heralekk Posted February 25, 2025 Posted February 25, 2025 Witam. W tytule napisałem narzędzie ponieważ niezbyt wiem pod co to podciągnąć, pierwszy raz sie z takim czyms spotykam, narzedzie jubilera? moze wojskowe? Po środku napis Berlin oraz sygnatura Pruskiego orzełka. 1 pfenning dla skali, material to chyba mosiądz.
1 heralekk Posted February 25, 2025 Author Posted February 25, 2025 2 godziny temu, karpik napisał: https://de.m.wikipedia.org/wiki/Apothekergewicht Twój ma wagę 2 skrupułów- czyli powinien ważyć ok.2,3 grama. Sprawdź. "Skrupuł, najmniejsza rzymska jednostka miary masy, odpowiadająca 1,137 grama, równa 1/24 uncji, czyli 1/288 funta rzymskiego (libra)" Niesamowite, nigdy w życiu bym do tego nie doszedł! Bardzo dziękuje za pomoc, forum nigdy nie zawodzi…
0 karpik Posted February 25, 2025 Posted February 25, 2025 (edited) Jest to odważnik. Nie pamiętam tylko monetarny czy apteczny. Edited February 25, 2025 by karpik
0 heralekk Posted February 25, 2025 Author Posted February 25, 2025 Godzinę temu, karpik napisał: Jest to odważnik. Nie pamiętam tylko monetarny czy apteczny. wystepowaly bez zadnego oznaczenia wagi?
0 heralekk Posted February 25, 2025 Author Posted February 25, 2025 Godzinę temu, karpik napisał: Jest to odważnik. Nie pamiętam tylko monetarny czy apteczny. kurcze, nic podobnego nie znalazlem w czelusciach internetu
0 karpik Posted February 25, 2025 Posted February 25, 2025 Ilość tych kółek była chyba wyznacznikiem wagi. Będę miał czas to poszukam. Kiedyś też taki trafiłem i identyfikowałem. Może nawet tu.
0 karpik Posted February 25, 2025 Posted February 25, 2025 (edited) https://de.m.wikipedia.org/wiki/Apothekergewicht Twój ma wagę 2 skrupułów- czyli powinien ważyć ok.2,3 grama. Sprawdź. "Skrupuł, najmniejsza rzymska jednostka miary masy, odpowiadająca 1,137 grama, równa 1/24 uncji, czyli 1/288 funta rzymskiego (libra)" Edited February 25, 2025 by karpik 2
Question
heralekk
Witam. W tytule napisałem narzędzie ponieważ niezbyt wiem pod co to podciągnąć, pierwszy raz sie z takim czyms spotykam, narzedzie jubilera? moze wojskowe?
Po środku napis Berlin oraz sygnatura Pruskiego orzełka.
1 pfenning dla skali, material to chyba mosiądz.
6 answers to this question
Recommended Posts