Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie

Napisano

Witam,w posiadaniu pocisk minie-waga 52g,wys 2,2cm,szer 1,8cm-spłonka zaślepiona,z przodu otwór.Prosze o weryfikację.Powstanie styczniowe?Lubelskie ok.rzeki Bug

IMG_20250316_125946.jpg

IMG-20250316-WA0003.jpeg

IMG-20250316-WA0001.jpeg

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

a gdzie ty tam masz spłonkę ??? Pocisk typu "Minie" stosowany w kapiszonowcach z gwintowaną lufą . Jedyną ciekawostką jest ten otwór z przodu i brak wyżłobienia z tyłu pocisku . Zazwyczaj pociski typu Minie miały z tyłu wyżłobienie "ale nie zawsze"  aby gazy prochowe rozparły ołów w przewodzie lufy i nacięcia dobrze spasowały się z gwintem . Nabój dostawał wtedy ruch wirowy przez co był bardzo celny i miał większy zasięg . Pocisków typu Minie było skolko ugodno , tak że jak trafimy na teren gdzie prowadzono walki z tym typem karabinu to może sie okazać że każdy nabój inny . Kompletnie nie wiem po co ten otwór z przodu . Bardziej mi pasuje na nabój współczesny do breneki , bo spotkałem sie z nabojem breneki z dziurką z przodu i wtedy tył nie musi posiadać wyżłobienia

• 0
Napisano

Tfu - nie nabój dostawał ruch wirowy a pocisk !! , Zamiast przeczytać co pisze to klepnąłem a teraz widzę kulfony z tym nabojem a ma być wszedzie pocisk

• 0
Napisano

Hipolit to wiem po co ta dziurka , ale to  czasy XX wieku takie pociski . A tu mamy raczej XIX wieczny co wynika z utlenienia ołowiu . No nie spotkałem w literaturze XIX wiecznej o broni takich kulek z otworem z przodu. Mimo że naboi czy to Minie czy Wilkinsona lub innych twórców jest multum .

• Super 1
  • 0
Napisano
2 godziny temu, Landszaft napisał:

a gdzie ty tam masz spłonkę ??? Pocisk typu "Minie" stosowany w kapiszonowcach z gwintowaną lufą . Jedyną ciekawostką jest ten otwór z przodu i brak wyżłobienia z tyłu pocisku . Zazwyczaj pociski typu Minie miały z tyłu wyżłobienie "ale nie zawsze"  aby gazy prochowe rozparły ołów w przewodzie lufy i nacięcia dobrze spasowały się z gwintem . Nabój dostawał wtedy ruch wirowy przez co był bardzo celny i miał większy zasięg . Pocisków typu Minie było skolko ugodno , tak że jak trafimy na teren gdzie prowadzono walki z tym typem karabinu to może sie okazać że każdy nabój inny . Kompletnie nie wiem po co ten otwór z przodu . Bardziej mi pasuje na nabój współczesny do breneki , bo spotkałem sie z nabojem breneki z dziurką z przodu i wtedy tył nie musi posiadać wyżłobienia

Napisałem spłonkę,bo tak mi się skojarzył tył pocisku;-)