Skocz do zawartości

ORP.`` Jastrząb``

Rekomendowane odpowiedzi

4 listopada 1941 roku w bazie New London-USA, okręt został oficjalnie wycofany ze służby w marynarce amerykanskiej i jednocześnie przekazany Wielkiej Brytanii, jako HMS P-551, z natychmiastową dzierzawa jednostki przez rząd brytyjski polskiej marynarce. Pierwotnie na okręcie miała być podniesiona bandera brytyjska, a polska dopiero poza amerykańskimi wodami terytorialnymi, lecz na skutek zabiegów dowódcy okrętu kpt. mar. Boleslawa Romanowskiego , władze wyraziły zgodę na podniesienie od razu bandery polskiej, co nastapilo o godzinie 16.15. 12 listopada 1941 roku, w Groton, miał miejsce chrzest okrętu – P-551 otrzymał imię "Jastrząb"

image.thumb.jpeg.e6dd27e9925a648d02334106e952ca6b.jpeg

Edytowane przez finger66

Taka jest tematyka i zakres czasowy forum:

IIRP - Wojsko Polskie 1918-1939

ORP "JASTRZĄB" nijak się wpisuje w ten zakres czasowy.

Może jednak warto trzymać się reguł bo zaraz zrobi się bałagan - ktoś będzie wstawiał temat o dywizjonach

lotniczych w Wielkiej Brytanii, inny o 1-ej Dywizji Pancernej czy Brygadzie Karpackiej....

:-) No Sebek, jako moderator tego wątku, od Ciebie zależy ,  czy  będzie  jego  kontynuacja. Na takie dictum  bardzo wrażliwego " cenzora", ktory , tak myślę, ma w " rufie" tematy, które wymienił. Coś się musi dziać , Otton, dać znak, że istniejesz na forum. No to zaistniałeś... Zwróc jednak uwagę, że " Jastrząb" jest to sporadyk, chyba, ze Ty zaczniesz po złości  umieszczać w tym dziale  dywizjony lotnicze ect... 

Swoją drogą, dobrze, ze się odezwałeś, choć w takiej formie i cieszę się, ze jak zawsze w dobrej kondycji ;-)

3 godziny temu, formoza58 napisał:

) No Sebek, jako moderator tego wątku, od Ciebie zależy ,  czy  będzie  jego  kontynuacja. Na takie dictum  bardzo wrażliwego " cenzora", ktory , tak myślę, ma w " rufie" tematy, które wymienił. Coś się musi dziać , Otton, dać znak, że istniejesz na forum. No to zaistniałeś... Zwróc jednak uwagę, że " Jastrząb" jest to sporadyk, chyba, ze Ty zaczniesz po złości  umieszczać w tym dziale  dywizjony lotnicze ect... 

Swoją drogą, dobrze, ze się odezwałeś, choć w takiej formie i cieszę się, ze jak zawsze w dobrej kondycji ;-)

1 - w kondycji jestem znakomitej mimo iż lat mi przybywa

2 - moja uwaga to nie jest żadna "cenzorska" - po prostu chodzi o trzymanie się zasad; granicą jest rok 1939 więc tej daty się trzymajmy jeśli chodzi

o wpisy.

Najwyżej zmieńmy datę w tytule forum z "1918 - 1939" na "1918 - 1945" i wszystko będzie w porządku.

3 - "sporadykiem" to mogą być dzieje do 1945 roku "Błyskawicy", "Burzy", "Groma", "Orła", "Wilka", "Rysia", "Żbika", "Sępa" bo to jest bezpośrednia

kontynuacja ich działalności przed 1939 rokiem.

Jeżeli "sporadykiem" ma być "Jastrząb" czy "Dragon" to równie dobrze mogą nim być wszystkie pozostałe okręty PMW - krążowniki, niszczyciele,

niszczyciele eskortowe, okręty podwodne, kutry torpedowe i artyleryjskie, patrolowce.

Było ich sporo i tak ze "sporadyka" staną się "normalką".

4 - JA niczego złośliwie nie wstawię - z wiekiem łagodnieję.

Ale nie gwarantuję, że ktoś inny tego nie zrobi.

Myślę że propozycja kolegi otton1 zmianę wątku na 1918-1945 będzie najlepszym rozwiązaniem. Jak mówił ten ślepy koń wyścigowy, nie widzę przeszkód i wszyscy będą zadowoleni. Nie chciałem tu narobić burdlu. Co złego to nie ja.  ;)

Nie wiem, czy technicznie będzie możliwe. Mam dwa wątki, z którymi się zagapilem. i sa w innych działach. Mimo, ze prosiłem kiedyś o korektę, funkcjonują tam dalej po staremu. 

Sebek, może łatwiej będzie  przenieść do dzialu, gdzie jest " Sokół". Jeśli nie, zlikwiduj i załóż wątki " Dragona" i " Jastrzębia" , może nawet " Dzika" obok " Sokoła". A potem, jesli będziesz chciał dołączysz inne jednostki. W razie czego pomogę w " przenosinach". ( bowiem są dopiero  na " rozruchu") I nie będzie sporadyków ;-)

Przy okazji Otton, zapewniałeś mnie onegdaj , że mogę być spokojny o kontynuacje wątków lotniczych., które założyłem, że będzie pięknie , i ach och. . Gdzie sa teraz " rozfurmanione" po całym dziale? To skoro kondycja i moc jest, to może doprowadź to o co zapewniałeś?

42 minuty temu, formoza58 napisał:

mogę być spokojny o kontynuacje wątków lotniczych., które założyłem, że będzie pięknie

No i jest pięknie, widać to nawet z zamkniętymi oczami!