Skocz do zawartości
  • 0

Dwa kindżały

kazioW24

Pytanie

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kama: wyrób typu cepeliowskiego lata 80 XX wieku. przywożone były w dużych ilościach ze wschodu i sprzedawane m. inn. na stadionie w Warszawie.

Drugi nóż w stylu bałkańskim, w tym przypadku bułgarski prawdopodobnie wykonany jako pamiątka z Płowdiw( napis na płazie głowni). Także nie starszy niż wiek XX.

• 0

Ok dzieki ja szukałem w radzieckich nożach ale litery mi nie bardzo pasowały, kamy byłem świadomy że to nic rzadkiego ale też nie jest aż tak żle wykonany jak podobne tu chociaż jest jakaś stal nie konserwa jak współcześnie.

• 0

Gruziński kindżał . Tak jak napisał galeonik typowa cepelia ale super tandetna i niestety fatalnej jakości .Przynajmniej u nas często cepelia robiła dobre rękodzieło ale w Gruzji to cepelia typowa pod turystę , fatalna pochwa z przylutowanymi z wyprasek zdobieniami i kulka na końcu rozłazi się , drut miedziany bielony , a w pochwie drewna które jak nawilgną dobrze trzymają rdzę . do tego była jeszcze szabla , mam taką a sztych zrobiony ze stali z masła , pierwszy raz mogłem jak Gustlik w rękach sztych zgiąć w literę U i wyprostować jakiś koszmar.

• 0

KazioW24 dla jednego to cudo dla drugiego gówno " dla mnie gówno" . Lutowanie to chyba kolba do lutowania rynien , wszędzie nafajdane cyny i lutowania jak by to gość na parkinsona lutował, zdobienia doklepywane i docinane na kolanie , kulka na końcu pochwy się rozłazi i takie dobre lutowanie na styk przez co jakość jak twoje kluchy z nosa , o mocowaniu głowni do rękojeści na klej masy plastycznej . O dopasowaniu pochwy do głowni  i wsuwaniu i wysuwaniu nie wspomnę a sama głownia i 3 rowki wycięte na szlifierce . O jakości stali na głownię wolę nie wspominać . Owszem zadziabać kogoś się tym da ale w rękach bez problemu go zginam na udzie i to nie przykładając super siły a atletą nie jestem.  Nawet niemiecki bagnet z końca 2 wojny jest nie do zgięcia w rękach mimo że pod koniec nawet nie starano się tak z jakością jak na początku wojny .

DSCI0344.JPG

DSCI0345.JPG

DSCI0346.JPG

DSCI0347.JPG

DSCI0348.JPG

DSCI0349.JPG