kommark Napisano 12 Grudzień 2024 Napisano 12 Grudzień 2024 Co mozna powiedziec o tym egzemplarzu na podstawie sygnatur, dziekuje z góry
0 toyotomi Napisano 12 Grudzień 2024 Napisano 12 Grudzień 2024 Czołem. Jedno co można - na pewno - powiedzieć, to ta szabla to żaden "duży blucher" - czegoś takiego nie było. pzdr. stani
0 kommark Napisano 12 Grudzień 2024 Autor Napisano 12 Grudzień 2024 Dziekuje za szybką odpowiedz . Co do nazwy taka potoczna nazwa tej szabli funkcjonuje nie tylko u nas także w Niemczech -Preußischer Kampfsäbel Modell 1811 (Blüchersäbel). Jaka jest prawidłowa jej nazwa i co mozna powiedziec patrząc na sygnatury o tym konkretnym egzemplarzu?
0 toyotomi Napisano 12 Grudzień 2024 Napisano 12 Grudzień 2024 Czołem. 2 godziny temu, kommark napisał: taka potoczna nazwa tej szabli funkcjonuje nie tylko u nas także w Niemczech -Preußischer Kampfsäbel Modell 1811 (Blüchersäbel). Zgadza się - jak najbardziej. Tylko gdzie w tej niemieckiej nazwie znajdziemy przymiotnik - "duży" (chociażby z niemieckiego - "groß")...? pzdr. stani.
0 kommark Napisano 13 Grudzień 2024 Autor Napisano 13 Grudzień 2024 potocznie za małego Bluchera uznajemy Szabla Pruska wz. 1848 obie szable na fotkach bardzo zblizone , a ,,duży,, lub ,,mały,, wyjasnia sprawe definitywnie. Podobnie jak nazwa Pekin nie ma czegos takiego w Warszawie a wiekszosć z nas wie ze chodzi o Pałac Kultury i Nauki
0 toyotomi Napisano 13 Grudzień 2024 Napisano 13 Grudzień 2024 Czołem. 2 godziny temu, kommark napisał: potocznie za małego Bluchera uznajemy ....kto uznaje....? 2 godziny temu, kommark napisał: obie szable na fotkach bardzo zblizone , Szabel z taka oprawą jak 1811-tka - jest kilka modeli. Proponuję wprowadzić dodatkowo przymiotniki "średni", "po-średni" i "całkiem malutki". A co i jak w Warszawie nazywają, to wisi mi kalafiorem.. pzdr. stani 1
0 kommark Napisano 13 Grudzień 2024 Autor Napisano 13 Grudzień 2024 Dziękuje . Także za lekcje niemieckiego po 18 latach w Monachium niektóre słowa juz mi z głowy wyparowały. Pozdrawiam
0 bert.F Napisano 14 Grudzień 2024 Napisano 14 Grudzień 2024 (edytowane) W dniu 12.12.2024 o 13:09, kommark napisał: o mozna powiedziec o tym egzemplarzu na podstawie sygnatur, dziekuje z góry Grzbiet głowni numer magazynowy( nie zgody z numerem na pochwie) , pochwa numer magazynowy 675 ,skład Berlin-Spandau , seria 5. G.T -Garde -Train-Bataillon ( stary przydział wykasowany) ,nowy G.T.B- nie jestem pewien ale wychodzi na przydział do feldbackerei , piekarni polowej. co do nazewnictwa , wiem że nieprawidłowe , ale spotkałem się z takim określeniem jak kleiner Blucher, chodziło o model 1848 Edytowane 14 Grudzień 2024 przez bert.F x
Pytanie
kommark
Co mozna powiedziec o tym egzemplarzu na podstawie sygnatur, dziekuje z góry
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi