Skocz do zawartości

Mapa 1880 - co oznacza znak koła ?

Oktagon68

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 11.04.2024 o 19:49, Oktagon68 napisał:

Na mapie z 1880 z Górnego Sląska zauważyłem znak koła. Byłem w tym miejscu , jest tam taki okrągły pierścień,podwyższenie terenu. Na żadnej mapie starszej  nic tam nie oznaczono. Żaden staw itp. 

Zrzut ekranu (1989).png

Zrzut ekranu (1990).png

Zewnętrzny krąg  to może być hałda, wewnętrzny, zawalone wejście do szybu.

• 2 weeks later...

to nie znak koła tylko zaznaczenie ukształtowania terenu. linia ciągła to wyższa krawędź skarpy kreseczki do niej prostopadłe pokazują jej długość (taką przybliżoną) mamy zatem groblę o kształcie okręgu, wewnątrz kreseczki oznaczają mokradła mamy zatem pozostałość po stawie... kto, po co takie bezsensowne z pozoru dzieło stworzył to już inna kwestia, mapa nam jej jednak nie wyjaśni...

• Super 1

W dniu 28.04.2024 o 22:26, retrotechnoteka napisał:

to nie znak koła tylko zaznaczenie ukształtowania terenu. linia ciągła to wyższa krawędź skarpy kreseczki do niej prostopadłe pokazują jej długość (taką przybliżoną) mamy zatem groblę o kształcie okręgu, wewnątrz kreseczki oznaczają mokradła mamy zatem pozostałość po stawie... kto, po co takie bezsensowne z pozoru dzieło stworzył to już inna kwestia, mapa nam jej jednak nie wyjaśni...

Ta odpowiedz wydaje mi sie bardzo logiczna. Po wejsciu do okręgu ma on wielkosc boiska typu Orlik, dno jest płaskie. Mógł to byc jakis staw bo w poblizu sa strumyki.Bardzo dziekuję za wszystkie odpowiedzi .

• 3 months later...
W dniu 15.04.2024 o 23:23, miroslav napisał:

Niestety nie widzę w powiększeniu
ale ciekawy jest poprzeczny wzór na kole .
Podobny czyli wypiętrzenia ziemi
po konstrukcji z izbic pokazuje lidar
na "moim" grodzisku .

no cóż. przyjrzyj się bliżej.

Siem przyglondom  pilnie .
kto wpisuje i dlaczego :) treść przekazu to wtórna sprawa :))
kochanie moje a jak grodzisko na mokradłach ma wyglądać po setkach lat ? może dokładnie tak ?
Znajdź inny staw podobnie oznaczony na mapach bo nie widziałem.I nie miałem takiej potrzeby .

Natomiast obiekt o którym wspomniałem- pobliskie grodzisko - to obecnie grzbiet wzgórza
porośnięty lasem . Nie istnieje żaden widoczny okiem ślad obwarowań.
Pozostały nieznaczne kopce ziemi i kamieni widoczne jedynie przez lidar .
Ważne są wymiary i wzór po drewnianych elementach .

Podobny wzór pozostaje po podwójnym ciągu izbic .
Tak więc zamiast produkować wpisy zerknij na gród o podobnej konstrukcji
i porównaj obrazy w odpowiedniej skali .Jeśli nie zobaczysz analogii nic nie zobaczysz.
Prawdopodobnie  niczego nie potrzebujesz ale .. niech ta bedzie ..odpiszę :)