grzybek836 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Witam,w posiadaniu pocisk minie-waga 52g,wys 2,2cm,szer 1,8cm-spłonka zaślepiona,z przodu otwór.Prosze o weryfikację.Powstanie styczniowe?Lubelskie ok.rzeki Bug Cytuj
0 Landszaft Napisano %s o %s Napisano %s o %s a gdzie ty tam masz spłonkę ??? Pocisk typu "Minie" stosowany w kapiszonowcach z gwintowaną lufą . Jedyną ciekawostką jest ten otwór z przodu i brak wyżłobienia z tyłu pocisku . Zazwyczaj pociski typu Minie miały z tyłu wyżłobienie "ale nie zawsze" aby gazy prochowe rozparły ołów w przewodzie lufy i nacięcia dobrze spasowały się z gwintem . Nabój dostawał wtedy ruch wirowy przez co był bardzo celny i miał większy zasięg . Pocisków typu Minie było skolko ugodno , tak że jak trafimy na teren gdzie prowadzono walki z tym typem karabinu to może sie okazać że każdy nabój inny . Kompletnie nie wiem po co ten otwór z przodu . Bardziej mi pasuje na nabój współczesny do breneki , bo spotkałem sie z nabojem breneki z dziurką z przodu i wtedy tył nie musi posiadać wyżłobienia Cytuj
0 Landszaft Napisano %s o %s Napisano %s o %s Tfu - nie nabój dostawał ruch wirowy a pocisk !! , Zamiast przeczytać co pisze to klepnąłem a teraz widzę kulfony z tym nabojem a ma być wszedzie pocisk Cytuj
0 hipolit-O4 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Pocisk z otworem powodował poważniejsze obrażenia. 1 Cytuj
0 Landszaft Napisano %s o %s Napisano %s o %s Hipolit to wiem po co ta dziurka , ale to czasy XX wieku takie pociski . A tu mamy raczej XIX wieczny co wynika z utlenienia ołowiu . No nie spotkałem w literaturze XIX wiecznej o broni takich kulek z otworem z przodu. Mimo że naboi czy to Minie czy Wilkinsona lub innych twórców jest multum . 1 Cytuj
0 grzybek836 Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 2 godziny temu, Landszaft napisał: a gdzie ty tam masz spłonkę ??? Pocisk typu "Minie" stosowany w kapiszonowcach z gwintowaną lufą . Jedyną ciekawostką jest ten otwór z przodu i brak wyżłobienia z tyłu pocisku . Zazwyczaj pociski typu Minie miały z tyłu wyżłobienie "ale nie zawsze" aby gazy prochowe rozparły ołów w przewodzie lufy i nacięcia dobrze spasowały się z gwintem . Nabój dostawał wtedy ruch wirowy przez co był bardzo celny i miał większy zasięg . Pocisków typu Minie było skolko ugodno , tak że jak trafimy na teren gdzie prowadzono walki z tym typem karabinu to może sie okazać że każdy nabój inny . Kompletnie nie wiem po co ten otwór z przodu . Bardziej mi pasuje na nabój współczesny do breneki , bo spotkałem sie z nabojem breneki z dziurką z przodu i wtedy tył nie musi posiadać wyżłobienia Napisałem spłonkę,bo tak mi się skojarzył tył pocisku;-) Cytuj
Pytanie
grzybek836
Witam,w posiadaniu pocisk minie-waga 52g,wys 2,2cm,szer 1,8cm-spłonka zaślepiona,z przodu otwór.Prosze o weryfikację.Powstanie styczniowe?Lubelskie ok.rzeki Bug
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi