Skocz do zawartości
  • 0

Szabka duży Bucher 1811 sygnatury

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Dziekuje  za szybką  odpowiedz  . Co do nazwy   taka potoczna nazwa tej szabli funkcjonuje  nie tylko u nas także w Niemczech -Preußischer Kampfsäbel Modell 1811 (Blüchersäbel). 

Jaka jest prawidłowa jej nazwa  i co mozna  powiedziec patrząc na sygnatury o tym konkretnym egzemplarzu?

• 0
Napisano

Czołem.

2 godziny temu, kommark napisał:

taka potoczna nazwa tej szabli funkcjonuje  nie tylko u nas także w Niemczech -Preußischer Kampfsäbel Modell 1811 (Blüchersäbel).

Zgadza się - jak najbardziej. 

Tylko gdzie w tej niemieckiej nazwie znajdziemy przymiotnik - "duży(chociażby z niemieckiego - "groß")...?

pzdr.

stani.

• 0
Napisano

potocznie za małego   Bluchera  uznajemy Szabla Pruska wz. 1848  obie szable na  fotkach bardzo zblizone ,  a  ,,duży,,  lub ,,mały,, wyjasnia  sprawe definitywnie.  Podobnie  jak nazwa Pekin  nie ma czegos takiego w Warszawie  a  wiekszosć z nas wie ze  chodzi o Pałac Kultury i Nauki

• 0
Napisano

Czołem.

potocznie za małego   Bluchera  uznajemy

....kto uznaje....?

obie szable na  fotkach bardzo zblizone , 

Szabel z taka oprawą jak 1811-tka - jest kilka modeli.

Proponuję wprowadzić dodatkowo przymiotniki "średni", "po-średni" i "całkiem malutki".

A co i jak w Warszawie nazywają, to wisi mi kalafiorem..

pzdr.

stani

• Haha 1
  • 0
Napisano

Dziękuje .  Także za lekcje niemieckiego  po  18 latach w Monachium  niektóre słowa juz  mi z głowy wyparowały. Pozdrawiam

• 0
Napisano (edytowane)
W dniu 12.12.2024 o 13:09, kommark napisał:

o  mozna powiedziec o tym egzemplarzu   na podstawie sygnatur, dziekuje  z góry

Grzbiet głowni numer magazynowy( nie zgody z numerem na pochwie) , pochwa numer magazynowy 675 ,skład Berlin-Spandau , seria 5. 

G.T -Garde -Train-Bataillon  ( stary przydział wykasowany) ,nowy G.T.B- nie jestem pewien ale wychodzi na przydział do feldbackerei  , piekarni polowej.

co do nazewnictwa , wiem że nieprawidłowe , ale spotkałem się z takim określeniem jak kleiner Blucher, chodziło o model 1848

Edytowane przez bert.F
x