Jump to content

Question

Posted

Uprzejmie proszę o pomoc w identyfikacji widocznej na załączonych zdjęciach płytki (wymiary 13x6 cm ocynkowana) koreluje ona z widoczna płytka na poglądowej tablicy dotyczącej nabojów Mosin ale czym była w istocie ta płytka ? ktos coś mógłby podpowiedzieć?

img-PxELIM.jpg

IMG_20250302_111626687.jpg

IMG_20250302_111643184_HDR.jpg

4 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Obawiam się, że na tablicy poglądowej to nie jest blaszka a raczej "stalowa" grubsza płyta która wizualizuje jak zachowuje się pocisk w kontakcie z takim celem. 

Ale czym była twoja blaszka? No chyba była celem. Myślę że była elementem czegoś większego co zostało ostrzelane. Trzeba by się raczej skupić na samych otworach żeby określić przedział kalibru

• 0
Posted

Na moje oko blaszka nie była celem ostrzału, tylko jakimś mocowaniem, które zostało siłowo zerwane.

• 0
Posted
9 godzin temu, Erih napisał:

Na moje oko blaszka nie była celem ostrzału, tylko jakimś mocowaniem, które zostało siłowo zerwane.

Patrząc na symetrię otworów możesz mieć rację że coś zostało podłożone pod blaszkę na środku i siłowo wyrwane. Jednak nawet w cienkiej blasze ciężko jest wyrwać takie strzępy. Osobiście dalej nie wykluczam przestrzelin 

• 0
Posted

dziękuję bardzo za uwagi kolegów, znaleziona płytka pochodzi z obszaru domniemanych działań I ws i automatycznie skojarzyła mi się (byc moze na siłę) z dołączoną tablicą poglądową, uwaga kolegi Kee że płytka na tablicy ma obrazować działanie pocisku wydaje się jak najbardziej racjonalna i trafna i  w tej sytuacji znaleziona płytka nie jest obiektem militarnym ale cywilnym, widoczne otwory z pewnością nie pochodza z przestrzeleń z uwagi na idealną symetrycznosc jak i średnicę (wykluczająca pociski karabinowe w każdym razie). Dziękuję Panom za merytoryczne uwagi.