Rafik89 Napisano 20 Styczeń Napisano 20 Styczeń Witam; Znalezione zostało na polu. Przedmiot ma 15 cm długości. Na końcach ma takie jakby chaczyki. Proszę forumowiczów o identyfikacje. wielkie DZIĘKI. Cytuj
0 Kee Napisano 20 Styczeń Napisano 20 Styczeń Tym się spina łańcuch który biegł przez środek wozu konnego. Trzymał kłonice. Cytuj
0 toska Napisano 20 Styczeń Napisano 20 Styczeń Nie to żebym się czepiał ale łańcuch trzymał gnojowice/burty a kłonice to cztery podpory powyższych po rogach wozu . 1 Cytuj
0 Kee Napisano 21 Styczeń Napisano 21 Styczeń (edytowane) To prawda uściślając. U mnie w wozach zawsze przechodził przez środkowe kłonice(lub wzmocnienia wozu) spinając je ze sobą co trzymało burty. Myślę że nie minąłem się wiele z prawda ;) Lata temu to było i człowiek już nie koniecznie pamięta co się z czym jadło. Jednak ślad tej spinki dalej mam odciśnięty na tyłku bo kilometrach jazdy na tym za dzieciaka. Edytowane 21 Styczeń przez Kee Cytuj
0 slav7 Napisano 21 Styczeń Napisano 21 Styczeń A mi to wygląda na wędzidło. Zwykle spotyka się ten element z dwóch części, ale takie też były. Kształt i wymiar się zgadza. Przy łańcuchu była spinka najczęściej wygięta w literę S, albo prosty acz zmyślny spinacz. Cytuj
0 Rafik89 Napisano 21 Styczeń Autor Napisano 21 Styczeń Hejka; Każda odpowiedź albo podpowiedź jest ważna i warta rozważenia. Pozdro dla Forumowiczów. Cytuj
0 Catadero Napisano 21 Styczeń Napisano 21 Styczeń Wędzidła wykonywane były z bardzo dobrej gatunkowo stali. Takie g... to by koniowi pysk zniszczyło raz dwa, a jako spinacz nadaje się w sam raz. Cytuj
0 Rafik89 Napisano 21 Styczeń Autor Napisano 21 Styczeń Cyt; ,,Takie g... to by koniowi pysk zniszczyło raz dwa, a jako spinacz nadaje się w sam raz”. To prawda. Cytuj
Pytanie
Rafik89
Witam;
Znalezione zostało na polu.
Przedmiot ma 15 cm długości.
Na końcach ma takie jakby chaczyki.
Proszę forumowiczów o identyfikacje.
wielkie DZIĘKI.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi