thorgal77 Napisano 4 Luty Napisano 4 Luty Czasami trafiają się takie miedziane cienkie pierścienie ozdobne. Zawsze identyczne. Czy dobrze mniemam, że mogą być elementem wykończenia cybucha fajki niemieckiej?
0 Catadero Napisano 4 Luty Napisano 4 Luty Można lata zmarnować na tłumaczeniu, co to jest "CYBUCH". A i tak ,,, dym nie bucha z cybucha". 1
0 Erih Napisano 4 Luty Napisano 4 Luty 12 godzin temu, toska napisał: Element palnika lampy naftowej? Ten pierścień tuż pod kloszem. W popularnych modelach jego średnica była zdaje się w miarę powtarzalna, żeby móc dopasowywać kominy (szkła) bez wielkiego kombinowania.
0 thorgal77 Napisano 4 Luty Autor Napisano 4 Luty Erih, toska - dzięki za właściwy trop. Dokładnie takiego elementu nie znalazłem w sieci, ale jest wielce prawdopodobne, że ten element trzymał szklany klosz. Catadero - masz rację, powielam błędne nazewnictwo, które już tak się przyjęło w mowie potocznej. Szedłem w kierunku fajek, bo kiedyś znalazłem główkę porcelanową z posrebrzanym koszyczkiem a tutaj mógł być jakiś prostszy ozdobnik. Dzięki koledzy. Pozdrawiam
Pytanie
thorgal77
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi