jumbo Napisano 12 Maj Share Napisano 12 Maj Cześć. Szukam wiadomości, instrukcji. zdjęć niemieckiego radaru Wurzburg na przyczepie Sd Ah 220. Wczoraj na innym forum otrzymałem zdjęcie takowego lecz jego jakość jest II wojenna. Już wiem, że były. Może coś wiecie. 6 dział flak 128 40 na przyczepach sd ah 220 służyło w jednej jednostce. Jakiej ? Pomocy Jacek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 14 Maj Share Napisano 14 Maj poprosiłem o zdjęcia na innym forum i dostałem takie coś , może jest tam to czego szukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jumbo Napisano 15 Maj Autor Share Napisano 15 Maj Fajne zdjęcia, dziękuję lecz chodzi o przyczepę 4 osiową a o to jest trudno. I radar ma być większy, wiem, że były w jednostkach wystrzeliwujących V 2. Dwa takie jak na zdjęciach i dwie 65. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 17 Maj Share Napisano 17 Maj W dniu 12.05.2024 o 17:45, jumbo napisał: 6 dział flak 128 40 na przyczepach sd ah 220 służyło w jednej jednostce. Jakiej ? Przynajmniej w 1943 mobilne 12,8 cm Flak 40 były na stanie 1./Lehr.Vers.Abt. FAS, przejściowo w ramach 9. Flak Division. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jumbo Napisano 17 Maj Autor Share Napisano 17 Maj Dziękuję Bardzo. Przydatne informacje, potwierdzające moje przypuszczenia. Królestwo za zdjęcie sd ah 220 z Wurzburgiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 17 Maj Share Napisano 17 Maj Tylko dlaczego z Wuerzburgiem, to był maleńki radarek - po co ładować go na 18-tonową przyczepę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jumbo Napisano 18 Maj Autor Share Napisano 18 Maj Mówię o FuMG 65 Würzburg-Riese („Wielki Würzburg”) i były na tych przyczepach, tylko co i jak to niewiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 18 Maj Share Napisano 18 Maj (edytowane) a możesz zamieścić to zdjęcie , które masz. To będzie wiadomo dokładnie o co chodzi , bo chyba nie chodzi o cały Wurzburg-Rise w całości na SdAh 220 , bo to trudno mi sobie wyobrazić w stanie złozonym. Edytowane 18 Maj przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 18 Maj Share Napisano 18 Maj 4 godziny temu, jumbo napisał: Mówię o FuMG 65 Würzburg-Riese Cały czas mówiłeś o Wuerzburgu. ;) 3 godziny temu, Cypis napisał: bo chyba nie chodzi o cały Wurzburg-Rise w całości na SdAh 220 , bo to trudno mi sobie wyobrazić w stanie złozonym. Były na pociągach przeciwlotniczych, przewożone w częściach i składane na pozycji - pewnie podobnie by to wyglądało w transporcie kołowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 18 Maj Share Napisano 18 Maj 54 minuty temu, Grzesio napisał: Cały czas mówiłeś o Wuerzburgu. ;) no właśnie , a nie o Wurzburg-Riese Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 18 Maj Share Napisano 18 Maj Takie coś znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 18 Maj Share Napisano 18 Maj Pierwszy to chyba Freya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jumbo Napisano 21 Maj Autor Share Napisano 21 Maj Zdjęcie znane ale podstawa radaru jest chyba mobilna, brak kołnierza mocującego do podstawy, podstawa wygląda jak starsza siostra mobilnej wersji 128, widoczne siłowniki hydrauliczne do ustabilizowania na podłożu. W lewej dolnej ćwiartce widoczny jakiś pojazd, prawej zaś obwałowanie stanowiska. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 21 Maj Share Napisano 21 Maj Niezłe. Antena paraboliczna jest od Wuerzburga-Riese, ale cała reszta jest już inna. Łoże dolne też nie przypomina tego od przewoźnego 12,8 cm Flaka 40 na Sd.Ah. 220 (wczesne przewoźne miały w ogóle łoża krzyżowe i jechały bez lufy na Sd.Ah. 203 - podobnie jak stacjonarne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 21 Maj Share Napisano 21 Maj https://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=20&t=160545&start=30 Z czego wynika, że jest to radar Nashorn, część eksperymentalnego systemu Celebes pomiaru trajektorii rakiet V-2, który nie wyszedł poza fazę prób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 29 Maj Share Napisano 29 Maj (edytowane) W dniu 18.05.2024 o 20:45, Grzesio napisał: Pierwszy to chyba Freya. Dokładnie. Nota bene zastąpiony w funkcji przez tytułowy radar. Edytowane 29 Maj przez Mirosław Jastrzebski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 2 Czerwiec Share Napisano 2 Czerwiec W dniu 18.05.2024 o 20:23, Cypis napisał: Takie coś znalazłem Nie zuważyłem wcześniej. Na dolnym zdjęciu FuSE 64 Mannheim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 4 Czerwiec Share Napisano 4 Czerwiec Antena od Mannheima, natomiast - jak wynika z powyższego linku do AHF - sam radar to Hoernchen z tego właśnie systemu Celebes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi