy czarnej dla obuwia to dla tych wszystkich amerykańskich butów w tym brązowo-rdzawym kolorze „Army russet” dawało się to zrobić. Poniżej jest przykład z epoki wojny w Wietnamie. Amerykańskie kabury pistoletowe M1916 na czterdziestkę piątkę dotrwały aż do wojny wietnamskiej, przy czym wtedy obowiązywał już u Amerykanów kolor czarny dla obuwia, pasów i całej wojskowej galanterii skórzanej. W związku z tym silnie pastowano te pierwszowojenne i drugowojenne kabury M1916 (a przynajmniej tu, gdzie było widać) na czarno. I jakoś to nawet wyglądało. Poniżej przykład takiej przepastowanej na czarno kabury. Od frontu niby czarna... ...a od tyłu już dawano sobie spokój z pastowaniem. Więc jeśli w WP wymagano z czasem koloru czarnego dla obuwia to zapewne ten sam numer dawało się zrobić i z tymi butami US Cavalry. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 14 godzin temu, formoza58 napisał: Dzięki. I jeszcze Lotnicy z Francji. Jeszcze inne wykonanie tych butów - 16-haczykowe. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu Omówione powyżej amerykańskie buty ładnie widać też w poniższym poście Formozy: Postaci pierwsza z lewej i pierwsza z prawej noszą buty omówione na tej stronie wątku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi