heralekk Napisano 25 Luty Napisano 25 Luty Witam. W tytule napisałem narzędzie ponieważ niezbyt wiem pod co to podciągnąć, pierwszy raz sie z takim czyms spotykam, narzedzie jubilera? moze wojskowe? Po środku napis Berlin oraz sygnatura Pruskiego orzełka. 1 pfenning dla skali, material to chyba mosiądz.
1 heralekk Napisano 25 Luty Autor Napisano 25 Luty 2 godziny temu, karpik napisał: https://de.m.wikipedia.org/wiki/Apothekergewicht Twój ma wagę 2 skrupułów- czyli powinien ważyć ok.2,3 grama. Sprawdź. "Skrupuł, najmniejsza rzymska jednostka miary masy, odpowiadająca 1,137 grama, równa 1/24 uncji, czyli 1/288 funta rzymskiego (libra)" Niesamowite, nigdy w życiu bym do tego nie doszedł! Bardzo dziękuje za pomoc, forum nigdy nie zawodzi…
0 karpik Napisano 25 Luty Napisano 25 Luty (edytowane) Jest to odważnik. Nie pamiętam tylko monetarny czy apteczny. Edytowane 25 Luty przez karpik
0 heralekk Napisano 25 Luty Autor Napisano 25 Luty Godzinę temu, karpik napisał: Jest to odważnik. Nie pamiętam tylko monetarny czy apteczny. wystepowaly bez zadnego oznaczenia wagi?
0 heralekk Napisano 25 Luty Autor Napisano 25 Luty Godzinę temu, karpik napisał: Jest to odważnik. Nie pamiętam tylko monetarny czy apteczny. kurcze, nic podobnego nie znalazlem w czelusciach internetu
0 karpik Napisano 25 Luty Napisano 25 Luty Ilość tych kółek była chyba wyznacznikiem wagi. Będę miał czas to poszukam. Kiedyś też taki trafiłem i identyfikowałem. Może nawet tu.
0 karpik Napisano 25 Luty Napisano 25 Luty (edytowane) https://de.m.wikipedia.org/wiki/Apothekergewicht Twój ma wagę 2 skrupułów- czyli powinien ważyć ok.2,3 grama. Sprawdź. "Skrupuł, najmniejsza rzymska jednostka miary masy, odpowiadająca 1,137 grama, równa 1/24 uncji, czyli 1/288 funta rzymskiego (libra)" Edytowane 25 Luty przez karpik 2
Pytanie
heralekk
Witam. W tytule napisałem narzędzie ponieważ niezbyt wiem pod co to podciągnąć, pierwszy raz sie z takim czyms spotykam, narzedzie jubilera? moze wojskowe?
Po środku napis Berlin oraz sygnatura Pruskiego orzełka.
1 pfenning dla skali, material to chyba mosiądz.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi