Oktagon68 Napisano 11 Kwiecień Share Napisano 11 Kwiecień Na mapie z 1880 z Górnego Sląska zauważyłem znak koła. Byłem w tym miejscu , jest tam taki okrągły pierścień,podwyższenie terenu. Na żadnej mapie starszej nic tam nie oznaczono. Żaden staw itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień Share Napisano 11 Kwiecień Grodzisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oktagon68 Napisano 11 Kwiecień Autor Share Napisano 11 Kwiecień nie pasuje z żadnych przekazów , map.. Płaski teren ogrodzony jakby szancem. Kombinuje czy to nie pułapka na wilki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień Share Napisano 11 Kwiecień A jak to na Lidarze wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oktagon68 Napisano 11 Kwiecień Autor Share Napisano 11 Kwiecień Cos takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień Share Napisano 11 Kwiecień Ciekawe, nie powiem, że nie. Na około jakaś melioracja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oktagon68 Napisano 11 Kwiecień Autor Share Napisano 11 Kwiecień Czy widziałes taki znak na jakis mapach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień Share Napisano 11 Kwiecień Nie, ale ja nie siedzę w niemieckich, a w Kongresówce się nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 15 Kwiecień Share Napisano 15 Kwiecień Niestety nie widzę w powiększeniu ale ciekawy jest poprzeczny wzór na kole . Podobny czyli wypiętrzenia ziemi po konstrukcji z izbic pokazuje lidar na "moim" grodzisku . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Kwiecień Share Napisano 15 Kwiecień W dniu 11.04.2024 o 19:49, Oktagon68 napisał: Na mapie z 1880 z Górnego Sląska zauważyłem znak koła. Byłem w tym miejscu , jest tam taki okrągły pierścień,podwyższenie terenu. Na żadnej mapie starszej nic tam nie oznaczono. Żaden staw itp. Zewnętrzny krąg to może być hałda, wewnętrzny, zawalone wejście do szybu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retrotechnoteka Napisano 28 Kwiecień Share Napisano 28 Kwiecień to nie znak koła tylko zaznaczenie ukształtowania terenu. linia ciągła to wyższa krawędź skarpy kreseczki do niej prostopadłe pokazują jej długość (taką przybliżoną) mamy zatem groblę o kształcie okręgu, wewnątrz kreseczki oznaczają mokradła mamy zatem pozostałość po stawie... kto, po co takie bezsensowne z pozoru dzieło stworzył to już inna kwestia, mapa nam jej jednak nie wyjaśni... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oktagon68 Napisano 2 Maj Autor Share Napisano 2 Maj W dniu 28.04.2024 o 22:26, retrotechnoteka napisał: to nie znak koła tylko zaznaczenie ukształtowania terenu. linia ciągła to wyższa krawędź skarpy kreseczki do niej prostopadłe pokazują jej długość (taką przybliżoną) mamy zatem groblę o kształcie okręgu, wewnątrz kreseczki oznaczają mokradła mamy zatem pozostałość po stawie... kto, po co takie bezsensowne z pozoru dzieło stworzył to już inna kwestia, mapa nam jej jednak nie wyjaśni... Ta odpowiedz wydaje mi sie bardzo logiczna. Po wejsciu do okręgu ma on wielkosc boiska typu Orlik, dno jest płaskie. Mógł to byc jakis staw bo w poblizu sa strumyki.Bardzo dziekuję za wszystkie odpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeorgeKross Napisano 11 Sierpień Share Napisano 11 Sierpień W dniu 15.04.2024 o 23:23, miroslav napisał: Niestety nie widzę w powiększeniu ale ciekawy jest poprzeczny wzór na kole . Podobny czyli wypiętrzenia ziemi po konstrukcji z izbic pokazuje lidar na "moim" grodzisku . no cóż. przyjrzyj się bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 12 Sierpień Share Napisano 12 Sierpień Siem przyglondom pilnie . kto wpisuje i dlaczego :) treść przekazu to wtórna sprawa :)) kochanie moje a jak grodzisko na mokradłach ma wyglądać po setkach lat ? może dokładnie tak ? Znajdź inny staw podobnie oznaczony na mapach bo nie widziałem.I nie miałem takiej potrzeby . Natomiast obiekt o którym wspomniałem- pobliskie grodzisko - to obecnie grzbiet wzgórza porośnięty lasem . Nie istnieje żaden widoczny okiem ślad obwarowań. Pozostały nieznaczne kopce ziemi i kamieni widoczne jedynie przez lidar . Ważne są wymiary i wzór po drewnianych elementach . Podobny wzór pozostaje po podwójnym ciągu izbic . Tak więc zamiast produkować wpisy zerknij na gród o podobnej konstrukcji i porównaj obrazy w odpowiedniej skali .Jeśli nie zobaczysz analogii nic nie zobaczysz. Prawdopodobnie niczego nie potrzebujesz ale .. niech ta bedzie ..odpiszę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi